Cuma hutbesinde "çocuk" vurgusu

Türkiye genelindeki tüm camilerde, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan "Yeryüzünün küçük ve onurlu hali̇fesi̇: Çocuk" konulu cuma hutbesi okundu.

Haberler 03.12.2016 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlnca hazrlanan ve Türkiye genelinde camilerde okunan cuma hutbesinde, çocuklarn varlnn insanlar için bir imtihan olduuna dikkat çekilerek, Yazk ki her geçen gün kaybediyoruz bu imtihan. Yeryüzündeki her bir çocuun gözyandan biz sorumluyuz. Hesap günü yetimlerden sorulacaz, öksüzlerden, evsizlerden sorgulanacaz. Öyleyse artk uyanmalyz kardelerim. çocuklara daha erdemli bir insanlk, daha güzel bir dünya brakmak için çalmalyz. ifadesine yer verildi.

Hazreti Muhammedin, kuu ölen küçük bir çocuun evine taziyeye gittii anmsatlan hutbede, O bir efkat elçisiydi. O, bir merhamet pnaryd. Kaybettiimiz çocuk yanmz, bizlere yeniden o hatrlatt. Özlediimiz masumiyetimizle bizi yeniden o tantrd. Onun için çocukluk ve çocuklar, insann içindeki cennetin nefesiydi. denildi.

Kuran- Kerimde çocuklarn göz aydnl ve göz nuru olarak tanmlandna dikkat çekilen hutbede, gözün, nurunu yitirdii zaman, önünü göremeyecei, istikbalini kaybedecei belirtildi.

nsanln, çocuk için iyilik düünmedikçe dünyay çocuklarn geleceine göre tasarlamadkça huzura kavuamayaca vurguland hutbede, çocua yeryüzünün küçük ve onurlu halifesi gözüyle bakmadkça felah bulamaz. u bir gerçektir ki, bütün çocuklar masumdur ve bütün çocuklar her türlü güzellii hak eder. ifadelerine yer verildi.

- çocuklar türlü istismarlara maruz braklmakta

Bugün çocuklarn doutan sahip olduklar haklardan mahrum olduu, bugünün dünyasnda pek çok çocuun ihmal edildii ve türlü istismarlara maruz brakld belirtilerek, kimi çocuklarn barnma, beslenme, salk, eitim gibi en temel haklarndan mahrum kaldna, kimilerinin ise tayamayacaklar bedensel ve duygusal yükler altnda ezildiine dikkat çekildi.

Cuma hutbesinde, Musulda, Halepte, Arakanda ve daha pek çok slam beldesinde her gün onlarca, yüzlerce çocuun zulüm altnda inledii vurgulanarak, unlara iaret edildi:

nsanca yaayabilecei bir diyar ararken Aylan çocuklarn cansz bedenleri, umutlaryla birlikte kyya vurmaktadr. Aslnda kyya vuran, sadece çocuklarn cansz bedenleri deil, tüm insanln insaf ve istikbalidir. Üzerine yaan bombalarn altnda Ümran çocuklar, kendisine uzanacak bir yardm eli beklemektedir. Aslnda göçük altnda kalan, bütün insanln vicdan ve merhametidir. Nice masum, mazlum ve madurlar, her gün insanl yüce yaratana ikayet etmektedir.

Unutmamalyz ki çocuklarn varl bizim için bir imtihandr. Yazk ki her geçen gün kaybediyoruz bu imtihan. Yeryüzündeki her bir çocuun gözyandan biz sorumluyuz. Hesap günü yetimlerden sorulacaz, öksüzlerden, evsizlerden sorgulanacaz. Öyleyse artk uyanmalyz kardelerim. çocuklara daha erdemli bir insanlk, daha güzel bir dünya brakmak için çalmalyz. Her geçen gün etrafmz saran kötülüklerle hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bilhassa ümmetin yetimlerine efkatle kol kanat germeliyiz. Peygamberimizin nsanlara merhamet etmeyene, Allah da merhamet etmez. uyars gerei merhameti kendimize iar edinmeliyiz. Evlatlarmz rahmet ve efkat ikliminde yetitirmeliyiz. Onlarn o tertemiz gönüllerinde var olan Allah sevgisini pekitirmeliyiz. Peygamberimizin örnek ahlakn yavrularmza iyi tantmalyz.

- Yavrularmz gönderdik ahirete

Cuma hutbesinde, Adanann Alada ilçesinde bir özel örenci yurdunda çkan yangnda hayatn kaybeden çocuklara ilikin de unlar kaydedildi:

Biliyorsunuz, yavrularmz gönderdik ahirete. Yüreimize dütü ayrlk ateleri. Adanann Alada ilçesindeki örenci yurdunda meydana gelen yangn, hepimizin yüreini yakt. Bu elim olayda vefat eden yavrularmza ve kardelerimize Allahtan rahmet, yarallara acil ifalar diliyorum. Rabbimiz, anne babalarna ve yaknlarna sabr- cemil ihsan eylesin. Milletimizin ba sa olsun. Yüce Rabbimiz, bizlere çocuklarmz için daha güzel, daha güvenli bir dünya kurmay nasip etsin.

Ana Sayfaya Git