Cuma namazını konteynerde kıldılar

Derik ilçesinde, 1953 yılında yapılan ve 750 kişinin aynı anda namaz kılabildiği 65 yıllık Merkez Çarşı Camisi yıkım kararı verildi. Cemaat camiye dönüştürülen konteynerde cuma namazı kılıp, hutbe dinledi.

Haberler 11.08.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesinde, Cevizpnar Mahallesinde 1953 ylnda yaplan ve 750 kii kapasiteli, 801 metrekare alan üzerindeki Merkez çar Camisi için ykm karar alnd. Etrafndaki yaplarn yklmas ve lavabolarnn uygun olmamas nedeniyle alnan karardan sonra, esnaf ve cami cemaati için ayn mahalledeki bir alanda konteyner kuruldu. Dün akam Merkez çar Camisindeki malzemeler konteynere tanarak, konteyner cami, cuma namaz için hazr hale getirildi. Alnan karardan haberi olmayan baz vatandalar aknlk yaad.

Cuma namaz klmak için çar Merkez Camisine gelen Eyyüp çelik, Türkçe bilmedii için Kürtçe yapt konumada, çar Camisine geldim, cami kapalyd. Herhalde tamir yaplacak, çardan 2 kilometre mesafedeki baka camiye gidip cuma namazn klacamdedi.

Cuma namaz klmak için boaltlan camiye gelenlerden dris Dan (35) da, yklaca belirtilen camide son cuma namazn klmak için geldiini ancak caminin kapal olmas nedeniyle baka camide namaz klacan söyledi. Cuma namaz klmak için gelenlerden Saddettin Ertekin (68) de, ykm karar verilen camiye altklarn, artk mecburen baka camilere gidip ibadetlerine devam edeceklerini anlatt.

HUTBEDEN DE CUMA NAMAZINDAN DA KALACAIM

Cuma namaz klmak için gelen Ahmet Kaya (30) ise hutbeye geç kaldn ifade ederek, u an nereye gideceimi bilemiyorum. Abdest almak için geldim. Cami kapal hiç kimse yok, anons yaplmam. Bu caminin kapatlacan bilmiyordum. imdi hem hutbeden hem de cuma namazndan kalacam diye konutu.

BADETN YER DEL, NYET ÖNEML

Konteyner camide cuma namazn klan vatandalardan Kale Mahallesi Muhtar Ramazan Dursun, Ahmet çelik, Mahmut Gün, Haci Süer ilk kez böyle bir yap içerisinde cuma namaz kldklarn ve hutbe dinlediklerini söyledi. Cemaat, ibadetin yerinin deil, niyetinin önemli olduunu belirterek, yeni cami yaplana kadar konteyner camide namaz klmaya devam edeceklerini söyledi.

Derik Müftüsü Talip Boynukara, Merkez çar Camisinin etrafndaki yaplarn yklmasndan kaynaklar lavabolarn uygun olmayan bir görüntüsünün ortaya çktn belirterek, Etraf boalnca lavabolar ve abdest alnan yerler uygun olmayan bir görünüme kavutu. Etraf boalnca cami de havada kald. Lavabolar labirent gibi olmutu. Ordan çk, oraya gir. Tamir edilmesi konuuldu ama binann kendisi de zaten ymayd. Kaymakam bey caminin yktrlarak yerine yenisinin yaplmas talimatn verdi. Dün itibariyle boaltmaya baladk. Bu karar alrken vatandan da görüünü aldk. Hatta bu konuyla ilgili vatandalarn imzal dilekçeleri de elimizde mevcut. Yklmasnn ardndan en ksa süre içerisinde yeni bir cami yapacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git