Cumali usta, "Sultan Alparslan" resmiyle süslü bastonlar üretti

Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümü etkinliklerine davet edilen Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, şanlı zaferin yıl dönümü anısına ceviz ağacı, sığır, manda ve koç boynuzundan özel bastonlar tasarladı.

Haberler 23.08.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Adilcevaz ilçesinde yaayan baston ustas ve devlet sanatçs Cumali Birol, ceviz aacndan Sultan Alparslan resmiyle süslü bastonlar üretti.

Ailede üçüncü kuak bastonculuk sanatn devam ettiren ve Malazgirt Zaferinin 950. yl dönümü etkinliklerine davet edilen Birol, Sultan Alparslann ve atlarn resimlerini kakma yöntemiyle bastona yerletirdi. Birol, bastonun üzerine Sultan Alparslan yazd.

anl zaferin yl dönümü ansna ceviz aac, sr, manda ve koç boynuzundan özel bastonlar tasarlayan Birol, AA muhabirine, bu yl 950. yl dönümü kutlanacak olan Malazgirt Zaferi etkinliklerine Kültür ve Turizm Bakanl Aratrma ve Eitim Genel Müdürlüünce davet edildiini söyledi.

Bunun üzerine yapt çalma sonucu koleksiyonuna yeni bir modeli eklediini belirten Birol, öyle konutu:

Sultan Alparslann ve muharebeyi yaparken atlarn resimlerini bir araya getirerek farkl bir teknikle kakma yaptk. Böyle bir baston ortaya çkardk. Bu bastonu da Ahlat ziyaretinde Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoana takdim edeceiz. çok farkl bir baston oldu. Bugüne kadar çok baston verdik ancak böyle anlaml bir bastonu bugüne kadar vermemitik. Bastonumuza Sultan Alparslan adn verdik.

Bastonun gücün ve asaletin sembolü olduunu belirten Birol, Baston bazen göz, bazen bir dayanak, bazen de üçüncü bir ayaktr. Sevdiinize takdim edildiinde hayrl ve uzun ömür ifadesidir. Krkndan sonra kullanlmas sünnet, her evde olmas gereken bir aksesuardr. ifadesini kulland.

Talep olmas durumunda seri üretimle her yere baston gönderebileceklerini dile getiren Birol, Sultan Alparslann resmini 350 yllk bir ceviz aac üzerine iledik, üzerine Sultan Alparslan yazdk. Yapmnda birkaç parça manda, sr ve koç boynuzu kullandk. Her bütçeye göre yaptk. dedi.

Ana Sayfaya Git