Dağlıca artık çok farklı

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinin sarp kayalıklar, derin vadiler ve yüksek dağlarla çevrili Dağlıca bölgesindeki 6. Hudut Tabur Komutanlığı, çevresindeki 7 üs bölgesiyle hudut güvenliğini sağliyor. 68 şehidi olan Dağlıca 6. Hudut Taburu ve üs bölgelerinde, artık teknolojinin ve güvenliğin her türlü imkanından yararlanılıyor. Dağların adeta törpülenerek yolların yapıldığı Dağlıca'da artık huzur ve güven hakim.

Haberler 08.02.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin Suriyenin Afrin kentindeki PKK/PYD/DEAl teröristlere kar yürüttüü Zeytin Dal Harekat tüm hzyla devam ederken, emdinli ile çukurca arasnda kalan Irak snrndaki Dalcada da eller tetikte gece gündüz vatan nöbeti tutuluyor. Yaplan son düzenlemelerden sonra, sarp kayalklardan derin vadilerden oluan Dalca bölgesi artk daha güvenli. 6 Eylül 2015te PKKl teröristlerin hain saldrs sonucu aralarnda Dalca 6. Hudut Tabur Komutan Yarbay lker çelikcann da bulunduu 16 askerin ehit olmasnn ardndan bölgede youn bir çalma balatld. Dalar adeta törpülenip, yollar yaplm ve yükseklikleri 2 bin 600 rakm bulan kartal yuvas noktalara teknolojinin tüm imkanlar kullanlarak üs bölgeleri kuruldu.

MODÜLER ÜS BÖLGELER HEM KONFOR, HEM GÜVENLK SALADI

Birkaç yl öncesine kadar doal artlarn el verdii ölçülerde barnma alanlar oluturararak teröristlerle mücadele eden Mehmetçikler artk hem barndklar alanlarla, hem de kullandklar son teknolojik silahlarla teröristlerin korkulu rüyas oldular. ASELSAN tarafndan gelitirilen modüler üs bölgeleri, Mehmetçie her türlü konforu salyor. Dalca 6. Hudut Tabur Komutanl, çevresinde bulanan 7 üs bölgesi kalekol ve modüler üs bölgesi olarak dizayn edilmi. Doan Haber Ajans ekibi de bu üs bölgelerinden biri olan ikeftegelii Üs Bölgesini görüntüledi.

DÖRTLÜ KORUMA

Iraka sadece 2 kilometre mesafede bulunan ikeftegelii üs bölgesinde bulunan Hudut Kartallar, 24 saat gözetleme yapyor. En ufak hareketlilik ise deerlendirilip, ate altna alnyor. Gelebilecek saldrlara kar da modüler gelimi üs bölgeleri tam bir koruma salyor. ASELSAN tarafndan gelitirilen bu sistemde 4lü koruma sistemi bulunuyor. Terörist szmalarn sensörlü teller engelliyor. Saldry ise ilk etapta yükseklii 4 metreyi bulan çelik bariyer karlyor. Ardndan da her türlü roketli saldry önleyecek olan özel beton sistemi, ayn sistemle ikinci beton bariyer, son olarak da zrhl konteyner karlyor.

MEHMETçK DUA BEKLYOR

Kendisini güvende hisseden Mehmetçik için modüler gelimi üs bölgelerinde her türlü konfor da düünülmü. Yemekhane, çamarhane, berber, revir, yatakhane ve askerin kulland kantin bile zrhl bir sisteme sahip. Konfor ise görev yapan Mehmetçiklere ev rahatl veriyor. Açlar tarafndan yaplan scak yemek yiyebildiklerini ve scak yataklarnda uyuyabildiklerini anlatan Mehmetçikler, tek beklentilerinin dua olduunu belirtiyor.

GEçMN SIKINTILARI AILDI

Yükseklikleri 2 bin 600 metreyi aan kartal yuvas noktalara kurulan üs bölgeleri ve Türkiyenin en büyük Taburu olan Dalca 6. Hudut Tabur Komutanlnda geçmiin tüm skntlar alm. Bugüne kadar 68 ehit veren taburun koridorlarna bu kahraman ehitlerin fotoraflar aslm, geçmiin izleri ise o günlerden kalma fotoraflarla anlatlyor. Gece gündüz el tetikte nöbet tutan Hudut Kartallar, en küçük istihbarat ve görüntüyü de artk deerlendirebiliyor. Harekat merkezine yansyan bilgiyle asker teyekkuza geçiyor. Araziye çkan askerler yol kontrolleri yapp bölgenin güvenliini salyor.

DALICADAN AFRNE SELAM

Irak snrnn sfr noktasnda görev yapan Mehmetçikler, teröre göz açtrmayp, 24 saat hudut nöbeti beklerken, Türk Silahl Kuvvetlerinin Suriyenin Afrin kentindeki PKK/PYD/DEAl teröristlere kar yürüttüü Zeytin Dal Harekatn da unutmadlar. Afrinde kahramanca savaan askerlere moral vermesi için obüs mermisine Dalcadan Zeytin Dal Kahramanlarna Sevgilerle yazp, teröristlerin geçi güzergahna atelendi.

Ana Sayfaya Git