Dara Antik Kentinin eşi benzeri yok”

Mardin’deki Dara Antik Kenti, ziyaretçi akınına uğrarken, “Galeri Mezar” olarak adlandırılan ünik mezarın, dünyada eşi benzerinin olmadığı belirtildi.

Haberler 03.07.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin ehir merkezine 30 kilometre uzaklktaki Dara Köyünde bulunan Antik Kent, yazn geliiyle birlikte ziyaretçi aknna uruyor. Dou Roma mparatorluunun, snrn Sasanilere kar korumak amacyla kurduu Dara Antik Kentteki kilise, saray, çar, zindan, kaya mezarlar, sarnçlar, tophane ve su bendi kalntlar ilgi çekiyor.

Geçmii 2300 yllara dayanan bölgenin sakl hazinelerinden biri konumundaki antik kent Darada kazlar sürdükçe, tarihi yaplar ve eserler de gün yüzüne çkyor. 33 yldan beri bilimsel kaz ve aratrmalarn yapld Dara Antik Kenti, Dou Roma mparatorluu tarafndan Perslere kar savalarda askeri üs olarak yaplan ve ismini Pers Kral Dariustan alyor.

Tarihi pek Yolu üzerinde bulunmas nedeniyle de sosyal ve ticari anlamda büyük bir öneme sahip olan Darada yaplan kazlarda, çeitli dönemlere ait çok sayda mimari kalnt ortaya çkarld.

Arkeolojik kazlarn 1986 ylnda balad Darada, yeterli ödenek ayrlamad için üstünde yerleik köyün bulunduu alann ancak yüzde 10u ortaya çkarabildi.

Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olmaya aday olan antik kente gün na çkarlan eserler arasnda yaklak 5 kilometre uzunluunda ehir surlar, su sarnçlar, kaya mezarlar, kiliseler, agora, köprüler, silolar ve buna benzer yaplarla bir ehrin tüm ihtiyacna cevap veren kamusal yaplar bulunuyor.

Yerebatan Sarnc

Darada bir köy evinin altnda 25 metre derinlikte yer alan ve köylülerin Zindan ismini verdii Yerebatan Sarnc ise 15 yl içinde temizlenerek gün yüzüne çkarld.

Bölgeye ziyaretçi akn sürüyor

Antik kent Dara, yaz aylaryla birlikte ziyaretçilerin aknna uruyor. Güneydounun yaz scaklarna aldrmayan yerli ve yabanc turistler, Mardin kent merkezine 30 kilometre uzaklktaki Daray ziyaret ediyor.

Dünyada ei benzeri yok

Dara alannda, kaya ve topraa gömülü lahit mezarlardan sanduka mezarlara kadar deien mezar tiplerinin görülüyor. Daradaki Galeri Mezar olarak adlandrlan ünik mezarn, dünyada bir benzerinin olmad belirtiliyor. Dara Antik Kentinde arkeolojik kaz çalmalar yaplan ve restore edilen su sarnc ve Galeri Mezar, 2017 ylnda ziyarete açlmt.

Antik kent görülmesi gereken yerler arasna alnsn

Dara Mahallesi Muhtar brahim Bilgiç, Kültür ve Turizm Bakanlnn, antik kentin görülmesi gereken yerler arasna almas için çarda bulundu.

Bilgiç, Mardinin Efesi olarak gördüümüz Daray görülmesi gereken yerlerin arasna almasn istiyoruz. Gerçekten Mardinde Dara görülmedii, gezilmedii takdirde yaptklar turlarnda büyük bir eksiklik olur. Gelip gördüklerinde Dara Antik Kentinin Türkiyede ei benzeri olmayan bir yer olduunu göreceklerdir. Darada galeri ant kaya mezarlklarn yannda, dünyada dört tanesinden iki tanesinin Mardinde bulunduu yere batan sarnçlar, antik kenti çevreleyen 5 kilometrelik surlar, mozaikleri ile adeta bir açk hava müzesi konumunda. Bakanlk bünyesinde yaplan çalmalarla ehrin tamamnn gün yüzüne çkmas halinde Dara sadece Mardinin deil, bölgenin, hatta Türkiyenin en önemli turizm merkezlerinde biri haline gelecektir. dedi.

Darann sadece yüzde 10u gün yüzüne çkartlm

Yurtiçi ve yurtdndan çok sayda misafiri arladklarn kaydeden Bilgiç, unlar söyledi:

Dara, devasa bir antik ehirdir, Türkiyede ei benzeri yoktur. Kültür Turizm Bakanlnn bir an önce Daraya el atmasn istiyoruz. Darann sadece yüzde 10u gün yüzüne çkartlm, yüzde 90 hala gün yüzüne çkartlmam. Bakanlktan ve tur irketlerinden talebimiz, Güneydouya ve Mardine gelen misafirlerin Daray da görmelerini salamalardr. çünkü Dara görülmezse büyük bir eksiklik olur. Dara, antik bir ehir ve ei benzerinin olmad bir ehirdir. Tek Galeri Mezar ile deil Yerebatan Sarnc, surlar ve halkyla beraber yaayan görülmesi gereken antik bir ehrimiz var.

Gerçekten muazzam bir yer

Vandan otostopla Daray gezmeye geldiini anlatan Kuzey Genç de Buray çok merak ettiim için Vandan buraya otostopla geldik. Burada büyülenmemek elde deil. Tarih ve kültür merakls herkesi buraya görmeye davet ediyorum. Gerçekten muazzam bir yer. Biz gençler olarak da tarihimize sahip çkmamz gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git