Dara antik tarih var!

Dara Antik Kenti'nin, yeni buluntularla zeytin üretim ve ticaret merkezi olduğu ortaya çıktı

Haberler 16.02.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde tarihi dokusu ve kültürel yapsyla dikkati çeken Dara Antik Kentinde 6. yüzyla ait zeytin iliine rastland.

Merkez Artuklu ilçesine 30 kilometre uzaklktaki Ouz Mahallesinde yer alan ve Mezopotamyann Efesi olarak nitelendirilen Dara Antik Kentinde, 30 yl akn süredir yürütülen bilimsel kaz ve aratrmalarla bugüne kadar çeitli dönemlere ait çok sayda mimari kalnt ortaya çkarld.

Kültür ve Turizm Bakanl Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüü, Türk Tarih Kurumu, Mardin Valilii, Büyükehir Belediyesi, Dicle Kalknma Ajans, Kültür ve Turizm l Müdürlüü ile Müze Müdürlüünce 2021 yl kaz sezonunda silindir eklinde, yaklak 2 metre çapnda zeytinin ezilerek yann çkarlmas için kullanlan zeytinya iliinin 6. yüzyla ait olduu belirlendi.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Kaz Bakan Doç. Dr. Hüseyin Metin, Dara Antik kentin 5 bin yllk geçmie sahip olduunu söyledi.

Milattan sonra 6. yüzylda dounun en önemli garnizon kenti haline geldiini ifade eden Metin, kent savunma sistemiyle ilgili birçok bilgiye sahip olduklarn belirtti.

Metin, kentin çevresindeki sivil mimariye yönelik ise çok fazla bilgiye sahip olmadklarn dile getirerek, Özellikle 2019 yl kazlaryla sivil yaplara yönelik burada çok önemli bulgulara ulatk. Bunlardan biri de zeytinya ilii. Zeytinya ilii antik dönemde çok önemli bir yere sahip endüstri kollarndan biri. Antik kentin dorudan zeytinya üretimine yönelik bulguyu net olarak vermektedir. Günümüzde de Darada zeytin üretimi yaplmaktadr. Günümüzün izlerini geçmite aramak lazm. dedi.

KAZILARLA TCARETN BOYUTU HAKKINDA DETAYLI BLGLER SUNACAIMIZA NANIYORUM

Buluntunun tek bir malzeme olmadn, yuvarlak bir ezme teknesi olduunu kaydeden Metin, Ayn zamanda üzerinde bir yuvarlak ezme ta bulunmakta. Bunun devamnda da olaslkla bir ezme bölümü bulunmaktayd. Yani elimizdeki malzemeler, zeytinin getirilip içerisinde krldktan sonra bir çuvala doldurulup bu zeytinler eziliyor ve ya çkarlyor. ifadelerini kulland.

Metin, özellikle antik dönemde zeytin ve zeytinyann daha fazla üretildiine dikkati çekerek, öyle konutu:

Hem sulak alanlarn daha fazla olmas hem de o dönem için çok büyük bir ticari getirisi olduundan dolay yapldn düünüyoruz. Ya hem bir yiyecek anlam tamaktayd hem de antik dönemde aydnlatma arac orakta kullanlmaktayd. Bu bizim için zeytinya anlamnda ilk buluntu ama olaslkla devam gelecektir. Buradan, kentin ihtiyacn karlamakla kalmayp ticari anlamda da kullanld sonucunu çkarabiliriz. Önümüzdeki dönemde yapacamz kazlarla bu ticaretin boyutu hakknda daha detayl bilgiler sunacamza inanyorum.

Iraktan kenti gezmeye gelen Temenni Menden, Dara Antik kentine hayran kaldklarn söyledi.

Menden, Dara çok güzel. Bu tarihi yaplar çok beendik. Buray gördüümüz için çok mutlu olduk. Bu deirmen ta da çok eski. Zeytinin ezilerek yann çkarldn örendik. çok etkileyici. diye konutu.

Ana Sayfaya Git