Darbecilere müebbet geldi

Diyarbakır'da FETÖ'dan yargılanan eski Tuğgeneral Deniz Kartepe, eski Tümgeneral Atilla Darendeli ve eski Albay Bülent Gürdoğan, ömür boyu hapis cezasına çarpıtıldı.

Haberler 21.02.2019 - 12:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin tutuklu yarglanan eski 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, eski 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepe ve eski 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoan, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan müebbet hapis cezasna çarptrld.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesinde görülen karar durumasnda tutuklu 3 sanktan Gürdoan hazr bulundu.

Darendeli ve Kartepe ise Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla Adana F Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumundan durumaya katld.

Hafta sonunda sanklarn esasa ilikin savunmasnn alnmasnn ardndan mahkemede karar, sanklarn yüzüne okundu.

Eski generaller Darendeli ve Kartepe ile eski albay Gürdoana Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas verildi.

Sanklarn sabkasz geçmiini takdiri indirim sebebi kabul eden mahkeme TCKnin 62/1 maddesi uyarnca cezalar müebbet hapse çevirdi.

- Erdoana yönelik suikast plan

Sanklar hakknda hazrlanan iddianamede, Kartepenin, FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olarak darbeye teebbüs eden dier üphelilerle birlikte hareket ettii ve aktif olarak darbe teebbüsünde yer ald belirtilmiti.

Aknc Üssündeki eylemlere ilikin davada tutuklu yarglanan eski Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs kurmay albay Ali Durmuun darbe teebbüsünün Hava Kuvvetleri ayann planlayclarndan olduu ifade edilen iddianamede, Durmuun, Kartepe ile yapt görümeye yer verilerek unlar kaydedilmiti:

Durmu, yapt plan dorultusunda darbe giriiminden 3 gün önce Diyarbakrdan uçak gasbeden Eskiehirde görevli pilotlardan Yavuz steki arayp, özel görev olduunu söyleyerek Diyarbakra gelmesini istemitir. Talep dorultusunda stek, birliinden izin alarak Diyarbakra gelmitir. Durmuun ise darbe giriiminden bir gün önce Diyarbakra gelerek uçak gasbeden stek ve brahim Yozgat ile Kartepenin evine giderek görüme yaptklar tespit edilmitir. Yaplan görümede Durmu, Kartepeye, Büyük bir kelle alacaz. eklinde beyanda bulunmutur. Bu sözden sayn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikasta yönelik eylemden bahsedildii anlalmtr. Görümenin ardndan Durmu, uçak kaçran üphelilerle toplant yapmtr. Bu toplantda darbeye teebbüs giriimi ve 8. Ana Jet Üssünden gasbedilen sava uçaklarnn kalknn planland deerlendirilmitir.

- Darbe teebbüsü plan için görümüler

ddianamede, Darendeli ve Kartepenin FETÖnün darbeye teebbüs plan çerçevesinde darbe giriiminden 3 gün önce aylk rutin plan dnda ayn günlü ivedi ibaresiyle Mulann Dalaman Askeri Havalimanna karlkl hizmet uçuu planladklarnn belirlendii yer almt.

Darendelinin kendi özel aracyla gittii Dalaman Askeri Havalimanndan Kartepeyi alarak muhtemel darbe teebbüs planyla ilgili görümek amacyla üs dnda 1,5 saat görütüü ifade edilen iddianamede, Darendelinin ifadesinde bu görümeden bahsetmedii aktarlmt.

ddianamede, sank Gürdoann ise FETÖ/PDY terör örgütünün darbe giriiminde hava kuvvetleri ayann planlayclarnn Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünde yapmak istedikleri eylemlerin gerçeklemesi için verdikleri emir ve talimatlar dorultusunda hareket ettii ve üphelinin hakknda yaplan tespitlerden aktif olarak darbe teebbüsü içinde yer ald kaydedilmiti.

Ana Sayfaya Git