“Davaları biz değiliz, Amerika ile birlikteler!”

Henüz 14 yaşında PKK tarafından Suriye'ye götürülen evlatlarının acısını yaşayan Baştuğ ailesi, tüm günlerinin ıstırap içerisinde geçtiğini belirterek çocuklarının bir an evvel yuvasına geri gönderilmesini istediler.

Haberler 23.11.2017 - 08:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklar, PKK tarafndan Suriyeye götürülen aileler, yaadklar dram ve çektikleri acyla ba baa brakldlar. Adna çözüm süreci denilen dönemde Devlet-PKK arasndaki çatmaszlk sürecinde binlerce çocuk PKK kamplarna götürülüp oradan da Suriyeye gönderildi. Bugün bu çocuklarn akbetlerinin ne olduu bilinmezken, birçou emperyalizmin baat aktörü olan ABDnin kontrol ve koordine ettii PKK/PYD saflarnda ölüyor.

Akbeti meçhul

Mardinin Midyat ilçesinde 2014 ylnn aralk aynda henüz 14 yandayken PKK milisleri tarafndan zihni manipüle edilerek daa götürülen Mahmut Batuun akbeti de meçhuller arasnda.

Mahmut Batuun ailesi, her gün strap çektiklerini, aclarnn kimse tarafndan hissedilmediini, atein yine dütüü yeri yaktn, kendileri gibi çok sayda ailenin madur edildiini ve artk çocuklarnn geri getirilmesini istedi.

Bir an önce çocuklarna kavumay umut eden ve umutlarn canl tutmaya çalan Batu ailesinin reisi Aziz Batu, yaadklarn nemli gözlerle, yutkunarak anlatt.

Mahmut henüz reit olmamt

Olunun elinde kalem olmas gerekirken, eline silah tututurduklarn söyleyen baba Batu, öyle konutu:

2014 ylnn aralk aynda okul okumas gerekirken olum Midyattaki PKK milisleri tarafndan Bagok ekibine teslim edilmi, oradan da Suriyede PYD/YPG saflarna katlmas için götürülmü. Gittikten 6 ay sonra fotorafn internetten buldum. Mahmut henüz 14 yanda ve daha reit olmamt. Elinde kalem olmas gerekirken, eline silah tututurdular. Olum Suriyedeki YPGnin elinde. Kaybolduu günden beri herkese bavurdum. Mardin nsan Haklar Dernei, Ahmet Türk, HDP, DBPden yardm istedim. Bu bizim iimiz deil biz siyasi bir partiyiz diyerek beni gönderdiler. Olum para karl Midyattaki PKKliler tarafndan kaçrld. Tüm insan haklar dernekleri, siyasi partiler, emniyet ve basndan rica ediyoruz. Bu çocuun ve bunun gibi onlarca çocuun bulunmas ve geri getirilmesi için bir çalma balatsnlar. Ailece perian olduk, 3 yldr gitmediimiz yer kalmad. Sa m deil mi bilmiyoruz. Mahmut ailemizin tek erkek çocuudur. 7 kz kardei var. Hepimiz perian olduk.

Kürt halk diye bir davalar yok, Amerika ile birlikteler

Batu, Kürt hakk diye bir davalar yok. Benim çocuumu para karl kandrarak YPGye teslim ettiler. imdi bakyoruz YPG ile Amerika birlikte hareket ediyor. Bunlarn Kürt halk diye bir davalar da yok. Hepsinin amac para karl insanlar kandrp silah altna almaktr. Onlarn planlar bölgeyi kartrp insanszlatrmaktr. Fakirleri eziyorlar. Güçlü olanlarn çocuklarn geri gönderdiler, ama bizim çocuumuzu vermediler. Bu ii yapan Midyatta bir ailedir. O zamanlar Roj diye bir market açmtlar, ama onun altnda gençleri uyuturucu ve sigarayla kandrp para karl örgüte kaçryorlard. dedi.

Tehdit ettiler

Batu konumasnn devamnda, Daha sonra bu son dönemde tabelasn indirip kapattlar. Bununla ilgili savcla dilekçe ile bavurdum. Dedim ki, çocuklarmz bu aile alp götürüyor, polise de söyledim. Bakacaz, pelerindeyiz dediler, ama sonra takipsizlik karar verdiler. Bu ekilde oyalanrken çocuumu alp götürdüler. Bunun dnda bir köylümüz daha kayptr. Ama 15 kiiyi geri gönderdiler. Daha sonra çocuumu kaçran PKKli aile bana mesajlar göndererek, sen bizi ikyet ettin diye çocuun gelmeyecek dediler. Bizi deifre ettin, sen kimsin diye tehdit ettiler. eklinde konutu.

çözüm süreci çocuk kaçrma sürecine döndü

Devlet ve PKK arasndan balatlan çatmaszlk sürecinde birçok çocuun, gencin ailelerinden koparlp PKK kamplarna götürüldüü söyleyen Batu, sözlerinin devamnda unlar söyledi:

çözüm süreci diyorlard. Ama baktk ki bu süreç çocuk kaçrma sürecine döndü. Olumun kaçrld dönemlerde fakir fukarann çocuklarn götürüyorlard. Bunlarn derdi, dediim gibi Kürt meselesi deildir. Onlarn dertleri bu çocuklar Suriyede Amerika için PKK, PYD ve YPG saflarnda savatrmaktr. Ben inaat içisiyim. Zor artlarda bu yaa getirdiim çocuumu elimden alp götürdüler.

Gündüz insan haklar der, akam ise çocuk kaçryorlard

Olunun, 2014 ylnda Dünya nsan Haklar Günü olarak kutlanan 10 Aralk gününün akamnda kaçrldn ifade eden Batu, Midyatta bu ii yapanlar bellidir. Gündüz insan haklar deyip yürüyü yapyorlard, akam ise çocuk kaçryorlard. unu da söyleyeyim, HDP-DBP siyasi parti deildirler. çocuklarn kaçrld yerlerdir. Millettin çocuklarn hep bunlar kaçrtyorlard. Kendilerine bölgeler partisi diyorlar. Hayr, onlar çocuk kaçrma partisidirler. dedi.

Gözüme uyku girmiyor

çocuunun hayatndan endie duyduunu belirten acl anne evkiye Batu ise 3 yldr gözüne uyku girmediini belirterek yaadklarn öyle ifade etti:

Rica ediyorum çocuumdan bir haber versinler. Allah için yüreimize bir su serpsinler. Biz de Kürdüz. çocuumu götürdüler. Gözümüze uyku girmiyor. Tek erkek çocuum oydu. Bunu niye bize reva gördüler. 14 yandaki çocuum sa m deil mi bilmiyoruz. Bir telefon açsa sesini duysam yeter. Kürt Kürde bunu yapar m?

Tek erkek çocuu olan aileden ne istediniz

Anne Batu, Biz böyle bir Kürt hakk istemiyoruz. çocuklarmz geri getirsinler. Bizler satlacak insanlar myz? 7 kzm var. Tek erkek çocuumu aldlar. Bunu nasl hak aramadr. 3 yldr ne yaptmz ne yapacamz bilemiyoruz. Bagoka gittik söyledik. Sizin hakknz savunuyoruz dediler. Biz böyle hak istemiyoruz. Artk ne diyeceimiz de bilemiyoruz. Bu bize yaplacak ey mi? çocuumuzu kimin kandrdn biliyoruz. Para karlnda olumu sattlar. Bu hangi vicdan ve adalete sar. Tek erkek çocuu olan aileden ne istediniz. Kürt Kürdü satar m? Artk bir haber bekliyoruz. Belki o zaman biraz uyuyabiliriz. Artk hiçbir ana alamasn istiyoruz. Kimsenin yürei yanmasn. Bu ilerden vazgeçsinler. dedi.

Mahmut Batuun küçük kardei Derya de gözyalar içerisinde aabeyinin gelmesini istedi.

Ana Sayfaya Git