Davaları bozuldu!

Gaziantep İstinaf Mahkemesi, sanık polislerin beraatıyla sonuçlanan Mahsun Mızrak (14) ve Enes Ata (8) davasını usul yönünden bozdu.

Haberler 29.03.2019 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinin 28 Mart 2006da meydana gelen gösterilerde, gaz fieinin isabet etmesi sonucu yaamn yitiren Mahsun Mzrak ve Enes Ata olayyla ilgili yarglanan 3 polis için verdii beraat karar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesi tarafndan bozuldu.

Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinin olas kast sonucu ölüme neden olmak suçundan yarglanan H. A., N. Ö., ve B. Ö. adl polisler hakknda verdii beraat kararna kar stinaf Mahkemesine itirazda bulunan Mzrak ve Ata ailelerinin avukatlarnn talebi kabul edildi. Mahkeme davay usulden bozarak, davadaki usul eksikliklerinin tamamlanarak yeniden görülmesine karar verdi.

KATILANLARIN HAKLARI GÖZETLMED

stinaf Mahkemesi, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn suçun zarar gören taraf olduu, durumalardan haberdar edilmedii, katlanlar için CMKnin öngördüü haklardan yararlanmadan hükmün kurulmasn ve suçtan zarar gören konumunda bulunan Mzrakn kardeleri Cierhun, Derya ve Deniz Mzrakn dava ve durumalardan haberdar edilmedikleri gerekçeli kararn kendilerine usulüne uygun tebli edilmemesini hukuka aykr görerek hükmün bozulmasna karar verdi.

GAZ FE EMANETTEN çALINDI

Mahsun Mzrak, Mutaki çatmada etkisiz hale getirilen 14 PKKliden 4ünün cenazesinin Diyarbakra getirilerek defnedilesi sonras çkan olaylarda hayatn kaybetti. 28 Mart 2006da balayan olaylarn 2nci gününde kafasna gaz fiei kapsülünün isabet etmesiyle yaamn yitiren Mzrakn bana isibat eden okunabilir seri numaras olan gaz fiei, adli emanetten çalnd.

Soruturmada, faillerin belirlenmesi için emniyetten olay günü gaz bombas silah kullanan polislerin isimlerinin savcla gönderilmesi istendi. Emniyet, gaz fiei kullananlarn listesi yerine, o gün o muhitteki polislerin isimlerini gönderdi. Ancak avukatlarn srar ve savcln yazs sonras, üç polisin, Mzrakn öldürüldüü konumda gaz fiei kullandna dair bildirim yapld. Bunun üzerine dava açld.

Mahkeme, üç polisten hangisinin silah kullandn tespit edebilmek için Mzrakn kafatasndan çkartlan gaz fieinin kriminal incelemeye gönderilmesini kararlatrd. Ancak dosyann Van Jandarma Kriminal Laboratuvarna gönderilecei aamada adli emanette gaz fieinin bulunamad, yerine ilgisiz bir cismin konulduu bilgisi geldi. Gaz fieinin, adli emanetten çalnd anlald. 2011deki bu gelime üzerine mahkeme suç duyurusunda bulundu. Diyarbakr Basavcl soruturma balatt.

KMSENN FADES ALINMADI

Ayn dönemde, yine bandan gaz fiei ile vurulan Enes Ata davasyla Mzrak davas birletirildi. Atann dosyasnda da gaz fieinin adli emanetten çalnd anlald. Bu olayla ilgili soruturma balatld. Enes Atann ölümüne yol açan ve ilgili davann delili olan gaz fieinin adli emanetten çalnmasna ilikin soruturmada savc, zamanam süresini gerekçe göstererek adli emanetteki görevli memur .G. hakknda takipsizlik karar verdi.

Mzrakn ölümüne ilikin 3 Kasm 2009da hazrlanan iddianame Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Enes Atann ölümüne ilikin 7 yl sonra 22 Kasm 2013te hazrlanan iddianame de kabul edildi. 9 Aralk 2013te Mzrak ve Atann davalar birletirildi.

MAHKEME BERAAT KARARI VERD

Yarglamann 40nc durumasnda 26 Nisan 2018te davada karar çkt. Mahkeme yeterli delil elde edilmedii için sank polis H. A., B. Ö., N. Ö., olas kastla öldürme suçlamasndan beraat karar verdi. Mahkeme kararnn gerekçesini öyle ifade etti: Söz konusu gaz fieklerin bulunamamas, adli emanetten kaybolmas sebebiyle, suç konusu delillerin atld silah ya da silahlarn tespit edilememesi, sanklarn tüm aamalarda tutarl ve srarl bir biçimde suçlamalar inkar etmeleri, ölümlere neden olan kapsüllerin sanklarn silahlarndan atelendiine dair tank beyan, kamera görüntüsü, uzmanlk raporu gibi somut, maddi deliller elde edilememesi mevcut delillerden sanklarn beyanna itibar edilmitir. Mevcut üphe sanklar lehine deerlendirilerek, müsnet suçun sanklar tarafndan ilendii sabit olmadndan müsnet suçtan ayr ayr beraatna karar vermek gerekmitir.

Ana Sayfaya Git