DDK TSK'yı da denetleyecek

Devlet Denetleme Kurulunun kuruluşu, görevleri ve işleyişi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden belirlendi

Haberler 16.07.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kararname ile daha önce görev alan dnda olan Türk Silahl Kuvvetleri de DDK görev alanna alnd

Buna göre DDK, yarg organlar dnda tüm kamu kurum ve kurulular ile bunlarn bal, ilgili ve ilikili kurum ve kurulularnda, kamuya yararl derneklerde, vakflarda, Genelkurmay Bakanl, kuvvet komutanlklar, Milli Savunma Üniversitesi ile her türlü askeri

okul, birlik ve birimlerde denetleme yapacak

Denetlemeler srasnda karlalan ve ivedi tedbir alnmadnda onarm güç sonuçlar douraca anlalan olaylarla ilgili incelenmesi ve aratrlmas gereken hususlarn varl halinde, dorudan kurul bakannn onayyla çalmalara balanacak

Bu çalmalar sonucu hazrlanacak özet vedi Durum Raporu, kurulda öncelikle görüülerek Cumhurbakanna sunulacak

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Türk Silahl Kuvvetlerini (TSK) de denetleyecek.

Devlet Denetleme Kurulu Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Kararname, DDKnin kuruluu, görevleri ve ileyii, Cumhurbakan adna kurul tarafndan yaplacak denetleme, inceleme, aratrma ve soruturmalarla ilgili usul ve esaslar, mensuplarnn nitelikleri, atanmalar ve görevlendirilmeleri, görev ve yetkileri ve dier özlük ileri ile ilgili esaslar, kamu kurum ve kurulularndaki Tefti Kurullar ile soruturmacnn faaliyet, yetki, görev ve sorumluluk esaslarn düzenliyor.

Kararname, yarg organlar dnda tüm kamu kurum ve kurulular ile bunlarn bal, ilgili ve ilikili kurum ve kurulularnda, bu kurulularn sermayelerinin en az yarsndan fazlasna katlmak suretiyle oluturulan yurt içi ve yurt d kurulularda, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular ile her düzeydeki içi ve iveren meslek kurulularnda, kamuya yararl derneklerde, vakflarda, Genelkurmay Bakanl, kuvvet komutanlklar, Milli Savunma Üniversitesi ile her türlü askeri okul, birlik ve birimlerde, Türk Silahl Kuvvetlerini Güçlendirme Vakf ve Savunma Sanayii Destekleme Fonunun kendi aralarnda veya üçüncü kiilerle birlikte veya ayr ayr sermayelerinin en az yarsndan fazlasna katlmak suretiyle oluturulan ortaklklarda, mevzuatta, kurul tarafndan denetlenecei belirtilen kurum, kurulu, ajans, organizasyon, fon, kaynak, muhtelif konu, i ve ilemlerde yaplacak denetlemeler ile ilgili düzenlemeleri kapsyor.

Cumhurbakanlna bal üst denetleme organ olan DDK, bakan ve 8 üyeden oluacak. Kurulun bakan ve üyeleri Cumhurbakanna kar sorumlu olacak.

Cumhurbakannn emriyle çalan DDK, idarenin hukuka uygunluunun, düzenli ve verimli ekilde yürütülmesinin ve gelitirilmesinin salanmas amacyla tüm kamu kurum ve kurulularnda ve sermayesinin yarsndan fazlasna bu kurum ve kurulularn katld her türlü kuruluta, kamu kurumu niteliinde olan meslek kurulularnda, her düzeydeki içi ve iveren meslek kurulularnda, kamuya yararl demeklerle vakflarda her türlü idari soruturma, inceleme, aratrma ve denetlemeleri yapacak.

DDK, kamu kurum ve kurulularnn tefti ve denetim birimleri arasnda koordinasyon ve uyumlatrma faaliyetlerini yürütecek. Kamu yönetimi ve kamu hizmetlerinin sunumunda saydamlk, verimlilik, etkinlik ve iyi yönetiim alanlarnda çalmalar yapacak.

Yetkileri

Kurul, denetleme kapsamndaki kurum, kurulu ve birimlerin her kademe ve rütbedeki görevlileriyle dorudan yazmaya, gerekli gördüü elektronik ve fiziki ortamdaki gizli veya açk her türlü bilgi, belge, defter, kayt, envanter, malzeme, mühimmat, tanr ve tanmazlar ilem ve olayn her safhasnda incelemeye, mahiyetleri uygun olanlar gerektiinde belirledii yere istemeye veya getirtmeye, bilgi almak üzere her kademe, rütbe ve snftan ilgilileri çarmaya, kurum ve kurululardan temsilci istemeye yetkili olacak.

Kurul, gizli ve açk her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kuramlar ile bankalar dahil dier gerçek ve tüzel kiilerden isteyebilecek, bu talepler geciktirilmeksizin yerine getirilecek.

Kurul, denetleme faaliyetine yardmc olmak üzere kurum ve kurulularn her kademe ve rütbedeki personelini görevlendirebilecek, Kurul Bakanlnn bu konudaki talebi gecikmeksizin karlanacak.

Kurul bakan ve üyeleri, yüksekörenimlerini bitirdikten sonra en az 12 yl devlet hizmetinde baaryla çalm ve temayüz etmi kimseler arasndan Cumhurbakannca atanacak.

vedi durumlar

Denetlemeler srasnda karlalan ve ivedi tedbir alnmadnda onarm güç sonuçlar douraca anlalan olay, i, ilem ve kararlarn vukuundan önce veya sonra oluabilecek muhtemel zarar ve olumsuz hukuki sonuçlarn engellenmesi amacyla incelenmesi ve aratrlmas gereken hususlarn varl halinde, dorudan kurul bakannn onay ile ilgili denetim ve soruturma gruplarnca çalmalara balanacak.

vedi durumlarda denetim ve soruturma gruplarnca hazrlanacak özet vedi Durum Raporu, kurulda öncelikle görüülerek kurul bakannca Cumhurbakanna sunulacak. Cumhurbakanna sunulan vedi Durum Raporlar, Cumhurbakannn talimat dorultusunda sonuçlandrlacak.

Denetim, inceleme, aratrma ve soruturma faaliyetlerinde gizlilik esas olacak. Raporlarn gizlilik derecesine raporun son eklinin verilecei kurul toplantsnda karar verilecek. Raporlarn yaymlanp yaymlanmayaca kurulda kararlatrlacak.

Cumhurbakannca onaylanan raporlarn raporda belirtilen kurum ve kurululara datm Kurul Sekreterliince yaplacak. Denetime tabi ilgili, ilikili veya bal kurum ve kurulular, kurul raporlar üzerine hazrlayacaklar cevaplarn varsa yönetim kurullarndan yoksa yetkili organlarndan geçirmek kaydyla raporu aldklar tarihten balayarak krk be gün içinde ilgili bakanla, ilgili bakanlklar kendi görülerini de ekleyecekleri cevaplar on be gün içinde kurula gönderecek.

Denetlenen kurum, kurulu ve kiilerce raporlara verilecek cevaplarn kurula intikali sonrasnda kurul tarafndan rapor saklanabilecek, genel hükümlere göre ilgililer hakknda suç duyurusunda bulunulabilecek.

Bu kararname hükümleri çerçevesinde konuyla ilgili vedi Durum Raporu düzenlenebilecek. Bu durumda Cumhurbakannn talimat dorultusunda ilgililer hakknda soruturma açlabilecek.

Kurul personeli, görevlerini yapt srada örendii gizli bilgileri, görevinden ayrlm olsa bile yetkili amirinin izni olmadan açklayamayacak.

Kurulun denetleme ve toplant usulleri, raporlar ve raporlama süreçleri ve dier ileyii Cumhurbakan tarafndan çkarlan yönetmelikle düzenlenecek.

Bu Cumhurbakanl Kararnamesinin yürürlüe girdii tarihte görevde bulunan bakan ve üyeler ayn unvanl görevlerine yeniden atanm saylacak.

Ana Sayfaya Git