DEAŞ'ta karar

DİYARBAKIR'da, 26 Ekim 2015 tarihinde DEAŞ'ın hücre evlerine düzenlenen ve 7 teröristin ölü ele geçirildiği, 2 polisin şehit olduğu operasyondan sonra haklarında dava açılan 18 sanıkla ilgili savcı mütalaayı mahkemeye sundu.

Haberler 06.02.2018 - 08:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, 26 Ekim 2015 tarihinde DEAn hücre evlerine düzenlenen ve 7 teröristin ölü ele geçirildii, 2 polisin ehit olduu operasyondan sonra haklarnda dava açlan 18 sankla ilgili savc mütalaay mahkemeye sundu. 5inci Ar Ceza Mahkemesine verilen mütalaada, 5 sann beraatine karar verilmesi, aralarnda DEAn sözde Diyarbakr bölge emiri olduu iddia edilen N.T.nin de bulunduu 13 sann ise 8 ile 27 yl arasnda deien oranlarda hapisle cezalandrlmas talep edildi. N.T., 20 Haziran 2017 tarihindeki durumada tahliye edilmi, Aralk aynda yeniden tutuklanm ve 28 Aralk günü görülen durumada yeniden tahliye edilmiti.

Merkez Kayapnar ilçesinde 26 Ekim 2015 tarihinde DEAn hücre evine düzenlenen operasyonda, polis memurlar Sadk Özcan ve Gökhan çakc ehit olurken, çatmada terör örgütü DEA üyesi Veysel Argunaa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanolu, Ergün Gül, Sdk Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy ölü ele geçirildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn olayla ilgili yürüttüü soruturma sonucunda gözaltna alnarak tutuklanan O.T., O.U., M.B., V.Ö., N.T., M.D., M.., A.S., M.A., C.E., B.Y., .ç., J.D., Ö.B., M.B., E.E. ile tutuksuz 2 üpheli hakknda silahl terör örgütüne üye olma, tehlikeli madde bulundurma ve Ateli Silahlar Kanununa muhalefet suçlarndan 15er yldan 37er yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrland.

TÜM SANIKLAR TAHLYE EDLD

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan 16s tutuklu 18 sann yarglanmasna 2016 ylnda Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann 25 Ekim 2016 tarihinde görülen durumasnda 12 sank ve 17 Ocak 2017 günü görülen durumada ise 1 sank tahliye edildi. 20 Haziran 2017 günü yaplan durumada da aralarnda DEAn sözde Diyarbakr bölge emiri olduu iddia edilen N.T.nin de bulunduu 3 sank tahliye edilirken, dosyada tutuklu sanklarn tümü serbest braklm oldu.

TUTUKLANIP YENDEN SERBEST BIRAKILDI

Yarglamann devam ettii Aralk 2017 tarihinde, 5inci Ar Ceza Mahkemesinin üst mahkemesi olan 6nc Ar Ceza Mahkemesine bavuran Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, DEAn Diyarbakr emiri olduu iddia edilen N.T. hakknda kuvvetli suç üphesi olduunu belirterek, tutuklanmasn istedi. Savcln talebini yerinde gören Mahkeme, N.T.nin yeniden tutuklanmasna karar verdi. Davann 28 Aralk 2017 tarihinde görülen son durumasnda ise N.T. yeniden tahliye edildi.

13 SANIA CEZA, 5 SANIA BERAAT TALEB

Savc, yarglamaya ilikin mütalaasn hazrlayarak 5inci Ar Ceza Mahkemesine sundu. Duruma savcs tarafndan hazrlanan esas hakkndaki mütalaada, sanklar J.D., B.Y., A.S., V.Ö. ve M.E.nin silahl terör örgütüne üye olmak, Ateli Silahlar Kanununa muhalefet, izinsiz patlayc madde bulundurmak ve resmi evrakta sahtecilik suçlarndan beraatleri talep edildi. 8 sank hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 15 yla kadar hapis cezas talep eden savclk, DEAn Diyarbakr emiri olduu iddia edilen N.T. ve C.E.nin ise silahl terör örgütüne üye olmak ve Ateli Silahlar Kanununa muhalefet suçlarndan 18 yla kadar hapisle cezalandrlmalarn talep etti. Savclk, sanklardan M..nin 22.5, .ç.nin 8 ve M.D.nin ise 27 yla kadar hapisle cezalandrlmasn istedi.

ID EMRNN KARDENDE ETM NOTLARI

Ceza istenen sanklarn kendi aralarnda birçok telefon görümesi yaptnn belirtildii mütalaada, 13 sann DAE terör örgütünün hiyerarik yapsna dahil olarak faaliyet yürütmek suretiyle, silahl terör örgütü üyesi olmak suçunu iledii kaydedildi. DEAn bölge emiri olduu iddia edilen N.T.nin kardei O.T.nin aracnda gizlilik konulu örgütsel döküman ele geçirildiini belirten savc, bu döküman ile örgütün hücre evinde ele geçirilen eitim notlarnn içeriinin ayn olduunu kaydetti. Sank O.T.nin çatma çkan hücre evinin kira sözlemesini imzaladn belirten savc, tape kaytlarnda söz edilen bir Kalenikof marka silahn da bu sana ait olduuna dikkat çekti.

SURYEDE BOMBA ETM ALDI, TÜRKYEDE EYLEM YAPACAK

Savclk mütaalasnda serbest braklan ve DEAn Diyarbakr emiri olduu iddia edilen N.T. ile ilgili ayrntl deerlendirme yapld. Örgütün operasyon yaplan 2 hücre evinde sann parmak izinin tespit edildiini belirten savc, N.T.nin evinde yaplan aramada özel yapm bel korsesi ele geçirildiini hatrlatt. Sank N.T. ve M.D.nin uzun namlulu silahlara ilikin konumalarnn tespit edildiini kaydeden savc, 2 sann sk sk bulutuklarn vurgulad. Mehmet Fatih Alc isimli kiinin sank N.T.yi Suriyenin Tel Abyad ehrinde gördüüne ilikin ifadesine dikkat çeken savc, sann örgüt mensuplarn tadna dair beyanlar bulunduunu kaydetti. Tipi kod adl gizli tann, N.T.nin yaplan örgüt toplantlarna katldna dair ifade verdiini belirten savc, Sadk çelikin alnan ifadesinde DEA terör örgütüne katlm yaptktan sonra yaralanarak geri dönen kardei Hasan çelikin sank N.T. tarafndan tedavi edildiini ve kardeinin örgüte katlmnda bu kiinin yardm olduunu söylediini kaydetti. Zeynep Demir isimli tann, N.T.nin Suriyede bomba eitimi aldn ve Türkiyede eylem yapacan söylediini belirten savc, sann aracnda yaplan aramada tabanca ve 27 fiek ele geçirildiini kaydetti.

BADADYE TÜRKçE BAT METN

Sank M.D.nin örgütün hücreevlerini kiralad ve bu evlerde parmak izlerinin çkt belirtilen mütalaada, hücre evlerinin kiralanmasna ilikin kodlamalarn bulunduu örgütsel dökümann ele geçirildii ifade edildi. Sann aracnda DEA terör örgütünün lideri Ebubekir El Badadiye Türkçe biat yemini bulunduunu belirten savc, ikametinde ise yazl belgeler ve DEA bayra bulunduunu kaydetti. Mütalaada, Mehmet Fatih Alcnn, sank M.D.yi Suriyenin Telabyad ehrinde gördüüne ve sann canl bomba eylemcisi olduuna dair tank beyan bulunduu da belirtildi.

Ana Sayfaya Git