DEDAŞ 240 köyü toptan cezalandırdı: Halk elektrik ve susuz kaldı

DEDAŞ, Mardin’de “çiftçilerin elektrik borcu” gerekçesiyle 240 kırsal mahallenin elektriğini toptan kesti. Borcu olana olmayan tüm köylerin elektriğini kesen kurum, halkı susuz bırakarak cezalandırıyor. Mahalleliler, toptan cezalandırma yöntemine tepki gösterdi.

Haberler 04.12.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde kaytl 5 bin 800 çiftçinin elektrik borçlar olduu gerekçesiyle bin 453 çiftçinin elektriini kesen Dicle Elektrik Datm A.. kesintiyi sürdürüyor. Buday tohumunun topraa serpildii bölgede sulama yaplamazken, kimi bölgelerde son günlerde etkili olan ya sayesinde arazilerdeki tohum çürümekten kurtuldu. çiftçilerin borcu olduu iddiasna karlk elektrik kesintilerini merkez trafolardan gerçekletiren DEDAn söz konusu uygulamas nedeniyle 240 krsal mahalle elektriksiz braklarak karanla gömüldü. Kimi köylerde normalde verilmesi gereken 3 faz enerji yerine bir faz enerji verilerek, köylülerin aydnlanma ihtiyac karlansa da birçok köy halen elektrik enerjisinden yararlanamyor. Ayrca tarmsal sulamann yan sra evlerde ihtiyaç duyulan suyun da kuyulardan temin edildii köylerde dinamolarn çaltrlamamas nedeniyle köylüler içme suyundan da mahrum edilmi durumda.

SU KESLD

Elektrii kesilen mahallelerin tamamnda su kesintisi olduu için halk büyük bir maduriyet yayor. Kzltepe ilçesine bal Sandkl (Sindoq) köyün muhtar smail Kurtulu, sk sk yaanan elkektrik kesintilerinden dolay buzdolab, çamar makinas gibi elektronik eyalarn tamamen bozulduunu ve verilen tek faz elektriin yetersiz olmas nedeniyle susuz kaldklarn kaydetti. Kurtulu, u an su akmyor. Köyün su kuyular da bu elektrikten beslendii için su akmyor. Köylüler de bunu muhtardan biliyorlar. Muhtar niye su yok, niye elektrik yok diye soruyorlar. Hayvanlar susuz, insanlar damacana su içmeye balad köyde. Bu yüzden maduruz diye belirtti.

TERBYE EDLMEK STENYOR

Kzltepe çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbey ise, kesintilerin borcu olan çiftçiler gerekçesi ile yapldn ancak borcu olan olmayan herkesin elektriinin kesildiini dile getirdi. Toptan bir cezalandrma yapldn dile getiren Erbey, u an Mardin ovasnda buday ekimi balad ve bunun için sulama yaplmas gerekiyor. Tam da bu süreçte bölgemizde DEDA tarafndan bölgedeki bütün enerji hatlar kesildi. Elektrik ile çalan bütün su pompalar çalamaz oldu. u an köylerimizde içme suyu bile yok. Mardin Ovasnda tam mahsulün baak verecei dönemde elektriin kesilmesi, adeta bölgedeki insanlarn terbiye edilmesidir. Kar amacyla özel irkete satlm olabilir ama insanlar 3 temel eyden mahrum brakamazsnz. Bunlar su, elektrik ve yoldur diye konutu.

çFTçLER ARAZLER SATMAYA BALADI

çiftçilerin scak ve souun altnda üretim yapmaya çaltn belirten Erbey, çiftçilerin ar faturalar ile üretim yapmasn engellemeye ve köylerden göç etmeye zorlandn kaydederek, Bölgedeki siyasilerin ve idari yöneticilerin bu elektrik kesintilerinin önüne geçmesini istiyoruz. Ayrmclk ve ötekiletirilmeyle insanlara bu reva görülüyor. Tarlas olan olmayan herkes bu elektrik kesintisinden etkileniyor. u an bölgemizdeki hayvanlarn içecek suyu bile kalmad. çiftçi artk bunlarn altndan kalkamyor. laca, gübreye, mazota borcu olan çiftçiye bir de bu yüksek elektrik faturalarn çkarlmas ii çrndan çkaryor. çiftçiler artk arazileri satmaya balad ifadelerini kulland.

çFTçLERE çARI: PAMUK VE MISIR EKM YAPMAYIN

Uygulamann devam etmesi durumunda çiftçilerin çiftçi Kayt Sistemine (çKS) kayt yapmamalar çarsnda bulunan Erbey, çKS ile gelen desteklemelerin enerji irketinin hesaplarna aktarldn söyledi. çiftçilerin çKS yapmayarak irketin hesabna para aktarlmasnn önünü kesme çars yapan Erbey, Artk pamuk ve msr ekmeyeceiz. çiftçilerimize sesleniyoruz. Bölgemizde ikinci ürün olan pamuk ve msr ekimi yapmasnlar. Bu verimli topraklar nadasa kalacak. Böylelikle isizlikler artacak, olaylar yaanacak, hrszlklar artacak. Bunlar ho deildir. Böyle devam ederse ilk önce taklan bütün sayaçlarn çkarlmas için çiftçilerimize çarda bulunacaz dedi.

DARE MAHKEMESNE BAVURACAIZ

Uygulama ile çiftçiler ve köylülerin maruz kald maduriyete kimsenin sesini çkarmamasna da tepki gösteren Erbey, öyle konutu: Biz çiftçiler Dernei olarak dare Mahkemesine kararn durdurulmas için bavuruda bulunacaz. Bu süre zarfnda irketin üst düzey yetkilileriyle görütüm. Yetkililer borçlar ödenmeden enerji aknn olmayacan söylüyorlar. Bende irkete sesleniyorum; çiftçiye gönderdiiniz ar faturalar çiftçi ödeyemez. craya da verseniz, enerjisini de kesseniz ödeyemez. Elektrii kesseniz hiç ödeyemez. O zaman hiç kimsenin faydasna deildir. Gelsinler biz faturalar tek tek tespit edeceiz. Kaç dönüm ekilmi, ne kadar maliyeti olmu ve ne kadar kazanlm diye? Eer ki; enerji irketine borç kalyorsa ödeyelim yoksa tarlalar onlara verelim. çiftçinin boazna dört bir yandan sarlp skmasnlar. Burada çiftçi kazanmazsa devlette kazanamaz.

Ana Sayfaya Git