"Def-i Hacet" sergisi açıldı

"Temizliğin ve tuvaletin bu kadar mühim olduğu bir medeniyet ve kültüre sahip insanlar olarak muhakkak bir tuvalet müzemizin olması gerektiğine inanıyorum"

Haberler 02.12.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koleksiyoner Nevzat Onmuun hazrlad Def-i Hacet: Alaturkadan Alafrangaya Tuvalet Sergisi Platonik Artprojectde açld.

Küratörlüünü Erkan Doanayn ve koordinatörlüünü Sezgin çevikin yapt serginin açlnda AA muhabirine konuan Onmu, serginin 5 yl önce tuvaletler üzerine aratrma yürütmesi üzerine baladn söyledi.

Antikaclkla uraan bir sosyolog olarak pek çok koleksiyonun sahibi Onmu, yaplmam bir ey yapma hedefiyle uzun süredir tuvaletle ilgili eyler topladn dile getirdi.

Onmu, dünyann çeitli yerlerinde tuvalet müzeleri olduuna deinerek, Bizde neden böyle bir ey olmasn? diye de düündüünü ifade etti.

Bir süre sonra taliplileri olmas durumunda bu koleksiyonun da bir müzeye dönüebileceine dikkati çeken Onmu, Temizliin ve tuvaletin bu kadar mühim olduu bir medeniyet ve kültüre sahip insanlar olarak muhakkak bir tuvalet müzemizin olmas gerektiine inanyorum. Sergide 300e yakn eser bulunuyor. Tarihin çeitli dönemlerinden özellikle Avrupa ve slam corafyasndan tuvalet örneklerini, ayn zamanda tuvalet ve temizlikle ilgili yan ürünlerin de olduu geni bir yelpazeyi ziyaretçilerimize sunmaktayz. diye konutu.

Onmu, ziyaretçilerin Roma imparatorluundan günümüze kadar insanlk tarihinde gelitirilmi çeitli tuvalet türlerini görebileceklerini anlatarak, unlar kaydetti:

Roma ya da Osmanl gibi imparatorluklarn tuvalet ve temizlik kültürleri nasld? Günümüz dünyasndan bakldnda farknda olmadmz büyük ya da küçük pek çok sorunun nasl çözümlendiini ve detaylarn kavrayamyoruz. Oysa bir zamanlar bugünün kanalizasyon sistemi yerine kovalarla pencerelerden sokaklara atlrd insan dklar. Def-i Hacet geçmiten günümüze tuvalet kültürü sergisi, ite bütün bu sorulara yant bulabilmemize yardmc olacak nitelikte belgesel bir sergi.

Ziyaretçiler Bat ve Dou, Orta ça Avrupas ve Anadolu toplumlar gibi farkl kültürlerin tuvaletle ve temizlikle olan ilikilerini dönemin belgelerine yansm örneklerinde görebileceine iaret eden Onmu, tuvaletle ilgili bilgi edinebilecekleri sinema filmi, kültürel videolar ya da akademik çalmalarn anlatld belgesel videolarnn da sergide izlenebileceini sözlerine ekledi.

Açlta ayrca air ve yazar Hilmi Yavuz, TAYSAD Yönetim Kurulu Bakan Alper Kanca, siyasetçi ve eski milletvekili Ufuk Uras ile air Adnan Özerin yan sra pek çok sanatsever yer ald.

Sergide geçmi örneklerin yan sra çada lavabo, pisuvar ve seyyar tuvaletler tehir edilirken tarihsel metinler, belgeler ve yazl kültürden örnekler de yer alyor.

Tuvaletin tarihsel sürecini ve komik hikayelerini canlandran alanlarn bulunduu sergide, temizlik kültürünün geliim safhalar ziyaretçilere aktarlyor.

Def-i Hacet: Alaturkadan Alafrangaya Tuvalet Sergisi, 30 Ocaka kadar izlenebilecek.

Ana Sayfaya Git