Demir ağlarda son durak: Kurtalan

Demir ağların örülmesinin ardından Kurtalan Ekspresi Cumhuriyetin kuruluşundan 21 yıl sonra başladığı seferlerini 74 yıldır aralıksız sürdürüyor.

Haberler 20.02.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demir alarla örülü Anadoluda hizmete girdii ilk günden bu yana tamaclkta önemli bir yere sahip olan Kurtalan Ekspresi, 74 yldr seferlerini sürdürüyor.

Kurtalan Ekspresi Cumhuriyetin kuruluundan 21 yl sonra, Cumhuriyetin kurulduu gün balad seferlerinde ilk istasyondan son istasyona kadar olan 1212 kilometrelik güzergah boyunca Krkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elaz, Diyarbakr ve Batman bata olmak üzere 70ten fazla durakta yolcularn selamlyor.

Merhum Sanatç Bar Mançonun da esinlenerek 1972 ylnda kurduu müzik grubuna adn verdii, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD) Tamaclk A.nin Kurtalan Ekspresinde yolculuk, Ankaradan balayp Siirtin Kurtalan ilçesinde son buluyor.

Demir yolu ulamnda Türkiyenin en eski hatlarndan olan Kurtalan Ekspresi ile yolculuk 23 saatte tamamlanyor.

Seferler bazen balangç bazen de dönü hikayelerinin adresi olurken, yolculuk boyunca geçilen güzergahlar yolculara görsel bir ölen sunuyor.

Kimi zaman okula örenci kimi zaman asker ocana Mehmetçik kimi zaman da gurbete içi tayan Kurtalan Ekspresinin yolcu profili aradan geçen yllarda deise de o gelecee umut tamaya devam ediyor.

- lk seferine 29 Ekim 1944te balad

Kurtalan Gar efi Selahattin Yldrm, Kurtalan Ekspresinin demir alarn örülmesinin ardndan ilk seferini 29 Ekim 1944te gerçekletirdiini belirtti.

Ekspresin yllk 10 bin ile 15 bin arasnda yolcu tadn ifade eden Yldrm, Kurtalan Ekspresinin bölgemiz tamacl açsndan büyük önemi var. Kurtalan ilçemiz, Kurtalan Ekspresi ile anlmaktadr. Geçmite Kurtalan Ekspresinin de ilendii filmler çekilmitir. Bölgemize katks devam etmektedir. diye konutu.

Trende yatakl, örtülü kuetli ve pulman tipi vagonlarn yan sra restoran da bulunduunu aktaran Yldrm, seferlerin pazartesi, çaramba, cuma, cumartesi ve pazar günleri gerçekletirildiini kaydetti.

- Demiryollar ülkelerin can damarlardr

1972 ylnda TCDD bünyesinde ilk olarak Kurtalanda göreve balayan ve 40 yl akn süre görev yaptktan sonra emekli olan 73 yandaki Mehmet imek, göreve balad yllarda yurt genelinde trenle ulamn karayoluna göre daha cazip olduunu ifade etti.

O zamanlardaki trenlerle günümüzdeki trenler arasnda çok fark bulunduuna iaret eden imek, imdiki trenlerde konfor, güven ve hizmetin daha iyi olduunu aktard.

imek, Kurtalann son durak olduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Son durakt Kurtalan, oradan öteye demiryollar çalmyordu. Karayollar da imdiki gibi ilek deildi. Bitlis, Tatvan buralarn da yolcusunu tardk. O dönemlerde yolcu çoktu ama tercih ettikleri için deil baka ulam imkan olmadndan. imdilerde ise yolcular treni daha çok rahatlk için tercih ediyor. Trenlerin restoran var, yatakl bölümü var. Kii rahat bir yolculuk yapmak istiyorsa treni tercih ediyor. Trenin gittii yerde huzur ve refah olur. Bir yerde ulam kolay olunca yatrmclar oraya yönelir. Bir yerde tren varsa orada kalknma var demektir. Demir yollar ülkelerin can damarlardr.

- Kurtalan Ekspresiyle yolculuk çok güzel

Trenle Güneydou turuna çkan üniversite örencisi Ahmet Gülen, farkl bir yolculuk yaamak için Kurtalan Ekspresini tercih ettiini anlatt.

Bölge insann tanmak, yaantlarn daha iyi görebilmek için trenle yolculuk yapmak istediini dile getiren Gülen, Duraklarda trene inen binen insanlar oluyor, onlarla sohbet etme, tanma imkan buluyoruz. Kurtalan Ekspresiyle yolculuk çok güzel oluyor. Bölge insan bizlere çok iyi davranyor, samimi yaklayorlar. nsanlar sularn, yiyeceklerini bizimle paylayorlar. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git