Demir ustası, dev silahına patent almak istiyor

Kendisini "hareketli heykel ustası" olarak tanıtan 18 yıllık demirci Zafer Erdem, yaklaşık 1,5 ayda yaptığı 100 kilogram ağırlığındaki dev silah heykeli için patent başvurusu yaptı

Haberler 23.07.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Heykelini herkesin görebilmesi için bir müzede sergilemek isteyen Erdem:

Silah yapmadan önce çizdim. Orijinal silah üzerinden ölçülerini aldm. Bu yaptm silah, 357 Magnumun 10 kat büyüklüünde. Her eyi orijinaliyle birebir ayn. Namlu ucundan kabza altna kadar 3 metre ve 100 kilogram arlnda. Tam fonksiyonel bir düzenei olmaz ama ses fiei atmak için mermi düzenei yapabilirim

Repertuvarmda bol miktarl hareketli heykeller de var. nsanlarn bu ilgisi beni biraz daha heyecanlandrd. Dier projeler daha çabuk çkacak

Demir, çok sihirli bir malzeme. Mucizevi bir materyal. stediiniz ekle dönütürebilirsiniz. Yeter ki onun istedii sy, çekiç darbesini, merhamet duygusunu, sevgiyi, muhabbeti ona verin. O istediiniz ekle girecektir

Kendisini hareketli heykel ustas olarak tantan 18 yllk demirci Zafer Erdem, yaklak 1,5 ayda yapt 3 metre uzunluunda ve 100 kilo arlndaki 357 Magnum adn verdii dev silah heykelinin patentini almak için bavurdu.

Marangoz bir aileden gelen Rizeli 42 yandaki imam hatip lisesi mezunu Zafer Erdem, 18 yldr demire ekil vererek hareketli heykeller yapyor.

Beykozdaki Galaksi Endüstriyel Tasarm ve Kinetik Heykel Atölyesinde 5 metre uzunluunda tenis raketi, aaç, masa, sehpa, metal apka, çanta ve at bal da yapan Erdem, jiroskop ve rüzgar gülü de tasarlamay hedefliyor.

Kendisini hareketli heykel ustas olarak tanmlayan Erdem, Karadeniz insan olarak silahlara kar merak bulunduunu belirterek, küçük silah yapmak yasak olduu için silahn heykelini yapmaya karar verdiini söyledi.

çalan bir düzenei, hareketli bir mekanizmas olduu için silah yapmay tercih ettiini anlatan Erdem, öyle devam etti:

Böyle bir eyin ilgi çekeceini düündüm. Bu silah yapmaya niyet ettiimde dükkanmn önünde firmamn logosu olarak sergilemeyi düündüm. Ancak tamamlaynca çok ilgi gördü. Silah yapmadan önce çizdim. Orijinal silah üzerinden ölçülerini aldm. Bu yaptm 357 Magnumun 10 kat büyüklüünde. Her eyi orijinaliyle birebir ayn. Namlu ucundan kabza altna kadar 3 metre uzunluunda ve 100 kilogram arlnda. Tam fonksiyonel bir düzenei olmaz ama ses fiei atmak için mermi düzenei yapabilirim.

Erdem, imdiye kadar yapt ürünlerin patentini almadn dile getirerek, Patent ileriyle uraan bir arkadam patent bavurusu yapmam söyledi. Ben de bu silahn patentini almak için bavurdum. dedi.

Silahn bir müzede de sergilemek istediini dile getiren demirci Zafer Erdem, Bu yaptm toplumun maldr. Bir müzede sergilenmesine memnun olurum. Takdir edilmek insan honut eder. nsanlarn gelip görebilecei, Böyle bir ey de yaplabilirmi. diyecei en iyi ortam müzedir. Müzede sergilenmesi için hatta daha baka projeler de sunabilirim. Repertuvarmda bol miktarl hareketli heykeller de var. nsanlarn bu ilgisi beni biraz daha heyecanlandrd. Dier projeler daha çabuk çkacaktr. diye konutu.

Yaptklarm baz insanlar anlamad

Zafer Erdem, 18 yldan beri demircilik yaptn, ürettii eylerin sradan olmamasna özen gösterdiini belirterek, Biraz daha deiik yaparak çtay yükseltmek gerekir. Bu gerekçeyle hep ilerime bir eyler kattm. Yaptklarm baz insanlar anlamad, bazlarna da ilginç geldi. dedi.

Ailesinin ve akrabalarnn marangoz olduunu, aaca ekil verdiklerini ifade eden Erdem, aaç krlgan olduu için yaplan ürünün tekrar eski haline getirilemediini anlatt.

Herkesin içinde mutlaka bir yaratclk olduunu, kendisinin ise demire ekil verdiini vurgulayan Erdem, Demir çok sihirli bir malzeme. Mucizevi bir materyal. stediiniz ekle dönütürebilirsiniz. Yüz kere ayn ekli deitirebilirsiniz, o size hiç isyan etmez, hep itaat eder. Yeter ki onun istedii sy, çekiç darbesini, merhamet duygusunu, sevgiyi, muhabbeti ona verin. O istediiniz ekle girecektir. deerlendirmesinde bulundu.

Ürünlerinin müterilere pahal geldiini belirten Zafer, El emeine çok deer verilmiyor. Oysa ben ona 18 yllk tecrübemi katarak bu ekli, formu verebildim. Bu insan çok üzüyor. dedi.

Demirci Zafer Erdem, bu tür ürünlerin yurt dnda sergilendiini anlatarak, Dövme ve el içiliiyle ilgili sergiler yaplyor. Türkiyede ise böyle bir ey yok. Daha çok fabrikasyon olarak üretiliyor. Ben bunu hiç istemedim. Onda ruh yok. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git