Demirtaş davası AİHM dairesinde!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), halen cezaevinde mahkum olarak bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul etti.

Haberler 20.03.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, AHMin Türkiye davalarna bakan 2. Dairesi, Demirtan bireysel bavurusu üzerine 20 Kasm 2018de ihlal karar verdi. Söz konusu kararnda, bavurann Tutukluluunun makul üpheye dayanmad ve Anayasa Mahkemesi tarafndan bavurann bireysel bavurusu ile ilgili yaplan incelemenin ksa sürede tamamlanmad yönündeki ikayetleri açsndan bir ihlal olmadn hüküm altna alan mahkeme, Bavurann tutukluluunun makul süreyi amas nedeniyle serbest seçim hakknn ihlali ve Görünürün dnda gizli ve siyasi bir amaçla tutukluluunun devam ettirildii gerekçesiyle ihlal karar verdi.

- Yeniden görü sorulacak

Türkiyenin itirazn inceleyen hakimlerden oluan kurul, söz konusu davann Büyük Daire tarafndan incelenmesi gerektiine karar verdi. Bu kararla, davann görülmesine yeniden balanacak, bavurana ve Hükümete davayla ilgili görüleri yeniden sorulacak. AHM tarafndan belirlenecek bir tarihte bu dava ile ilgili Strazburgta duruma yaplacak ve yeni bir karar verilecek. Kurul, Büyük Daireye yaplan taleplerin yüzde 95inden fazlasn reddettiinden, Türkiyenin itiraznn kabul edilmesi büyük önem tayor.

ADALET Bakanl, HDP eski E Genel Bakan Selahattin Demirtala ilgili Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) daha önce tutuksuz yarglanmas yönünde verdii karara yaplan itiraz üzerine, davann, AHM Büyük Dairede görülmesine karar verildiini açklad.

AHM, Selahattin Demirtan bavurusu üzerine, Ankara 19ucun Ar Ceza Mahkemesinde 31 fezleke ve bir birleen dosya olmak üzere 32 ayr suçlamadan yargland ana davayla ilgili, Kasm 2018de kararn açklam, Demirtan tutuksuz yarglanmasna hükmetmiti. AHM kararnda ayrca kararn nihai olmad ve Demirtan makul bir üpheyle gözaltna alndn ve tutukland vurgusu da yaplmt. Karar üzerine yarglamay yapan mahkeme, Demirtan tahliye talebini, kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut deliller olmas, sann savunmasn tamamlamam olmas, adli kontrol hükümlerinin yetersiz olaca ve ihlal karar veren AHM 2nci Dairenin kararnn nihai nitelikte olmad gerekçesiyle reddetmiti.

ADALET BAKANLII DEMRTAIN AVUKATLARI TRAZ ETMT

Adalet Bakanl, AHM 2nci Dairenin tutuksuz yarglanmal kararna, Demirtan avukatlar da, yerel mahkemenin karar uygulamamasna ve makul üpheyle gözaltna alnd kararna itiraz etmiti. tirazlar üzerine yaplan inceleme sonucu AHM, davann Büyük Dairede görülmesine karar verdi.

ADALET BAKANLII AçIKLAMA YAPTI

Kararla ilgili yazl açklama yapan Adalet Bakanl AHM, halen cezaevinde mahkum olarak bulunan HDPli Selahattin Demirtala ilgili Türkiyenin temyiz bavurusunu kabul etmitir. Buna göre, Selahattin Demirta davasnn AHM Büyük Dairede görülmesine karar verilmitir dedi.

KARAR TÜRKYE AçISINDAN SON DERECE ÖNEML

Açklamada, kararn, Türkiye açsndan son derece önemli olduu belirtilerek, öyle denildi:

Bilindii gibi, AHM 2nci Dairesi, Selahattin Demirta tarafndan yaplan bireysel bavuru ile ilgili kararn 20 Kasm 2018 vermiti. Söz konusu kararda bavurann Tutukluluunun makul üpheye dayanmad ve Anayasa Mahkemesi tarafndan bavurann bireysel bavurusu ile ilgili yaplan incelemenin ksa sürede tamamlanmad yönündeki ikyetleri açsndan bir ihlal olmadn hüküm altna almt. Ancak AHM tarafndan Bavurann tutukluluunun makul süreyi amas nedeniyle Sözlemenin 5/3. maddesi açsndan serbest seçim hakknn ihlal edildii gerekçesi ile Ek Protokolün 3üncü maddesi ve görünürün dnda gizli ve siyasi bir amaçla tutukluluunun devam ettirildii gerekçesiyle ihlal karar verilmiti. Ayrca bavurann derhal tahliye edilmesi için Hükümetin gerekli tedbirleri almas gerektii belirtilmiti.

DAVANIN GÖRÜLMESNE YENDEN BALANACAK

AHMin söz konusu kararna bakanlk tarafndan 18 ubat 2019 tarihinde davann AHM Büyük Dairesi tarafndan incelenmesi talebiyle itiraz edildii hatrlatlan açklamada u ifadelere yer verildi:

Adalet Bakanlnn itiraznda özet olarak, Bahsi geçen kararn birçok açdan Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin yorumu ve uygulanmas açsndan ciddi nitelikte sorunlara yol açabilecei, davann karmak olmas ve birçok hususun AHM tarafndan ilk kez bir karar ile deerlendirilmi olmas, davann bavurann kimlii bakmndan yüksek profilli bir dava nitelii tamas ve bu tür davalarn AHM yerleik uygulamalarna göre Büyük Daire tarafndan incelenmesi gerektii hususlarna yer verilmiti. Ayrca söz konusu kararn, AHMin benzer nitelikteki önceki kararlar ile çelikili olduu hususlarnn alt çizilmiti. Türkiyenin itirazn inceleyen Büyük Daire bünyesinde be hkimden oluan kurul, 19 Mart 2019 tarihinde verdii karar ile söz konusu davann Büyük Daire tarafndan incelenmesi gerektiine karar vermitir. Kurul, Büyük Daireye yaplan taleplerin yüzde 95inden fazlasn reddettiinden Türkiyenin itiraznn kabul edilmesi büyük önem tamaktadr. Bu kararla birlikte davann görülmesine yeniden balanacak, bavurana ve Hükümete davayla ilgili görüleri yeniden sorulacak. AHM tarafndan belirlenecek bir tarihte bu dava ile ilgili Strazburgda duruma yaplacak ve yeni karar verilecek.

Ana Sayfaya Git