Demirtaş davasına Erdoğan müdahilli

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Dr. Hüseyin Aydın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandığı davada müdahillik talebinde bulundu.

Haberler 24.02.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 24.02.2017 - 09:16

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan 9 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakrda yapt konumada Cumhurbakanna hakaret ettii iddiasyla 1 yldan 4 yla kadar hapis istemiyle yargland davann durumasna devam edildi. Demirta, Diyarbakr 4üncü Asliye Ceza Mahkemesinde görülen durumaya, stanbulda iki ayr davann durumasna katlaca gerekçesiyle gelmedi.

ERDOANIN AVUKATI

Durumada ilk olarak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann avukat Dr.Hüseyin Aydnn davaya müdahil olma talebiyle gönderdii dilekçe okundu. Durumada söz hakk alan Demirtan avukatlar, Cumhurbakan Erdoann avukatnn gönderdii dilekçeyi incelemek ve buna kar beyanda bulunmak için süre talep etti. Ara kararlarn açklayan mahkeme, Cumhurbakan Erdoann davaya müdahillik talebinin, Demirtan avukatlarnn beyan alndktan sonra deerlendirilmesine karar verdi. Duruma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

Cumhurbakan Erdoann avukat Aydnn mahkemeye gönderdii dilekçenin Müdahale talebinde bulunan ksmnda Recep Tayyip Erdoan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakan ifadeleri yer ald. Dilekçede Demirtan 9 Eylül 2015 tarihinde HDP Diyarbakr il binasnda yapt ve bir televizyondan canl yaymlanan konumasnn Cumhurbakanna hakaret suçunun unsurlarn barndrd belirtilerek u ifadelere yer verildi:

MÜDAHL OLMAK STED

Anayasann 104üncü maddesine göre Cumhurbakan devletin badr ve bu sfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliini temsil etmektedir. Makamna yönelmeyip kiiliine kar ilenmi olsa da Cumhurbkanna hakaret suçunun kiilere kar suçlar içinde görülmemesi gerekmektedir. Kanun koyucu bu düüncelerle Cumhurbakanna hakaretin, devlete kar ilenmi suçlar arasnda düzenlenmesini uygun görmütür. Bir baka anlatmla, suç dorudan doruya Cumhurbakan olan kiiye kar ilenmekte ise de ihlal edilen deer, devletin siyasal iktidar yapsdr. Sank ikayet konusu açklamalarnda sayn Cumhurbakanmza yönelik alenen hakaret etmitir. Yargtay içtihatlar gözetildiinde atl suçun yasal unsurlar gerçeklemitir. Sann açklamalarnn ifade özgürlüü çerçevesinde deerlendirilmesi de mümkün deildir. Anayasa Mahkemesi ve AHM kararlarnda ifade özgürlüünün ihlali nedeniyle yaplan bavurularda, kiilerin eref ve itibarna eletiri snrlarn aan ve hakaret içeren sözler dolaysyla yaplan saldrdlarda özel hayat hakk korunmaya daha deer görülmütür.

CUMHURBAKANINA HAKARET

Sank seçilmi ilk Cumhurbakanmz hedef alarak yapt açklamalarla Sayn Cumhurbakanmza kar onur, eref ve saygnln rencide edici ifadeler kullanm, kiilii saygnl ve itibarn hedef alarak suçu alenen ilemitir. Basna kar ve toplulum önünde yaplan konuma ile suça konu ifadelerin birçok kiiye ulat açk olduundan aleniyet unsuru gerçeklemi olup, somut olayda suçun nitelikli halinin uyguylanmas gerekir. Bu nedenle müdahilliimize karar verilmesini ve sann cezalandrlmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git