Demirtaş'tan Özeleştiriler

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'terör örgütü yöneticiliği' suçundan yargılandığı davada savunmasına devam etti. Dünkü savunmasını, PKK'nın 2015 yılında Güneydoğu'da bazı ilçelerde kazdığı hendek ve barikatlarla ilgili hakkında hazırlanan fezlekeler yönünden yapan Demirtaş, "Bu konuda yanıldığımı itiraf ediyorum. Barikat ve hendeklerle ilgili ilk haberler geldiğinde, bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Bunu partililerime bir özeleştiri olarak söylüyorum" dedi.

Haberler 13.04.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi yerlekesindeki salonda görülen durumaya, Selahattin Demirta, avukatlar, baz HDP milletvekilleri ile bir ksm izleyici katld. Önceki günkü savunmasn, hakknda hazrlanan 31 fezlekeden 1, 3 ve 32 numaral fezleke yönünden yaptn belirten Demirta, dün 3 ve 9 numaral fezlekeler yönünden yapacan ifade etti. Demirta, bu fezlekelerin tamamnn 2015 ylndaki hendek, barikat, yaanan çatmalar ve çeitli yerlerde yapt, Demokratik Özerklik ile ilgili konumalar içerdiini belirtti.

DDETN ALTERNATF OLUTURMAYA çALITIK

Demokratik Özerklik konusunun 2007de parlamentoya girdikten sonra ve e genel bakanl yapt dönemde parti tüzüünde yer aldn söyleyen Demirta, Partimizin tüzüünde ve parti programnda Demokratik Özerklik olmutur. Seçim dönemlerinde katldmz tüm programlarda, açkça bunu savunmu, seçmene bir idari model olarak sunmuuzdur. Genel ve Cumhurbakanl seçimlerinde açkça seçmene vaadimiz, merkezi hükümetin yannda güçlü bir yerel yönetimler modeli olmutur. Biz bunu söylerken, iddetin alternatifi oluturmaya çaltk. Yaptmz açklamalarda bunun bir siyasi tartma, siyasi fikir olduunu söyledik. Hatta, Demokratik Özerklikle ilgili yaptmz çalmalar 3 dilde kitap haline getirip parlamentoda 550 milletvekiline dattk. ktidar ve dier partilerden birçok milletvekili bu kitab inceleyip bize eletirilerini sundu, önerilerde bulundu diye konutu.

HENDEK VE BARKAT OLAYI 2015TE çIKMADI

Fezlekelerde kendisi ve partisine yönelik yaplan suçlamalar kabul etmediini ve bu suçlamalarn haksz olduunu dile getiren Demirta, Hendek ve barikat olaylar 2015 ylnn sonlarna doru çkmad. lk olarak 2014 ylnn sonlarna doru Cizrede, Diyarbakr Bingöl karayolunda ortaya çkt. Bu srada çözüm süreci devam ediyordu. Bu hendekleri kazanlar, hiçbir neden yokken polis evimizi basyor, bizi gözaltna alyor diyorlard. Licede ise halk karakol yapmn istemiyordu. Bunun için köylüler yolu kazp hendek açmlard. Bunlarn ilk ortaya çk 2014ün sonudur. Bu iki vakadr. Bu olaylar milletvekillerimiz ve partililerimizin gayreti ile hiçbir operasyona gerek kalmadan, ikna yoluyla, diyalogla çözüldü. Hendek ve yol kapatmalarla ilgili yetkililerle kurduumuz temas, diyalog ve ikna ile çözelim anlay, Cizrede bunu baardk. Zor oluyor, ancak diyalogla baarlabilir dedik eklinde konutu.

HENDEK VE BARKATLAR KAZILDI HABERLER çIKTI

2015 Austos ve Eylül aylarnda baz ilçelerden hendeklerin kazld yönünde haberlerin basna dümesi sonucu toplant yaptklarn belirten Demirta, 7 Haziran seçimlerinden yeni çkmtk. Hükümet kurulamam, erken secim hazrlklar yaplyordu. çözüm süreci fiilen sona ermiti, ancak yeniden canlandrlabilir umutlar vard. Biz de parti olarak bunu tartyorduk. Hendek ve barikat kazld haberleri çkt. Bunun Cizre ve Licedekini aan, ondan daha yaygn olduu bilgisini altk. unu samimiyetle söylemeliyim; parti içerisinde herkesle scak ilikiler kurabilen, halkla ilikileri güçlü bir siyasetçi olduumu düünüyordum. Bu konuda yanldm itiraf ediyorum. lk haberler geldiinde, bu kadar yaygn olduunu bilmiyordum. Böyle olduunu bilmiyordum ve tahmin de edemedim. Bunu partililerime bir öz eletiri olarak söylüyorum dedi.

HENDEKLERN KALDIRILMASINI STEDK

Aradan 15 gün geçtikten sonra partililerden olaylarla ilgili raporlar geldiini belirten Demirta öyle devam etti:

Olaylarn yaygn olduu ve sivil halknda bunun içinde olduu raporlar geldi. nsanlarn büyük bir ksm, çözüm süreci bitirildi, seçimi tanmadlar, halkn iradesini tanmadlar, bize yaplan bu darbeye kar olacaz diyerek, sadece siyasallam insanlarn deil, sradan halkn da destekledii olaylar olduunu gördük. Siyaset yaptm dönemde maalesef skaladm bir konu bu olmutu. Daha sonra parti kurullarnda bir karar aldk. Bu hendek barikat olan ilçelerin tamamnda, eylül ay ortasndan itibaren her gün 2 ya da 3 ilçede miting yapma kararyd. Cizre, Nusaybin, Diyadin, Bakale, Yüksekova, Varto ve Silvan ilçelerinin tamamn gezerek miting yaptk. Gittiimiz ilçelerde, Siz bize oy verdiiniz. Hendek barikat ve çatma yoluyla hiçbir gencimiz bu ite olmayacak. Bir bedel ödenecekse, siyaseten biz ödeyeceiz diyerek hendeklerin kaldrlmasn istedik.

YAPTIIM KONUMALARI MEDYA VERMED

Hükümetin hendek ve barikat olaylarn öne sürerek kendini Demokratik Özerlik siyasetinden vazgeçirmeye zorladn anlatan Demirta, unlar söyledi:

Kusura bakmasnlar, hendek ve barikat var diye yllardr savunduum demokratik özerklii savunmaktan vazgeçemezdim. Ama o dönem hendek ve barikata da kar çkmaya devam ettik. Bu ilçelerde yaptmz konumalar ilginç bir ekilde merkez medya vermedii gibi, Kürt medyas da vermedi. Bütün o hendek olaylarn HDPye ve bana mal etmek için basn bu konumalarmz vermedi. Sesimizi ilçe halk dnda kimseye duyuramadk. Biz hendek ve barikat olaylar kaldrlsn diye bir direni balattk. Bizim bu direniimiz, iddianamede farkl yanstlm.

ÖLDÜRENLER ALMAN POLS M, FRANSIZ ASKER M?

Demirta olaylar srasnda FETÖcü asker ve polislerin insanlk suçu ilediini ileri sürerek, Bize Siz Türk polisi ve askeri sivil mi öldürdü diyorsunuz diye tepki gösterdiler. Peki 15 Temmuz için ne diyeceksiniz? Öldürenler Alman polisi mi, Fransz askeri mi? Sizin yargladklarnz kim? Oradaki operasyonlar yöneten üst rütbeli komutanlarn tamam ya aça alnd, ya da tutukland. 15 Temmuz olmasayd, bunlar imdi kahramand. Bunlarn 15 Temmuzda Meclisi bombaladna inanyorsunuz, ama bölgede sivil öldürdüklerine inanmyorsunuz. nsanlar halen inanmyor, çünkü orada yaananlar bilmiyor. Bu kiiler yaptklarndan dolay yarglanmyor, ama biz bunlar söylediimiz için yarglanyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git