Demirtaş ile görüşemediler

Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve Mardin Milletvekili Erol Dora, girdikleri Edirne F Tipi Cezaevi'nde Adalet Bakanlığı'ndan izin almadıkları gerekçesiyle Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan ile görüşmelerine izin verilmedi.

Haberler 07.12.2016 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Edirne l binasnda basn toplants düzenleyen Beta, Demirta ve Zeydan ile görütürülmemelerinin hukuka aykr olduunu öne sürerek öyle dedi:

E bakanmz Selahattin Demirta ile maalesef Adalet Bakanlnn keyfi uygulamas nedeniyle görüemedik. Görüme iznini yönetim bize vermedi. Cezaevi nfaz Hakimliine arkadalarla ayn zamanda üç ayr konuda müracaata bulunduk. Bavurumuzun sebebini oluturan olgular hala ortadan kalkm deil. Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ve e bakanmz Selahattin Demirta seslenseler bir birlerini duyacak mesafede olmalarna ramen ilk günden itibaren birlikte kalma yönündeki talepleri 2-3 gün öncesine kadar deerlendirilmemiti. Ama en son Cezaevi dare ve Gözlem Kurulu birlikte kalmalar yönündeki talebi, reddetmi bulunuyor.

GÜVENLKLER çN TEK KLK HÜCRELERDE KALMALARI UYGUN BULUNMU

Beta, Demirta ile Zeydan hakknda alnan Birlikte kalmama kararnn kaldrlmas için Edirne nfaz Hakimliini bavuruda bulunduklarn anlatan Beta, öyle devam etti:

Bu karar her eyden önce ceza infaz mevzuatna uygun deil. Hakkari milletvekili ile e bakann bir arada kalmas kendilerinin güvenliiyle ilgili tehlikeye atacak bir güvenlii tehdit edecek bir olgu olarak sunulmas bal, bana komik diyemeyeceim komik olamayacak bir absürt bir gerecektedir. Gerçekten bir hukuk garabetlerinden biriyle kar karyayz. çünkü karar gerekçesinde sözde, e bakanmz ve Abdullah Zeydann güvenliiyle ilgili bu kararn alnd söyleniyor. Ama bu kararn bildiiniz üzere kamuoyuna özelikle belirtmek istiyoruz, u anda sadece e bakanmz Demirta deil. dier e bakanmz Figen Yüksekda, grup bakan vekilimiz dris Baluken, Silivri Cezaevinde bulunan milletvekili arkadalarmz ve Kandra Cezaevinde bulunan milletvekili arkadalarmzn tümü tek kiilik odalarda tutulmaktadr. Bu karar cezaevi yönetimin vermi olduu bir karar deil. Tpk 4 Kasm gece yars darbesiyle e bakanmz ve milletvekili arkadalarmzn bir darbe giriimiyle gözaltna alnmas ve ardndan tutuklanmalar gibi merkezi bir karardr.

BU NTKAM

Milletvekili Meral Dan Beta, cezaevindeki yönetimin ortak akll merkezi bir tutumla yönetildiini ve bu uygulamann intikam olduunu öne sürerek, iddialarn öyle sürdürdü:

Burada hukuk asla bir gerekçe deildir. Burada partimiz HDPye bata e bakanlarmz olmak üzere bir kin ve intikam duygusuyla yaklalmaktadr. Cezaevine hukuksuz bir ekilde atlmalar yetmezmi gibi bunun anayasaya ve uluslararas hukuka aykr. Ciddi bir kamuoyu tepkisinin uluslararas basknn olduu görülmeden dikkate alnmadan cezavinde, ayrca tecritte tabi tutulmalar beyan ve dilekçelerine sansür uygulanmalar açkça daha da arlatrma hedeflidir. Bu öç alma intikam siyasi rakiplerin yarg eliyle tecrit ile devre d braklmas, tavsiye edilmesi bir enstrüman olarak kullanlmaktadr.

AHM VE AYME BAVURDUK

Beta, bu konudaki gelimeleri Hukuk cinayeti olarak nitelendirirken buna imza atanlarn halkn gözünün içine baka, baka utanmadan, sklmadan millet iradesi diye bildiklerini kaydederek, Millet iradesi tektir, biz de ayn iradeyle seçildik, ayn parlamentonun üyeleriyiz. Adalet Bakanna, hükümete bu kararn tarafmzca kabul edilemez olduunu idare mahkemesine dava açtmz suç duyurularnda bulunduumuzu, AHM ve AYM önünde bu bavurularmzn olduunu da hatrlatarak bizim e bakanlarmza ve milletvekili arkadalarmza bir gün dahi cezaevinde kalsalar hesabn vereceklerini buradan ifade etmek istiyorum dedi.

SUç DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Milletvekilleri Meral Dan Beta, Burcu çelik Özkan ve Erol Dora ile birlikte Edirneye gelen HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan avukatlar Kadir Tunç, Murat Ergin ve Banu Güveren, Edirne F Tipi Kapal Cezaevinde tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan tecritte tutulmasna ilikin itiraz ve ikayette bulundu.

Avukatlar, Edirne Ceza nfaz Hakimlii, Edirne Ar Ceza Mahkemesi ile Hakim ve Savclar Yüksek Kuruluna (HSYK) itiraz ve ikayet dilekçelerini sundu. Diyarbakr 4üncü Sulh Ceza Hakimliinin Demirta hakknda 3 ay süre ile avukatlar ile yapt görümelerin kayt altna alnmas, avukat ile tutuklu arasnda alnacak-verilecek belge, belge örnekleri veya kaytlara el konulmasna karar vererek, kstlama getirmesi üzerine avukatlar, Diyarbakr Cumhuriyet Basavc Vekili Kurtça Eker ile Diyarbakr 4üncü Sulh Ceza Hakimi Salih Zeki Bilgin hakknda Hakimler ve Savclar Yüksek Kuruluna (HSYK) suç duyurusunda bulundu. Görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal ile Hürriyeti tehdit gerekçesi ile yaplan suç duyurusunda, öyle denildi:

Müvekkil hakkndaki soruturma dosyas milletvekili olduu döneme ilikin yapt çalmalar hakknda açlm ve yasama dokunulmazl nedeniyle davaya dönümemi soruturma dosyalarnn birletirilmesinden olumaktadr. Soruturma mercii eskiye dayal ve tümü yapt konumalardan ibaret olan dosya hakknda kstlama karar alarak dosya içeriine eriimimizi hukuka aykr olarak engellemitir. Savunma hakknn kstlanmas ve adil yarglanma hakknn ihlali niteliinde olan bu durum ne yazk ki tüm soruturma dosyalarnda gerekli olup olmadna baklmakszn otomatik olarak uygulanan bir yöntemdir. Soruturmann bandan beri bir takm usulsüz adli kararlar alnmakta, bu kararlara kar yapm olduumuz itirazlarda yine ayn usulsüzlüklerle reddedilmektedir.

EDRNE CEZA NFAZ HAKMLNE BAVURU

Avukatlar, ayrca Edirne Ceza nfaz Hakimliine yaptklar bavuruda ise Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza nfaz Kurumu Müdürlüü dare ve Gözlem Kurulunun kararna itiraz ederek, Demirtan oda deiiklii talebinin kabul edilmesini, öncelikle milletvekili Abdullah Zeydan ile aksi halde uygun ve güvenilir tutuklu ve hükümlüler ile kalmasnn salanmasn istedi. Avukatlar, Edirne 2inci Ar Ceza Mahkemesine yaptklar bavuruda ise Demirtan el konulan ve sansürlenen mektup ve röportajlarnn orjinalinin kendilerine iade edilmesi istedi.

Ana Sayfaya Git