Demirtaş'a 5 ay hapis cezası veren mahkeme 'suça eğilimli' diye ertelemedi

TBMM'de, Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra tutuklanan ve hakkında açılan toplam 31 davada ilk mahkumiyet cezasını dün Doğubayazıt Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davadan alan Demirtaş'ın 5 aylık hapis cezasının, 'suça eğilimli kişiliği ve pişmanlık göstermemesi' gerekçe gösterilerek ertelenmediği ortaya çıktı.

Haberler 23.02.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn açt soruturma kapsamnda 4 Kasmda tutuklanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta hakknda açlan toplam 31 davada önceki gün ilk mahkumiyet karar çkt. Doubayazt 2nci Asliye Ceza Mahkemesinde 19 Mart 2016 tarihinde Doubayazt lçesindeki nevruz kutlamasnda yapt konumada, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçundan yarglanan HDP E Genel Bakan Demirtaa verilen 5 aylk hapis cezasnn detaylar ortaya çkt.

Tutuklu olduu Edirne Cezaevinden SEGBS yolu ile savunmasn yapan Demirta, yapt konumada hükümetin politikalarn uygulamalarn ve ald kararlar eletiri yoluyla denetleme görevini yerine getirdiini ve bunun göz ard edildiini söyledi. Demirta, Denetleme görevimi yerine getirirken kullanacam üslup, izleyeceim politika ve bu görevi laykyla yerine getirip getirmediim hususu yarg tarafndan denetlenmez, bunu denetleyecek yegane makam milletin kendisidir. Bunu da sandkta oy verecek gerçekletirir. Nasl ben yasamann bir üyesi olarak gidip bir adliyede bir savcnn dosyasn soruturmay nasl yürüttüüne müdahale edemesem, bir savc da benim hükümeti nasl denetlediime müdahale edemez. Burada dorudan milletten aldm temsil yetkisinden kaynakl yasama ve denetleme yetkimize müdahaledir. Demokratik parlamenter sistemlerde güçler ayrl ilkesi esastr, devlet yarg, yasama ve yürütme olarak 3 erkten oluuyor dedi.

SUçA ELML KL VE PMANLIK DUYMAMASI

Mahkeme, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçunu ilediinin sabit olduunu, suçun ileni ekli, sann kastna dayal kusurunun younluu, oluan netice, suçun ilendii yer ve zaman nazara alnarak Demirtaa önce 6 ay hapis cezas verdi, bu cezay daha sonra 5 ay hapis cezasna indirdi. Mahkeme HDP E Genel Bakan Demirtaa verdii 5 aylk hapis cezasn ertelememesi ve hükmün açklanmasnn geri braklmamasn ise, Sann adli sicil kaydnn ve UYAP sisteminin kaytl olduu dosyalardan anlalan suça eimli kiilii, suç ilenmesindeki özellikler, sann iledii suç ile ilgili herhangi bir pimanlk göstermemesi ve bu suretle tekrar suç ileyeceine ilikin mahkememizde kanaat oluturmas sebebiyle sank hakknda hükmün 5237 sayl TCKnn 51. maddesine göre ertelenmesine 50. maddesine görev Ksa Süreli Hapis Cezasnn Seçenek Yaptrmlarn çevrilmesine ve 5271 sayl TCKnn 231. maddesine hükmün açklanmasnn geri braklmasna yer olmadna diye gerekçelendirdi.

31 DAVA, 1 CEZA, 1 ERTELEME VE 1 BERAAT

TBMMde, milletvekillii dokunulmazlnn kaldrlmasndan sonra hakknda hazrlanan fezlekeler davalara dönütürülen ve 4 Kasmdan beri tutuklu olan HDP E Genel Bakan Demirta hakknda stanbul, Ankara, Adana, Mersin, Kayseri, Diyarbakr, Antalya ve Elazn da bulunduu toplam 16 il ve ilçede 31 dava açld. Bunlardan 9 dava, yapt konumalarda, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçunu iledii gerekçesiyle yarglanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan Mardin Midyat ilçesindeki bir davas beraat ile, rnakn Silopi ilçesindeki bir davas ertelenme ile sonuçlanrken, dün Ar Doubayazt ilçesindeki 1 davas ise 5 ay hapis cezas ile sonuçland.

Ana Sayfaya Git