Depoyu satın alıp kazdılar

Emniyet Müdürlüğü ek binasına yönelik bombalı suikastın detayları ortaya çıktı. Saldırı için PKK'lıların depo satın aldığı ve 40 gün süreyle tünel kazdıklrı belirlendi.

Haberler 22.02.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 22.02.2018 - 09:23

l Emniyet Müdürlüü ek binasna 11 Nisan 2017 tarihinde tünel kazlarak düzenlenen bombal saldrda 1i polis 3 emniyet mensubunun ehit olmasna ilikin soruturma tamamland. ddianamede tutuklu 2 üphelinin 4er kez arlatrlm ömür boyu ve 6 bin 37er yla kadar hapisle cezalandrlmalar talep edildi. ddianamede, PKKl teröristlerin Emniyet Müdürlüü binasna ulamak için bir depo satn olarak, 40 gün boyunca tünel kazdklar kaydedildi.

PKKl teröristlerin Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ek binasna tünel kazarak düzenledii bombal saldrda polis memuru Burhan Mercan ile teknisyenler Cengiz Tekin ve Yunus Elaltunterinin ehit olmas ve 118 kiinin yaralanmasna ilikin soruturma tamamland. ddianamede, tutuklu üpheliler Mehmet Onur ve Mehmet Hüseyin Maral hakknda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ile 3 kiiye kar Nitelikli kasten öldürmek suçlarndan 4er kez arlatrlm ömür boyu, yaralanan ve zarar gören 562 kii için ise Nitelikli kasten öldürmeye teebbüs, Mala zarar verme ve Kamu malna zarar verme suçlarndan 6 bin 37er yla kadar hapis cezas talep edildi. ddianamede, 11 üpheli hakknda ise takipsizlik karar verildii belirtildi.

8-10 METRE DERNLNDE çUKUR OLUTU

Diyarbakr 10uncu Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 11 Nisan 2017 günü l Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet yerlekesinde bulunan araçlarn tamir ve bakmnn yapld kademe binasnda patlama meydana geldii, patlamada binann orta ksmnda 8-10 metre derinliinde, 15-20 metre geniliinde çukur olutuu ifade edildi.

Patlamann iddetiyle çok sayda kiinin yaraland belirtilen iddianamede, olayda yaralanan, ev ve iyerleri zarar gören 561 kiinin ikayetçi olduklar kaydedildi. Yaplan aratrmada, patlama noktasna en yakn konumda bulunan bir bodrum katnda inceleme yapldn belirten savc, burada ranza ve yataklarn bulunduunu kaydetti. Bodrum katnda çok sayda çuval içerisinde toprak ve ta parçalarnn olduu, oda duvarlarnda örgütsel yazlarn tespit edildiini belirten savc, PKK/KCK terör örgütünün sözde simgelerinin duvara kazndn vurgulad. Odann bir noktasnda patlamaya bal duvar göçüünün olutuu belirtilen iddianamede, göçüün altnda insan yaps olduu belirlenen çukur tespit edilmesi üzerine, olay yerinin kontrol altna alnd ifade edildi.

Tünelin kazld bodrumu kiralayan irketin Hiva Yüksekba isimli kiiye ait olduunu belirten savc, bu kiinin yakalanamadn ifade etti.Devam eden çalmalarda Yüksekba ile irtibat tespit edilen üpheli Mehmet Onurun rnakn Cizre ilçesinde yakaland ifade edilen iddianamede, Onurdan alnan kan örneinin olay yerinde bulunan bir havludan alnan örnekle ayn olduunu kaydetti. ddianamede, olay yerinde ele geçirilen 13 naylon ambalaj üzerindeki parmak izlerinin de Mehmet Onura ait olduu kaydedildi.

40 GÜN BOYUNCA çALIARAK TUNEL KAZDIM

lk ifadesinde iddialar reddeden Mehmet Onur, ek ifadesinde tüneli nasl kazdklarn anlatt. Tünelin kazld bodrum katn kiralayan Hiva Yüksekban kendisine sürekli maddi destek verdiini belirten Onur, Bir poet içerisinde çok miktarda paras vard. Paray verdikten 1 hafta sonra yine eve gelip, Sana verdiim para benim deil. Bunlarn hepsi kanl para, örgütün paras, bana bir yardmc lazm dedi. Bir süre sonra birlikte Liceye gittik. Orada örgüt mensuplar ile görütü. Hiva ile Eylül kod adl örgüt mensubu babaa sohbet ettiler. 10 dakika sonra Eylül beni çard ve uyuturucu dosyam olduu için, Seni Iraka yollayalm. Ancak bizimle olacaksn ve yardm edeceksin dedi. Bu durumu kimseye söylersem yüzümü bile deitirsem beni bulup, ailemle birlikte mahvedeceklerini söyledi. 2016 ylnn Ekim aynda Hiva beni dükkana götürdü. Daha önce aldmz malzemeler oradayd. Burada sokak giriine bakan kameralar vard. Sonraki gün dükkana gittiimizde çok sayda çuval olduunu gördüm. Dükkann arka tarafnda 4 fayansn yerinden çkartlarak, kaldrldn ve betonunun krldn gördüm. Burada polis okulunun altna tünel kazarak bomba yerletireceiz. Ben bunun için gerekli keif çalmalarn yaptm. Depoyu örgütün verdii para ile 85 bin liraya aldm. stersen git polise ihbar et. Seni ve aileni öldürürüz. Birkaç gün sonra spor salonunu patlatacaz dedi. Birkaç gün sonra beni evden alarak dükkana getirdi. Tulumu giyerek ie baladk. Hilti ile Hivann daha önceden açt yerden betonu krarak kaz yaptk. Topra kaznca su çkmaya balad. Suyu motorla tahliye ettik. Topra kazarak yaklak 2,30 metre derinliinde çukur kazdk. çkan topraklar çuvallara koyarak, araca yüklüyor ve bo arazilere atyordu. Kazdmz çukurun derinliini elindeki lazermetre ile ölçüyordu. Yeterli derinlie ulanca polis okuluna doru tünel kazmam söyledi. Yaklak 80x80 santimetre çapl bir tünel kazmaya baladm. 40 gün boyunca saat 10.00-15.00 aras alarak bu tüneli kazdm. Beni bu iten çkarmasn ve yapmak istemediimi söyledim. Kaz ilemi emniyete bombal araç ile yaplan saldrdan 10-15 gün önce sona erdi. Daha önce trenle gelen iki örgüt mensubu da bu dükkandayd.Tünelin geri kalan ksmn Hiva, Botan ve Harun Kod isimli örgüt mensuplarnn kazdn düünüyorum. 2017 ylnda nevruzdan bir hafta önce Hiva beni dükkana gönderdi. Kamyonetten 2 adet 20-25 kiloluk çöp poetine sarl paketi indirdi. Bunlar dükkann giriine koydum. Hiva da d çamur olan 15 un çuval büyüklüünde azlar bal çuvallar ald. Vazgeçmem ya da bakasna söylemem durumunda bana ve aileme zarar vereceklerini, yüzümü deitirsem bile beni infaz edeceklerini söylediler. Etkin pimanlk yasasndan faydalanmak istiyorum dedi.

FOTORAFLARI ORTAYA çIKTI

Tünel kazlmas srasnda çekilmi fotoraf ve video kaytlarnn Muun anyayla krsal alannda düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilen PKK/KCK terör örgütü mensubunun üzerinden çktn belirten savc, bu kaytlarn incelenmesinde üpheli Mehmet Onurun tünelde kaz yapld srada çekilen görüntülerinin tespit edildiini kaydetti. ddianamede, bahse konu yerde PKK/KCK silahl terör örgütü mensubu olan ve aranma kaytlar bulunan Zinar Kod adl Hiva Yüksekba, Botan Farqin kod adl Veli Takran, Harun Kod adl Ayhan Küçükçelebi, çiyager Herekol kod adl Beran Ölmez ve açk kimlik bilgileri tespit edilemeyen ahslarn görüntülerinin bulunduu ifade edildi.

Olaydan sonra firari durumda olan Hiva Yüksekban aracnda, dier üpheli Mehmet Hüseyin Maraln parmak izinin tespit edildiini belirten savc, bu kiinin de Licede bulunan Mavi kod adl PKK terör örgütü mensubu olduunu kaydetti. ddianamede, firari üpheli Hiva Yüksekban aracnn bo arazide terk edilmi olarak bulunduu belirtilirken, araçtan alnan örneklerde TNT kalntlar tespit edildii kaydedildi. Bombada ana patlaycnn RDX, TNT, Amonyum Nitrat ve Mazot karm olduunu belirten savc, patlama olaynn organizasyonu Hiva Yüksekba ve Mehmet Hüseyin Maraln PKK terör örgütünün da kadrosundaki örgüt mensuplaryla beraber planladklar ifade edildi. üphelilerin PKK/KCK silahl terör örgütünün üyesi olduklarn belirten savc, Hiva Yüksekba ve dier üphelilerin örgütten aldklar talimatla tünel kazmak amacyla iyeri açtklar, nüfusu son derece youn olan Balar ilçesindeki Emniyet Müdürlüü yerlekesinin araç tamir ve bakm onarm binasnn orta ksmna kadar tünel kazdklar, binann alt ksmna yüklü miktarda patlayc yerletirerek, patlattklar kaydedildi.

KARDENN 20 BN LRASINI çALARAK, KAçMI

Firari üpheli Hiva Yüksekban kardei S.Y. iddianameye yansyan ifadesinde, aabeyinin bir yl önce evden ayrldn belirterek, Hiva hiçbir ite çalmyordu. Eve hiçbir katks yoktu. Bu nedenle evde sürekli kendisi ile problem yaardk. Hiva evden ayrlrken çalarak biriktirdiim 20 bin lira param da götürmütü. Evden ayrldktan 5 ay sonra beni telefonla arad. PKK terör örgütüne sempatisi vard. Toplumsal olaylara karmt. Ancak hiçbir zaman daa gitmekten bahsetmedi. Hayatn yaamaya dükün biriydi. Ben onun daa gideceini, örgüt saflarna katlacan düünmüyorum. Ancak yine de PKK ya sempatisi olduu için ikna edilebilerek örgütün da kadrosuna katlabileceini düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git