Depremi 48 saat öncesinden haber verecek sistem yok

JEOLOJİ mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremleri 48 saat öncesinden belirleyebilen bir sistem olmadığını belirterek, İtalya'da 6.5 büyüklüğündeki depremden önceki sarsıntılar nedeniyle yöneticilerin tehlike oluşturan binalara girilmemesi uyarılarıyla can kaybının önüne geçildiğini söyledi.

Haberler 02.11.2016 - 08:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yard. Doç. Dr. Gündodu, Avclar Belediyesinin halk bilgilendirmek amacyla Zübeyde Hanm Evlendirme Dairesi salonunda her ay düzenlenen toplantsna katld. Gündodu toplantda, talyada Pazar günü meydana gelen ve son açklamalara göre 6.5 büyüklüündeki depremin, 48 saat öncesinden uyarlar yaplmas sonucu can kayb olmamasna ilikin haberleri deerlendirdi. Yard. Doç. Dr. Ouz Gündodu, talyada 6 Nisan 2009 tarihinde LAquila kentinde yaklak 300 kiinin öldüü 6.3 büyüklüündeki depremden sonra, halk yanl yönlendirmekle suçlanan 7 talyan bilim insannn, 6ar yl hapis cezasna çarptrldn ancak bu cezann yüksek mahkemeye götürülmesi sonucu beraat ettiklerini söyledi.

Gündodu, öyle konutu:

Bu orada olan 5inci büyük deprem. Depremler silsilesi 2009da balyor. Son depremi önce 7.2 son olarak 6.5 büyüklüünde verdiler. Orada 10 gün önce 6.1 büyüklüünde deprem var. 6.1den sonra olan depremler artt. Yani bunlar 6.5 depreminin öncüsü oldu. çünkü krlan alan yukar doru gidiyor. Depremi önceden belirleyen bu konuda talyada bir çalma yok. Depremi sadece birkaç saniye öncesinde tahmin edilen erken uyar ve önceden tahmin ettiimiz bilgiler var. talyadaki halk orada zaten sürekli salland için zaten tedirginlik içerisinde. Kent, kültür kent konumundaki eski binaladan oluuyor. 10 gün önce yine büyük bir deprem oldu. Orada öncü ve artç depremler birbirine kart gibi. Sürekli sallant olduu için oradaki ilgili kurum uyaryor. Salam olanlar girebilirler ama dierleri için girmeyin deniliyor. Can kayb olmad. Deprem tam kentin ortasnda deil biraz uzak noktada oluyor. 2009da 300 kiinin öldüü deprem, tam kentin ortasndayd. Orada parça parça faylar var. Bu faylar çok büyük boya sahip deil ama düey hareketlerde bizim Gedizdeki gibi olabilir.

Yard. Doç. Dr. Gündodu, 6.5 büyüklüündeki son depremde 2009 ylndaki gibi Radon gaz ve mikro depremlerin arttna dair bir durum olmadn, son depremde daha önceki kayplar, daha önce yarglanan Büyük Riskler Komisyonu üyelerin, yarg sürecinin de etkisiyle halka yaplan uyarlarn sonuç verdiini ekledi. Gündodu, bir soru üzerine günümüz teknolojisi ile yapay büyük depremler yaratlamayacan söyledi.

Ana Sayfaya Git