Depresyondayız!

Diyarbakır’da en çok psikolojik destek alınan konuların başında depresyon ve kaygı geldiğini belirten Psikolog Melek Demir, sadece kendilerine ayda 15 kişinin depresyon tedavisi için başvurduğunu, bunun da çok yüksek bir rakam olduğunu ifade etti.

Haberler 19.02.2018 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda en çok psikolojik destek alnan konularn banda depresyon ve kayg sorunlarnn olduunu belirten Persona Psikoterapi Eitim ve Danmanlk Hizmetleri Merkezi Psikolou Melek Demir, depresyon sürecinin iyi yönetilemediini, bireylerin sorunlarn içinden çklmaz bir hal aldktan sonra psikolojik destek için uzmanlara bavurduun kaydetti. Bireyin sorunu fark etmesiyle birlikte psikolojik destek almasn gerektiini vurgulayan Demir, depresyon ve kayg sorunu olanlarn çou zaman bunu dile getirmekten veya bir uzmana anlatmaktan çekindiklerini dile getirdi.

Ailelerin ilk balarda çocuklaryla ilgili ikayetlerle psikolojik destek bavurusunda bulunduklarn söyleyen Demir, çocuklarla ilgili geliyorlar ama daha sonra bireysele dönmeye balyor. Anne ve baba, çocukta trnak yeme sorunuyla ilgili geliyorlar. Ancak trnak yeme problemi aslnda anne baba arasndaki ciddi bir problemden kaynakl olarak ortaya çkyor. Aile terapisini bu sefer anne ve baba ile çalmaya balyoruz. Anne ve baba çalmas bazen bireysel problemlere kadar da gidiyor. Özellikle kayg, depresyon, i hayatnn vermi olduu stres, bir eylere yetime duygusu, mesai saatlerinin çok fazla olmas, kiilere kendilerini unutturuyor. Bazen eini, bazen arkadalar unutuyor, bizi mutlu eden her eyi unutuyoruz. Bu da travmalara, panik ataa sebep oluyor, daha sonra depresyon meydana geliyor dedi.

letiim kopukluu yalnzlatryor

nsanlarda iletiim kopukluunun olduunu anlatan Demir, nsanlar birbirleriyle iletiim kurmay unutuyorlar. letiim kopukluu ve insanlar arasndaki duygu alveriinin az olmas kiileri artk yalnzlatryor. Yalnzlaan insan da hiçbir eyden zevk almamaya balyor ve tamamen hayattan kopuk yaamaya balyorlar. nsanlarla diyalog kurmay örenemedii için ilikilerinde problem yaamaya balyor. Bu da intihar düüncesine kadar gitmeye neden olabiliyor diye konutu.

Uzmanlara bavurmaktan kaçnyorlar

Yaplan aratrmalarda dünyann en mutsuz ülkeleri arasna Türkiyenin de girdiini kaydeden Demir, unlar söyledi:

Yaplan aratrmalarda maalesef Türkiye mutsuz ülkeler arasna girdi bu hem çocuklar hem de yetikinler için geçerli. Genelde depresyon, onun ötesinde problem olan sorunlarn yansmas olarak ortaya çkyor. Panik ata olan biri de depresyona girebilir, kayg bozukluu olan biri de depresyona girmi oluyor. Bu duygular devaml yaamamzn sonucunda biz depresyona giriyoruz. Kiiler, ta ki onu rahatsz eden ey onun hayatn mahvedene kadar uzmanlara bavurmaktan kaçnyor. Kiinin rahatszl artk içinden çklmaz bir hale geldikten sonra, son noktaya geldikten sonra geliyor. Sorunlar ilk bata fark ettii zaman bavuru yapsa problem bandan çözülmeye balayacak ve hayat zora sokmadan problemlerini çok daha rahat bir ekilde halledip, kurtulabilecek.

Ayda ortalama 15 kii geliyor

Depresyon tedavisi için insanlarn uzmanlara gitmeye çekindiklerine dikkat çeken Demir, sözlerini öyle sürdürdü:

Depresyonla ilgili ortalama ayda 10-15 kii bavuruyor. Zaten çok fazla terapistlere bavuru says fazla olmuyor bölgede bu anlamda ama 15-20 kiiye kadar bu çkyor ve bu çok ciddi bir rakamdr. hayatnda olan kiiler özellikle orta ya grubu geliyor. 25-48 ya aras kiilerin oran çok daha fazla. Buraya bavuru yapanlarn çou genelde çocukla ilgili bavuru yapyor. çocuklarda zaten 4-6 ya üstü çocuklar oluyor.

Ana Sayfaya Git