Derik zeytinine bilimsel destek

Mardin'in Derik ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Kaymakam Safitürk'ün, dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu Derik zeytininin üretimine bilimsel destek sağlanacak.

Haberler 21.03.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesinde PKKl teröristlerin saldrs sonucu ehit olan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürkün dünyaya tantlmas hayalini kurduu Derik zeytininin üretimi için bilimsel destek salanacak.

PKKl teröristlerce katledilmeden önce kaymakam ve belediye bakan vekili olarak görev yapt Derikte çileri Bakanlnca proje kapsamnda zeytinya üretim, paketleme ve sabun atölyesi kuran, burada Derik Kaymakaml ve Derik Belediyesi logosunun bulunduu ielerdeki zeytinyalarn ilçeye gelen misafirlere hediye eden Safitürkün, zeytinin markalaarak dünyaya tantlmasna yönelik hedefleri hain saldr ile yarda kald.

Safitürkün hayalinin gerçekletirilmesi için kamu kurum ve kurulularnca hazrlanan yeni projeler birbiri ardna hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda Derik Kaymakaml, GAP Bölge Kalknma daresi, Valilik, Dicle Kalknma Ajans (DKA), il ve ilçe tarm müdürlüklerince yürütülen entegre krsal kalknma projesi ile 2 bin zeytin fidan dikilerek 10 kapama modern zeytin bahçesi oluturuldu.

- YÖK onay verdi, MYO kuruluyor

Mardin Artuklu Üniversitesinin (MAÜ) Derik ilçesinde Zeytin Tarm ve Teknolojisi Bölümünün de bulunaca, meslek yüksekokulu (MYO) kurulmas teklifi Yüksek Öretim Kurulu (YÖK) tarafndan uygun görüldü.

Kaymakamlk ve çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan Derik Belediyesinin tahsis edecei binada kurulacak MYOda bata zeytin olmak üzere tarmsal ürünlerin daha kaliteli ve bilimsel ekilde üretilmesi için çalmalar yürütülecek, aratrma, uygulama ve analiz yaplmas için laboratuvar destei sunulacak.

- Zeytinin bilimsel artlarda üretilmesi için çalma yürütülecek

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Arakça, Mardinde her ilçede ihtiyaca yönelik MYO kurulmas için çalmalarn sürdüünü söyledi.

Verimli bir arazi potansiyeline sahip bölgede etkin tarm, gda ve çevre uygulamalarnn yürütülmesi için donanml uzman insanlara gereksinim duyulduunu dile getiren Arakça, üniversitenin temel ilevi olan bilimsel bilgi üretmenin yan sra nitelikli insan gücünü yetitirerek ehre ekonomik, kültürel ve toplumsal katk salamaya devam edeceklerini belirtti.

Bu dorultuda birçok ilçede MYO açldn anlatan Arakça, zeytin bata olmak üzere farkl tarm uygulamalarnn yapld Derikte de MYO kurulmas konusundaki tekliflerinin YÖK tarafndan kabul edildiini söyledi.

Arakça, Derikin yllardr lezzetli zeytini ile tanndn belirterek, Zeytin Tarm ve Teknolojisi Bölümünün yer alaca Derik MYOda verilecek eitimle yetiecek genç nüfus ve yaplacak bilimsel çalmalarla ortaya çkacak projelerle tarmda verim ve kalite art salanacan aktard.

Verilen onayn ardndan Derikte MYO kurulmas için balatlan çalmalarn sürdüüne iaret eden Arakça, öyle konutu:

Derik Kaymakaml ve yetkililerden bir an önce binann hazrlanmasn istedik. çalmalarmz devam ediyor. Binamz hazr olduunda müdürümüz tayin edilecek ve öretim üyelerimiz de orada göreve balayacaklardr. Bu MYO üniversitemizin bünyesine yeni bir renk kataca gibi zeytinin de daha kaliteli ve bilimsel ekilde üretilmesini de salayacaktr. Öretim üyelerimiz bu yönde gereken çalmalar yapacaklardr.

Prof. Dr. Arakça, Derik zeytininin bölge, ülke ve dünya için önemine deinerek, ürünün dünyaya tantlmas için üzerlerine düen görevi eksiksiz yerine getirme çabas içinde olacaklarn ifade etti.

Derik zeytininin çok önemli ve farkl özelliklerinin bulunduuna dikkati çeken Arakça, Derik zeytininin en önemli yan 60a yakn çeide sahip olmasdr. Ya oran itibaryla dünyada en yal zeytin türlerinin burada olduunu biliyoruz. MYOda yaplacak çalmalarla, daha akademik ve ambalajlanm ekilde tüketiciye ve bütün dünyaya bölgemizin zeytinlerini tantm olacaz. ifadelerini kulland.

- Derik zeytinini onun adna bütün dünyaya tantacaz

Arakça, Safitürkü her zaman rahmetle andklarn dile getirerek, ehidin son röportajn Derik zeytininin markalamasyla ilgili AAya verdiini anmsatt.

Muhammed Fatih Safitürke Allahtan rahmet diliyoruz. ehadeti mübarek olsun. ifadelerini kullanan Arakça, unlar kaydetti:

Kardeimizin Derik zeytini ile ilgili çok güzel hayalleri vard. Fakat teröristler ona bu frsat vermediler. nallah onun hayalini üniversite olarak gerçekletirmi olacaz. Derik zeytinini onun adna bütün dünyaya tantacaz. Belki ileride o zeytinlerin ambalajlarnda onun ismi ve fotoraf olacaktr. Bu ekilde onun da hayalini gerçekletirmi oluruz inallah.

- Derik zeytini

Derikin zeytin çeitleri arasnda halhal ilk srada yer alyor, bunun dnda belloti, zncoki, mavi, guleki bulunuyor. Zeytin alanlarnn tamamna yaknnda yetitiriciler kendi imkanlar ile sulama yapyor ve üretimde hiçbir yapay gübre kullanlmyor.

Ana Sayfaya Git