Deriye ses veren son usta

Tarihin en eski el sanatlarından ve mesleklerinden biri olan kürkçülük ile defçilik, Şanlıurfa’da yaşatılmaya devam ediyor. Şanlıurfalı son def ustası Mehmet Karaca, zahmetli bir uğraşın ardından koyun derisini müzik aletine dönüştürdüklerini söyledi.

Haberler 12.12.2019 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihin en eski el sanatlarndan ve mesleklerinden biri olan kürkçülük ile defçilik, günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler arasndaki yerini alyor. anlurfada el davulu, bendir ve def olarak bilinen müzik aletleri, son dönemlerde ilahi gruplarnn artmas ve sektörün gelimesiyle ilgi gördü. Ancak bir dönem 100 üzerinde olan deriye ses veren ustalardan günümüzde sadece bir usta kald.

anlurfann tarihi sokaklar arasndaki 25 metrekarelik dükkannda zamana direnen son def ustas Mehmet Karaca, derinin sese dönüme serüveninin anlat. Karaca, kasaplardan kendilerine getirilen ham koyun derisinin, ilk önce tuzlandn ardndan da suya braklarak 2 gün bekletildiini aktard. Suda iki gün bekletilen deri, tüylerinin dökülmesi için tüy dökücü ilaç ile ilaçlanyor. Daha sonra ustann elinde temizlenen deri def olmaya hazr hale getiriliyor. Ham derinin zahmetli ilemden geçirilerek def haline gelmesini salayan son usta Mehmet Karaca, Türkiyenin dört bir tarafndan gelen siparileri karlyor.

SON DEF USTASI

anlurfal 45 yandaki son def ustas Mehmet Karaca, çocukluunda itibaren içinde yer ald mesleini severek sürdürdüünü belirti. Karaca, çocukluumdan beri bu ii yapyorum. Babamn yannda 5 yanda baladm. Babam rahmetli olunca da meslee tamamen atlarak devraldk. Babamn döneminde 120 civarnda usta vard. imdilerde sadece 3 derici kald, el defi yapan sadece biz kaldk. Def yapma ileminde, ilk önce deri bize kasaplardan ham olarak gelir. Deri bize getirildikten sonra 3 günlük ileme ilemi balar. lk önce ham deriye ilaç vururuz, tüyleri dökmek için daha sonra üzerindeki kaba etleri alrz. Kaba eti aldktan sonra bçakla içteki ve dtaki kimyasal maddeleri deriden sökeriz. Daha sonra tekrar tüy dökme ilac kullanrz ve deri ilaç içerisinde 24 saat bekletilir. En son aamada ise deriyi dama çkararak tahtalara gerdiririz. Gerdirme ileminden sonra tekrar suya koyarz ve ardndan kasnaklara çekeriz. Artk def hazr hale gelir ifadelerini kuland.

Türkiyenin birçok iline sipari üzerine def gönderdiklerini ifade eden Karaca, ayda ortalama 150-200 def satarak aile geçimini saladn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git