Dertli Divani hazinesi o!

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen "Dertli Divani" mahlaslı halk ozanı Veli Aykut, aşıklık geleneğini, düzenlediği etkinliklerle gelecek kuşaklara aktarıyor.

Haberler 20.01.2020 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan Yaayan nsan Hazinesi ödülü verilen halk ozan Dertli Divani mahlasl Veli Aykut, Türkiye ve Avrupann birçok noktasnda düzenledii sohbetlerle aklk geleneine ilikin bilgi birikimini gençlere aktaryor.

Mahlas Dertli Divan olan 58 yandaki halk ozan Veli Aykut, küçüklüünde balama çalmay örenerek hem iir yazd hem de baka aklarn iirlerini besteledi. Alts solo albüm olmak üzere, 12 albüm çkaran Dertli Divaninin yazd birçok eser, Zülfü Livaneli, Arif Sa, Belks Akkale ve Sabahat Akkiraz bata olmak üzere, birçok sanatç tarafndan seslendirildi.

Aykut, Zakirlik ve Aklk alanndaki çalmalar dolaysyla 2009 ylnda, Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Sözlemesi kapsamnda Kültür ve Turizm Bakanl Aratrma ve Eitim Genel Müdürlüünce hazrlanan Yaayan nsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine kaydedildi.

Dertli Divani gençlere tayor

Bu alanda çalmalarn sürdüren Dertli Divani, Türkiyenin ve Avrupann birçok yerinde Mekteb-i irfan muhabbetleri ismini verdii etkinlikler düzenleyerek bilgi birikimini gençlere aktaryor.

Halk ozan Veli Aykut, ald ödülün sadece kendisine ait olmadn, Pir Sultandan Ak Veysele, Daimiden Mahzuniye kadar uzanan süreçteki tüm ozanlara ait olduunu söyledi.

Ödülle omuzlarna büyük yük bindiini belirten Veli Aykut, Bir eyler yapmam gerektiini, birikimlerimi ilgi duyan, merakl olan gençlerle paylamam gerektiini düündüm. lk Ankarada 23-24 gençle 15 gün arayla bir araya gelerek muhabbetler yapmaya, deyiler seslendirmeye baladk. Bu gelenein usta-çrak ilikisiyle tandn hepimiz biliyoruz. Bu deyilerin sadece çalp söylemekle olmayacan yorumlanmasnn da gerektiini düünerek bu yönde çalmalar yaptk. dedi.

Gelen talepler üzerine Mekteb-i irfan muhabbetleri ismini verdii etkinlikler düzenlemeye baladklarn anlatan Aykut, bu kapsamda Türkiye ve Avrupann birçok yerinde 69 kez etkinlik gerçekletirdiklerini ifade etti.

Prl prl gelecekleri olan gençlerimizle birikimlerimizi paylamaya çaltk. diyen Aykut, sözlerine öyle devam etti:

Bu muhabbetlerde yaklak 500 gence birikimlerimizi aktarmaya çaltk. Bu muhabbetlerde hem öreniyoruz hem de öretiyoruz. Ulu ozanlarn, aklarn, ariflerin, bilgelerin özdeyileri, aslnda bütün insanln mirasdr. Bu deerlerin neler anlattn, insanla verdii mesaj da sazmz eliinde müziklendirerek adna deyi ya da nefes dediimiz eserlerle olabildiince geni alanlara yaymak ve paylamak insanln yararnadr çünkü saz çalan, türkü, deyi söyleyen, semah dönen gençler arnm, temiz, sevgi dolu insan pozisyonuna kendini tayor. Su nasl bedenimizi kirden, kokudan arndryorsa muhabbet ve kültürel deerler de ruhumuzu arndrr, güzel insan pozisyonunu tar bizi. Temel amacmz bu muhabbetleri olabildiince geni kitlelere, alanlara yaymak. hem çevremizi hem de dünyamz güzelletirme noktasnda deryadan damla misali bir katkmz olursa ne mutlu bize.

- Deyileri dinleyip örenmek mutlu ediyor

Sohbetlere katlanlardan Dudu Burhan da etkinliklerde hem bilgiler edindiini hem de saz çalarak zakirlik yaptn belirtti.

çalp okuduu deyilerin manalarn sohbetler sayesinde yorumladn aktaran Burhan, Okunan deyilerin yorumlarn dinleyip örenmek beni çok mutlu ediyor ve olgunlua götürüyor. Böylece bütün arkadalarm gibi balama, saz konusunda daha fazla kendimi gelitirmek istiyorum. dedi.

Hasan çelebi ise Mekteb-i irfan muhabbetlerine katlarak bilgilerini tazelediini söyledi.

Sohbetler sayesinde daha fazla deyi örenme frsat bulduunu anlatan çelebi, Saz daha güzel çalarak zakirlik noktasnda oturuyorum. Bu görevi u anda en güzel ekilde sürdürmeye çalyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git