Deve hamamı yıkılıyor?

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve definecilerin talanına uğrayan Deve hamamı bakımsızlıktan dökülüyor. Şahıs mülkiyetinde olan ve birçok hissedarı bulunan tarihi hamamı temizleyerek kafeye dönüştüren Cuma Akgün, yetkililere hamamın restore edilmesi çağrısında bulundu.

Haberler 16.05.2019 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Sur ilçesi Abdaldede Mahallesinde bulunan ve çürümeye terk edilen Deve hamamnn gün yüzüne çkmas için bir buçuk yldr çaba harcayan ve çöplük içindeki tarihi yapy temizlemeye çalan Cuma Akgün, tarihi yapnn restorasyonu için yetkililere seslendi. Akgün, tarihi yapnn kaderine terk edildiini belirterek, hamam kendisinin onarp temizlediini söyledi. Akgün, Yaklak 2 yldan bu yana içindeyim pislii ile urayoruz. Amacmz bu tarihi eserimizi gün yüzüne çkarlp turizme kazandrlmasdr. Vali, kaymakam ve belediye bakanna çarm en azndan bu eserimize sahip çksnlar. 500 yldan fazladr hamam ayaktadr bizim bildiimize göre, tabi daha da fazla olabilir. Buraya defineciler girerek birçok yerde kaz yapp kullanlamaz hale getirmiler. Daha önce buras terk edilmi bir yerdi ve buray madde bamllar mesken eylemiti. imdi kendi çabamla temizlemiiz ve kafe olarak halkmza açktk. Tarihi bir deerimizin çöplük içinde olmas ve çürümeye terk edilmesine gönlüm raz gelmedi. Buras restore edilse ve hizmete açlsa, yerli yabanc turist gelse buralar gezse bu tüm herkesin yararnadr. Geleceimiz ve atalarmzn bir mirasdr. Buna da hep beraber sahip çkmak istiyoruz. Yetkililerden ricam bu güzelim eserlerimize, tarihi deerlerimize sahip çklsn. Tarihi eserlerimizi gün yüzüne çkarmak memleketimiz için bir kazançtr. Burann restore edilip çöplükten çkarlp turizme kazandrlmas memleketimizin tantmna katk sunar dedi.

Tarihi eserlerin restore edilmesi turizme katk sunar

Diyarbakr Kültür, Turizm ve Musiki Dernei (Diktum-Der) Bakan Kenan Aksu ise Diyarbakrn eskiden hamamlar ile de mehur bir kent olduunu söyledi. Aksu, Eski hamamlar, Vahap Aa hamam var, Deve hamam ve çardakl hamam var ve bir sürü hamam var. Diyarbakrda eskiden bir gelenekti hamam kültürü, biz çocukken hemen hemen haftada bir hamama giderdik. Deve hamam Diyarbakrda en büyük ve en güzel hamamd. Tabi ben oraya gittim gezdim gördüm. Maalesef çok kötü bir durumda, orann mülkiyeti ahslara ait, o ahslarn da herhalde mahkemelik bir durumu var bildiim kadaryla. Yazk, bu tür eserlerin ilev kazanmas ve belki de hamam olarak tekrar turizme kazandrlmas gerekiyor diye düünüyorum. çünkü oras bir kültürdür. Bu hamamn tekrar hayata geçirilmesiyle Diyarbakrn turizmine gerçekten bir katks olur ve yklyor u anda gördüm ben, oraya bir an evvel ya kamulatrlmas ya da ahslarn bu konuda hareketlenmesi lazm. Yazk yani muhteem bir eser diye konutu.

16. yüzylda ina edilen ve dikdörtgen planl olan hamamn yap malzemesi bazalt ve molozdan oluuyor. Sekizgen kasnak üzerine oturtulan, sekiz köeli kubbesi olan hamama girildiinde, geni soyunmalk ksmna geçiliyor. Kubbeye geçiler tromplarla salanrken, soukluk yan yana iki kubbe ve yarm kubbeyle örtülüyor.

Ana Sayfaya Git