Devrim başkalarının kanunuyla yapılmaz

Türkiye Kardeşlik Birliği (TÜRKAB) Silvan İlçe Başkanlığınca “Abdülhamid’siz Yüzyıl” adlı program gerçekleştirildi. Araştırmacı Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan’ın konuşmacı olduğu programa Diyarbakır ve Silvan’dan gençler yoğun ilgi gösterdi.

Haberler 24.05.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Programda, TÜRKAB Silvan lçe Bakan Erhan Ekerin karlama konumasndan sonra TÜRKAB Genel Bakan Sait Ali Arslan açl konumas yapt. Arslan, birliin önemini vurgulayarak, Mekke inancmzn merkez üstü, Medine sevgimizin, stanbul sevdamzn bakenti, Kudüs hüznümüzün, Gazzenin fark yoktur çanakkaleden dedi.

Tarihçi-Yazar Mustafa Armaan ise konferansnda, Abdülhamid zamannda yaplan 300 hastane, 8 bin kilometre demiryolu, 5 bin okul ve nice eserin Sultan Abdulhamidin tahtan indirilmesinin en önemli sebeplerinden biri olduunu ifade etti. Yakn zamanda yaanan 27 Nisan bildirisinin Abdulhamidin tahtan indirildii gün olan 27 Nisana gönderme olduunu anlatan Armaan, uan kullanlan medeni kanunun, sviçrenin kulland kanunlar olduunu belirti. Armaan, Bizlerin, sviçreliler ile akrabalk bamz olduundan, ortak tarihe ve kültüre sahip olduumuzdan, ayn dili kullandmz ve ayn dine inandmzdan, bizlere en çok uyan kanunlarn sviçre medeni kanunlar olduundan ve onlara duyduumuz hayranlktan ötürü sviçre medeni kanunu getirilip bizim kanunumuz olarak uygulanmaya baland dedi.

Devrim baka ülkelerin kanunlaryla yaplamaz

Armaan devrimin baka ülkelerin kanunlar ile yaplamayacana dikkat çekerek, Eer devrim yaplacaksa, kanun yaplmas gerekiyorsa kültürümüz ve ortak deerlerimiz ile modern kanunlarn mezc edilmesi ile daha güzel daha uygulanabilir kanunlar oluturmal. Baka ülkelerden kanunlar getirmekle devrim olmaz ifadelerini kulland.

sviçre Medeni kanunun uyumsuzluuna dikkat çeken Armaan, unlar kaydetti:

sviçre medeni kanunu getirilerek tercüme edildi. Tam manas ile tercüme yaplamadn, 1940ta sviçreli bir uzamann uyarmalar ile anlald ve derhal uzunca metinler halinde kanunlar tercümesine göre tekrar deitirildi. Hatta kanunlar ilk bata acele ile meclisten geçirilirken tercüme eden zat, evlenilmesi yasak olan kiileri kanuna eklerken sütkarde ve sütanneleri de yanllkla eklemi. Bu yanllk alt ay sonra fark edilip medeni kanunda tek slami kanun olan bu maddeyi Meclis yaz tatilinde iken acele ile toplantya çaran dönemin adalet bakan Mahmut Esat Bozkurt tarafndan deitirilmitir.

Bir alfabeyi unutmak medeni baar deildir

Harf inklabna da dikkat çeken Armaan, Medeniyet her zaman artya prim verir. Bir alfabeyi unutmak medeni bir baar deildir. Latin harfler ile beraber Arap harfleri de öretilmeliydi ki en azndan dedelerimizin mezar talarn okuyabilseydik. Dünya da sair milletlerden insanlar yüz yl önceki gazetelerini okuyabiliyorken, derin edebiyat ve kültüre sahip olan geçmiimizi okuyamyoruz diye konutu.

Konferansn ilerleyen safhalarnda yakn tarih ile bilgi verilip, Mustafa Armaana hediye ve plaket takdim edildi.

Ana Sayfaya Git