Dezavantajlı çocuklar için ‘yaz okulu’ 1 Temmuz’da başlayacak

MEB ile AB Türkiye Delegasyonu iş birliğinde okul öncesi dönemdeki Türk ve Suriyeli 40 bin dezavantajlı çocuk, dokuz haftalık yaz okuluyla desteklenecek. Çocukların ilkokula adaptasyonu ve birbirleriyle kaynaşmaları amacıyla Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında haftalık 30 saat verilecek. Eğitimler 1 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erecek.

Haberler 07.06.2019 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB ile AB Türkiye Delegasyonu i birliinde okul öncesi dönemdeki Türk ve Suriyeli 40 bin dezavantajl çocuk, dokuz haftalk yaz okuluyla desteklenecek.

çocuklarn ilkokula adaptasyonu ve birbirleriyle kaynamalar amacyla Suriyeli çocuklarn Türk Eitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamnda haftalk 30 saat verilecek. Eitimler 1 Temmuzda balayp 31 Austosta sona erecek.

Milli Eitim Bakanl (MEB) ile Avrupa Birlii (AB) Türkiye Delegasyonu tarafndan yürütülen Suriyeli çocuklarn Türk Eitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamnda okul öncesi dönemdeki Türk ve Suriyeli 40 bin dezavantajl çocuk, dokuz haftalk yaz okuluyla desteklenecek. MEB ve AB Türkiye Delegasyonu, PIKTESin ikinci faznda okul öncesi dönemdeki Suriyeli ve Türk çocuklar için hem ilkokula hazrlanmalar hem de birbirleriyle kaynamalar amacyla yaz döneminde yeni bir eitim programn hayata geçirecek.

PIKTES Direktörü Pnar Özel, konuyla ilgili unlar söyledi: PIKTESin ikinci faznda ilk defa erken çocukluk eitimi yaz okullarna balayacaz. Be ve alt ya grubunda daha önce hiç okula gitmemi çocuklar için uygulanacak bu programda, hem Suriyeli hem Türk çocuklara ulamay hedefliyoruz.

Program, 2019-2020 eitim öretim döneminde ilkokula balayacak ve daha önce hiç okula gitmemi çocuklar için önemli bir frsat. çocuklarn okul adaptasyonlarn güçlendirmek, sosyal uyumlarn gelitirmek ve baz kültürel farkllklarn asgari seviyeye indirecek etkinlikler içeren dokuz haftalk bir eitim program olacak. Program 1 Temmuzda balayacak, 31 Austosta da tamamlamay planlyoruz. Haftada 30 saatlik bir program uygulayacaz.

çOCUKLARA FIRSAT ETL PENCERES AçMAK STYORUZ

çocuklar eylülde ilkokula balayacak. Ana snfna gitmemi çocuklarla okul öncesi eitim alm olanlarla aralarndaki fark kapatmay hedefliyoruz. Programdaki Türk çocuklar da sosyo-ekonomik açdan dezavantajl olan çocuklar olacak. Suriyeli çocuklarla genellikle ayn mahallelerde yaayan çocuklar. Hepsine bir frsat eitlii penceresi açmay istiyoruz.

26 LDE 20 BN SURYEL 40 BN çOCUA ULAILACAK

PIKTES, Suriyeli nüfusun youn olduu 26 ilde uygulanyor. Program da bu illerde uygulanacak. Temel Eitim Genel Müdürlüü ile çalyoruz bu eitim programnda. Bu çocuklar daha önce hiç okula gelmedikleri için yaklak olarak bir rakam belirleyebiliyoruz u anda. 20 bini Suriyeli 20 bini Türk yaklak 40 bin çocua ulamay hedefliyoruz. Bu aslnda bizim için pilot uygulama gibi. çünkü erken çocukluk çanda çok daha fazla çocuk var. 40 bin çocua bu yaz döneminde ulamay hedefliyoruz. Programda hem sosyal uyum faaliyetleri hem de çocuklarn birbirlerini tanmasna yönelik etkinlikler var. çocuklarn sonrasnda okula adaptasyonlarn kolaylatracak, öz bakm, motor becerilerini gelitirecek çeitli etkinlikler olacak.

PROGRAMDA DL KAZANIMLARINI ÖN PLANDA TUTTUK

çocuklar, birlikte oynayarak dil becerilerini de gelitirecek. Programda dil kazanmlarn ön planda tuttuk. Bu programn Temel Eitim Genel Müdürlüünün normalde uygulad programlardan esas fark dil kazanmlarnn daha fazla ön planda olmas. Böylece Suriyeli çocuklarn okula belirli bir Türkçe seviyesiyle balayp daha kolay uyum salamalar hedefleniyor. çocuklar ayn zamanda birbirlerinin kültürlerini örenerek farkl oyunlar oynayacak. Bu uyumun yakalanmas önemli.

EN ÖNEML FAALYET çOCUKLARA TÜRKçE ÖRETMEK

PIKTES kapsamnda çocuklarn uyumu için en önemli faaliyet çocuklara Türkçe öretmek. çünkü çocuk kendisini ifade edemedii ve iletiim kuramad zaman okula devam problemleri de yaanyor. Akademik olarak baarsnda da çok fazla bir ilerleme kaydedemiyor.

Suriyeli çocuklar içinde savaa maruz kalm, travma geçirmi çocuklarn bulunuyor. Bu nedenle psikososyal destek ve rehberlik faaliyetleri de yürütüyoruz. Bu kapsamda sahada Türkçe, Arapça ve rehberlik öretmenleri istihdam ediliyor. kinci ayakta rehberlik öretmenlerinin saysnn 600e çkarlmas planlanyor. PIKTES ile okul sistemindeki çocuklara da telafi eitimlerinin veriliyor, okula tama destei salanyor.

Yeni balayacak erken çocukluk eitimlerini çok önemsiyoruz. çünkü çocuklar ne kadar erken yata bu uyumu yakalarlarsa okulda o kadar baarl olmalar ve onlar okulda tutma ansmz var. çünkü biz ne kadar okullatrsak da o uyumu, entegrasyonu salayamad zaman çocuklar okula devam etmek istemiyor. Dolaysyla erken çocukluk eitimi projenin önemli bir bileeni olacak.

Ana Sayfaya Git