Dicle çekildi, Mitanni sarayı ortaya çıktı

Dicle Nehri bölgesindeki kuraklık Mitanni sarayını ortaya çıkardı. Kürt ve Alman arkeologların birlikte yürüttüğü çalışmada elde edilen kil tabletler Almanya'da çözülecek.

Haberler 02.07.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musul Barajnn sularnn çekilmesi sonucu Dicle Nehrinin dou kysnda Mitannilere ait olduu iddia edilen 3400 yllk saray kalntlar gün yüzüne çkt. Sarayn içinde çivi yazl 10 kil tablet bulunurken, duvarlarndaki resimlerin 2 bin yllk olduu tespit edildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden yaplan açklamaya göre, yaanan kuraklk nedeniyle Musul barajnda bulunan sularn çekilmesi, Mitanni Krallna ait olduu iddia edilen 3 bin 400 yllk bir saray kalnts ortaya çkt.

Duhok Antik Eserler Müdürlüü Hasan Ahmed Kasm, Onlarca yl boyunca bölgedeki en önemli arkeolojik keiflerden biri, Alman ve Kürt arkeologlarn ibirlii ile gerçekletirildi dedi.

DUVAR RESMLER BULMAK ARKEOLOJK BR SANSASYON

Almanya Tübingen Üniversitesinden arkeolog Ivana Puljiz ise, Mitanniler, Antik ça Ortadousunun en az aratrlm imparatorluklarndandr. Onlarn devletinin bakentinin nerede olduu bile henüz belirlenemedi ifadelerinde bulundu. Sarayn içinden çivi yazsyla yazlm 10 kil tablet çkardklarn aktaran Puljiz Duvarlarda parlak krmz ve mavi boya kalntlar da bulduk. M.Ö 2000lerde duvar resimleri muhtemelen Antik Ortadoudaki saraylarn vazgeçilmez özelliiydi. Ama biz onlar korunmu halde nadiren buluyoruz. Kemunede duvar resimleri bulmak arkeolojik bir sansasyon dedi.

Kefedilen sarayn içerisinde, üzerinde çivi yazlar bulunan 10 adet kil tabletin bulunduunu söyleyen Puljiz, binann duvarlarnn iki metreden yüksek ve kerpiçten olduunu söyledi ve Sarayn duvarlarnda milattan önce 2000li yllardan kald tahmin ettiimiz parlak krmz ve mavi renkler içeren duvar resimleri kefetti. Bu resimlere, antik Ortadouda yaplm neredeyse tüm saraylarda denk geldik. Resimlerin bozulmadan bulunmu olmasnn çok büyük önem tayor dedi.

Puljiz, sarayn büyük olaslkla antik Zachiku kentine ait olduunu öne sürüyor.

KL TABLETLER ALMANYADAK BR EKP çÖZECEK

Kil tabletlerdeki çivi yazlarn Almanyadaki bir aratrma ekibi çözmeye çalacak. Tabletlerdeki bilgiler sayesinde bir zamanlar Mezopotamyann önemli uygarlklarndan olan Mitanni mparatorluuna dair önemli veriler elde edilmesi umuluyor.

Ana Sayfaya Git