Dicle nehri S.O.S veriyor

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son bir yılda yağışların olmamasından kaynaklı Dicle Nehri'nde yaşayan 42 balık türünün dörtte birinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Haberler 04.11.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde iklim deiiklii nedeniyle yaanan kurakln görüldüü Diyarbakrda, Dicle Nehrinde toplu balk ölümleri yaand. Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, toplu balk ölümlerinin sadece yalardan kaynaklanmadn, buralarda yaplan tarmsal atklarn ve baz fabrikalarn sularnn arndrlmadan suya karmasnn etkili olduunu söyledi.

Dicle Nehrindeki 42 balk türünün dörtte birinin artk görünmediine vurgu yapan Satar, öyle konutu: Yaklak bir yldr Diyarbakr ve çevresine ciddi yalar yamyor. Yaplan tespitlerde ciddi ölçüde balk ölümleri meydana geldi bu yl içerisinde. Bunun sebepleri var, sadece su azalmasyla deil, ayn zamanda buralarda yaplan tarmsal atklarn sulara aktarlmas, baz fabrikalarn sularnn arndrlmadan suya karmas, turistik yerlerdeki atklarn da direkt Dicle Nehrine karmas, buradaki balk ölümlerinin saylarnda art meydana getiriyor. klim deiikliiyle beraber suyun scaklnda yaanan art, suyun canllk çeidinde de farkllk oluturdu. 42 tane balk türü olduunu biliyoruz Dicle Nehrinde, bunlarn dörtte biri u anda görülmez hale geldi. Özellikle bu kirleticilerin önlenmesi lazm, rastgele yaplan ilaçlamalar ile fabrika atklarnn kontrol altna alnmas lazm ve bunlarn belli bir ilemden sonra aktarlmas lazm.

YAAN YAILAR BURAYA CAN SUYU KATACAK

Diyarbakrda 5 gündür yaan yamurun Dicle Nehrine can suyu katacan ifade eden Satar, Bu yalarn buraya bir can suyu katacan düünüyorum. Türleri belki kurtaramasak bile en aznda yava yava buraya girileri olacaktr. klimsel deiimleri göz önüne alrsak bu yalar devam etmeyebilir. leride biraz daha kurak zamanlar bizi bekliyor. Dicle Nehriyle ilgili önlemler almamz lazm, suyu çok düzgün bir ekilde kullanmamz lazm ve belli stratejiler belirlememiz gerekiyor dedi.

BRçOK YEN TROPKAL HASTALIK BURAYA GRECEKTR

Kuraklkla birlikte tropikal hastalklarn da buraya girecei uyarsnda bulunan Satar; Tabi bu artan scaklkla beraber bizim tropikal kökenli hastalklara dikkat etmemiz lazm, çünkü artk vektörler buralara da girmeye balad. Bu hastalklar tayabilecek baz böcekler olsun, sivrisinekler olsun bunlarn türlerinde de bir deime söz konusu, biz bunlar da izlemeye çalacaz. Bunlara da dikkat edilmesi lazm, birçok yeni tropikal hastalk buraya girecektir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git