Dicle Nehri'nde 3 su samuru görüntülendi

Tarihi surların bitişiğinden, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri'nden geçen Dicle Nehri'nde yaşayan 3 su samuru, kamışların arasından çıkıp, yüzdükleri sırada görüntülendi.

Haberler 21.11.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydounun ku cenneti olarak bilinen Hevsel Bahçelerinin içinden, Dicle Vadisi ile Krklar Da arasndan geçen Dicle Nehrinde yaayan, 2si anne ve yavrusu olmak üzere 3 su samuru, görüntülendi. nsan boyunu aan kamlarn arasndan, gün batm srasnda ortaya çkan 3 su samuru, bir süre suda yüzdü. Yavru su samurunun annesinin yüzmesini izleyip, taklit ettii görüldü. Anne su samuru srtüstü yüzdüü srada yavru su samuru karnna çkp süt emdi. Daha sonra su samurlar kamlarn arasna girip, gözlerden kayboldu.

TMSAH DDASI YAYILMITI

Kedi gibi by, testere gibi keskin ön dileri ve suda dümen vazifesi gören uzun kuyruuyla hem karada hem de suda yaayan bir memeli olan su samurunu, 1990l yllarda gören bölgedeki çiftçiler, bunlar timsah sand için Dicle Nehrinde timsah olduu iddias yaylmt. O yllarda bu dedikodunun sk gündeme gelmesi üzerine 2004te baz kiiler sazlklarda timsah avna bile çknca Dicle Nehrinde timsah panii balyla haberler çkmt.

Akademisyenler, bunun üzerine bölgede timsah olmadn açklarken nehirde Frat Kaplumbaas olabileceini söylemiti. Ancak daha sonra timsah ya da canavar olarak lanse edilen yaratn su samuru olduu ortaya çkmt.

CDD BR çALIMA YOK

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Cokun, imdiye dek Dicle Nehri ve Türkiyede su samurlaryla ilgili ciddi bir çalmann olmadn vurgulad. Dicle Nehrinde su samurlarnn görüntülenmi olmasndan son derece memnuniyet duyduunu anlatan Cokun, su samurlaryla ilgili u bilgileri verdi:

Su samuru koyu kahverenginden kestane rengine kadar deien kürke sahiptirler. Ba ksmlar daha koyudur. Karn ksmlar daha açk renklidir. Boyun bölgesi beyazmsdr. Kafalar düz ve genitir. yi gelimi byklar vardr. Byklarn duyu organ gibi kullanrlar. Kaln ve kasms kuyrua sahiptirler. Bacaklar ksa, ayaklar geni ve perdeli, trnaklar güçlüdür. Gözler ve kulaklar küçüktür. Kuvvetli iitme ve koku alma duyusunda sahiptir. Di formülleri 3.1.4.1./3.1.3.2. eklindedir. Ba ve beden uzunluu 55-95 santimetre, kuyruklar ise 30-55 santimetre kadardr. Arlklar 5-12 kilogram kadardr.

TATLI SULARDA YAAMALARI

Prof. Dr. Cokun, su samurlarnn nehirler, göller, su birikintileri, tatl su kenarlar, maaralar ve su ortamlarnda veya kysal bölgelerde, kyya yakn çallar ve otlarn arasndaki doal korunaklarda ya da kendisinin açt oyuklarda yaadklarn da belirtirek, Alacakaranlkta ve gece aktiftirler. Tek bana yaarlar, ancak anne yavrularyla birlikte kalr. Eler arasnda sk bir aile ba bulunmaz. Anne, yavrularn avlanmay daha iyi örenmelerini salamak için su içerisinde onlarla oyun oynar. Erkekler, diilerini ve yavrularn iki yanna alarak yüzerler. Bu srada sadece balarnn bir ksmn burun ve gözlerini suyun dnda tutarlar. Su altnda 4- 10 dakika kalabilirler. Karada dinlenir, su içinde besin ararlar. Günde birkaç kez beslenir ve bir kilograma yakn besin tüketirler. Besin olarak daha çok böcek, yengeç, salyangoz, balk, kurbaa, sukular ve yumurtalar ile küçük memeli ve sebzeleri tercih ederler. Balk alarna ve balk üretim tesislerine zarar verdikleri gerekçesiyle balkçlar tarafndan ho karlanmazlar. Susamurlar doada hasta ve zayf olan organizmalar tüketerek, doal dengenin korunmasnda önemli katk salarlar dedi.

NESL TÜKENME NOKTASINA GELM

Nesli tükenme noktasna gelmi olan su samurlarn avlanlmas yasaklanarak, Uluslararas Doay Koruma Dernei (IUCN) tarafndan nesli tükenen ve koruma altna alnmas gereken türler kategorisine alndn da söyleyen Prof. Dr. Yüksel Cokun, Samurlar su sal ve ky çevresi sal için gösterge türlerdir. çevrenin kirletilmesi ve bozulmas ile karasal habitatlarnn daraltlmasna duyarl hayvanlardr. Nehir kylarnn slah, nehirlerin youn kullanm, kirlenme ve ar avlanma samur popülasyonunun azalmasna sebep olmaktadr. Deerli ve kaliteli kürkleri için insanlar tarafndan avlanmalar nedeniyle dünyada olduu gibi Türkiyede de soylar tehlike içine girmitir diye konutu.

Ana Sayfaya Git