Dicle Vadisi kelebeklerle renklendi

DİYARBAKIR'daki Dicle Vadisi, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle kelebeklerle renklendi. Bu yıl yağış miktarının bol olmasıyla birlikte sayılarında artış gözlemlenen kelebek türleri, Dicle Vadisi'nde görsel şölen oluşturdu.

Haberler 22.04.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lkbaharla beraber Dicle Vadisi de rengarenk kelebeklerle enlendi. Bu sene ya miktarnn bol olmasyla beraber saylarnda büyük bir art görünen Diken Kelebei (Vanessa cardui), Sar Azamet (Colias crocea), Küçük Beyazmelek (Pieris rapae) ve Himalaya Mavisi (Pseudophilotes vicrama) gibi kelebek türleri Dicle Vadisinde görsel ölen oluturdu.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, kelebek popülasyonunda bu sene büyük bir art olduunu belirterek, Tabiatn bir öleni var burada. Deyim yerindeyse hem çiçeklerden, bikilerden yana, hem de kelebeklerden yana. Bu sene yan olaanüstü düzgün ve bol geçmesi ayn zamanda fazla souk olmamas nedeniyle kelebek yumurtalarnn hepsi geliti. Kelebeklerin hepsi scaktan larva döneminde erginleti. Bu yiyecein bol olmasyla, iklimin uygun olmasyla birlikte ortaya çkan bir durum. Güneydounun özellikle Diyarbakrdan Gaziantepe doru olan alanda her yerde bu kelebek sürülerine rastlanr. Bu olaanüstü. Önceki yllarda buna pek az rastlanrd dedi.

ENDEMK TÜRLERDE ARTI BEKLENYOR

Prof. Dr. Klç, bölgenin endemik türü olan Mezopotamya Kolotisi ile Dicle Güzeli kelebeklerinde de sonbahara doru art beklendiini ifade ederek, Dier eklembacakllarda da büyük bir art olacak. Scaklklar, ya ve nem uygun diye konutu.

Dicle Vadisinde rengarenk kelebeklerin peinden kouturan 9 yandaki Dicle Kaya, Arkadalarmzla birlikte burada kelebekleri kovalyoruz. lkbahar geldi, çok neeliyiz ve burada arkadalarmzla birlikte kelebeklerle oyun oynuyoruz dedi. Baran Tanrverdi de kelebekleri çok sevdiini söyledi.

Ana Sayfaya Git