Dicle'de dini tebliğde iletişim semineri

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, Dicle İlçe Müftülüğü'nün davetlisi olarak, ilçede görevli imamlara, dini tebliğde iletişim konulu seminer verdi.

Haberler 20.12.2019 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle ilçesi Yeni Cami konferans salonunda verilen seminer, lçe Müftüsü Mehmet Sani Akn tarafndan yaplan açl konumasnn ardndan, Kuran- Kerim tilavetiyle balad. Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi öretim görevlisi Doç. Dr. Davut Ikdoan tarafndan, iletiim kavramlar ve deerlerimiz, iletiime farkl esas, bak gibi konularda seminer verildi.

Seminerde konuan Doç. Dr. Ikdoan, Her sözümüz doru olmaldr. Hadis doru mu, dorudur. Her dorunun söylenecei bir yer vardr. Bunlar bizim için iletiimin temel kurallarndandr. Her dorunun zaman var, mekan vardr. Bunlara bakmak lazm. Karlk beklemeden anlamaya, anlatmaya, anlalmaya çalmak lazm. Muhabbet konusunda, gerçek manada sevgi iletiimin devamnn teminatdr. Allah için sevmek lazm. Ahde vefa, iletiimde, hayatn tamamnda Allah rzasn tahsil etmektir. Allahn rzasn tahsil etmek, yaplan iyilii unutmamaktr, Allah sevmektir, resulünü sevmektir dedi.

LETMN ANA DL KURAN-I KERMDR

Tevazunun, iletiimde tüm engelleri ortadan kaldran ana unsur olduunu belirten Doç. Dr. Ikdoan, Bütün engelleri ortadan kaldrmak, iletiimdeki engelleri ortadan kaldrmaktr. Kavl-i Leyyin konusunda yumuak dil kullanmak, sözü yumuatmak, muhatab rencide etmemek lazm. Rabbini bilen, nefsini bilir. Enaniyet, doru bakan gözü, müstakim akl ve nurani kalbi yanltr. Yanl anlalmalar dourur. çünkü gözlük yanltr. Tüm ortamlarda iletiimi bozan ve ömür boyu süren bir hastalktr. letiim vastalar çok ama konuulacak dil yok. Söylenecek söz çok, dinleyecek kimse yok. Etkilemek adna abartmak, yalana edeer yanltc sonuçlar üreten bir iletiim sorunudur. Lafz kalnlatkça, mana incelenir. En güzel söz kardakinin anlad sözdür. Nefis devreye girdiinde, i bozulur. Bakasnn hakknda sürekli kötü düünmek, iletiimi bitiriyor. nsan seçilmi varlktr. Allah onu sevmise, o bizim için de seçkindir. letiimin ana dili Kuran- Kerimdir, kitaptr diye konutu. Seminerin ardndan Müftü Mehmet Sani Akn tarafndan Doç. Dr. Ikdoana plaket verdi.

Ana Sayfaya Git