Dicle’ye ‘Büyük Atlayış’ çağrısı

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Dicle Nehri Vadisi’ndeki yıkıma karşı herkesi Dicle’ye “Büyük Atlayış” için 14 Temmuz’da Hasankeyf’e çağırdı.

Haberler 20.06.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyfi Yaatma Giriimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketinin yapt yazl açklamada, Temmuzun her ikinci pazarnn Avrupann ve dünyann birçok yerinde akarsularn savunulmas için duyarl insanlarn Büyük Atlay ad altnda etkinlikler düzenlediini ve topluca akarsulara girdii hatrlatld.

Dicle Nehri Vadisinin bütün canllar ve kültürüyle Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Projesi sonucu yok olmayla kar karya olduunun vurguland açklamada, Bu ykma kar dur demek için bu yln ikinci pazar olan 14 Temmuz 2019 günü herkesi Hasankeyfe bizimle birlikte Dicle Nehrine girmeye ve atlamaya çaryoruz denildi.

ATLAYIA HTYAç VAR

Hasankeyfte ve Dicle Vadisinde devam eden ykma kar büyük atlaya ihtiyaç olduuna iaret edilen açklamada, Ortadounun en önemli nehirlerinden biri olan Dicle ve 12 bin yldr aralksz insanlara mekan olmu ve neolitik çadan kalma antik kent Hasankeyfi savunmasak suni bir gölde boacaklar. Birkaç irketin daha fazla para kazanmas uruna ve hükümetin tahakküm politikalarn gelitirmesi için corafyamzn kalbini söküp atmak istiyorlar. Ilsu Projesi tamamlanmas halinde, en çok yaam kaynaklar dorudan ellerinden alnacak 80 bin insan etkilenecektir. Bu projenin etkileri Dicle Nehrinin bulunduu tüm bölgede yaayan milyonlarca insanlara da olumsuz etkileri olacaktr. Bu milyonlarca insan arasnda Irak snrlar içinde yaayanlar da vardr diye belirtildi.

HASANKEYFN YAAMASI

Hükümet tarafndan 10 Haziran 2019 tarihinde Ilsu Barajnda suyun tutulaca açkland, ancak suyun tutulmadnn ortaya çkt kaydedilen açklamada, unlara yer verildi: Balca nedeni 7 ve 8 Haziranda 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günlerinde yükselen toplumsal tepkidir. Bu tepki her geçen gün sanatç, STK ve aktivistler tarafndan yaylmaktadr. Bu tepkilerin Ilsu Baraj Projesi durduruluncaya kadar dinmemesi gerektiine inanyoruz. 14 Temmuz Büyük Atlay etkinlikleri bu toplumsal tepki ve mücadelenin önemli bir aya olacan düünüyoruz. 14 Temmuz 2019 saat 13.00te hep birlikte Hasankeyfin tam karsnda halen büyük oranda özgür akan Dicle Nehrine girip ellerimizde tutacamz pankartlarmzla ykm projesi olan Ilsunun durdurulmasn ve Hasankeyfin yaamasn talep edelim. Yazn ortasnda Yukar Mezopotamyann üstün evrensel deeri olan Hasankeyfte birbirimize güç vererek daha fazla yapmamz gerekenleri konumak için de Hasankeyfe bekliyoruz. Hasankeyfte son yaz yaamamak ve Allianoi gibi yok olmasn engellemek için herkesin mutlaka yapaca bir ey vardr. Hasankeyf Kültürümüz, Dicle Doamz!

Ana Sayfaya Git