Dijitalleşme hız kazandı!

Pandemiyle birlikte kütüphanelerde de dijitalleşme sürecinin hız kazandığına dikkat çeken Kültür Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Yasemin Balcı, elektronik kaynak kullanımının avantajlarıyla yarattığı alışkanlığın pandemi sonrasında da devam edeceğini söyledi. Balcı, bu süreçte kütüphanecilerin bir zorluk yaşamadığını da belirtti.

Haberler 05.04.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

29 Mart-4 Nisan Kütüphane Haftas kapsamnda pandemi sonras kütüphanelerin gelecei de bir gündem maddesi olarak tartlrken, elektronik kaynaklarn Türk kütüphaneciliinde 90l yllardan bu yana kullanldn kaydeden Kültür Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Bakan Yasemin Balc, pandemi döneminde kütüphanelerde dijitalleme sürecinin hz kazanmasyla birer açk bilim ve veri merkezleri olarak konumlandn kaydetti.

ANA TEMA PANDEM VE KÜTÜPHANELER

Bu ylki Kütüphane Haftasnda ana tema olarak koronavirüs salgn gölgesinde kütüphaneciliin ilendiini Balc, 57nci Kütüphane Haftas 29 Mart-4 Nisan tarihleri arasnda kutlanyor. Bu ylki kütüphane haftasnn ana temas da pandemi ve kütüphaneler üzerine ileniyor. Pandeminin ilan edilmesinin ardndan tüm dünyada kütüphanelerin kapanmas, uzaktan eitim sistemine geçilmesiyle birlikte biz de kütüphane olarak verdiimiz referans hizmetlerini sanal ortama tamak durumunda kaldk. Referans hizmetleri, kullanclara kaynaklar nasl kullanmas gerektiini anlatan bir hizmettir. Pandemiden önce bu hizmeti yüz yüze veriyorken, pandemi sürecinde online olarak vermeye baladk. Hatta telefonlar ve elektronik postalar ile bu hizmeti devam ettirdik diye konutu.

Balc, sözlerine öyle devam etti:

Üniversite 2011den beri uzaktan eitim sistemi olan CATS platformunu kullanyor. Biz de kütüphane olarak buraya dahil olunca hiç yabanclk çekilmedi. çünkü aina olduklar bir sistemdi. Aslnda bu platformun içinde belli iletiim kanallar var. Sohbet, duyurular gibi. Biz de sanal kütüphanede, sohbet alannda örencilere canl destek verebildik. Duyurular da platform üzerinden gerçekletirdik. Zaten kullandklar bir sistem olduu için yabanclk çekmediler. Bunun dnda eitimlerimizi pandemi öncesinde yüz yüze yapyorduk, sonrasnda ise online olarak devam ettirdik.

Ana Sayfaya Git