Dillerin, dinlerin buluştuğu Midyat'ta UNESCO sevinci

Mardin'in Midyat Çevresi Geç Antik ve Ortaçağ Kilise ve Manastırları'nın, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi ilçede sevinçle karşılandı.

Haberler 03.05.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnca Erzincan Kemaliye Tarihi Kenti ile Mardin Midyat çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta ça Kilise-Manastrlarnn Dünya Geçici Miras Listesine eklendii duyuruldu. Midyat ve Kemaliye ile birlikte 80 kültürel, 2 karma ve 3 doal olmak üzere toplam Türkiyenin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde 85 miras bulunuyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinin dillerin, dinlerin bulutuu yer olarak bilinen Midyat ilçesinin Tur Abdin bölgesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnmasyla ilgili Midyat Belediye Bakan Veysi ahin, ilçede yaayan halklarn yüz yllardr bar içerisinde yaadn söyledi. ahin, ilçede bulunan tarihi, kilise, manastr, katedral ve ören yerleri için bir süre önce UNESCO Teknik ve nceleme Gezisi düzenlendiklerini belirterek, Bu çalmalarmz neticesinde 30 Nisan tarihi itibaryla Midyat Dünya Kültür Geçici Listesine alnm oldu. Midyat kadim bir ehirdir. Midyat gerçek anlamda otantik bir Avrupa Birliidir. Burada Müslüman, Kürdü, Arab, Yezidisi ile huzur ve bar içerisinde yllardr yaamaktadrlar. Herkesi buraya davet ediyorum. Midyat insan misafirperverdir, ho görülüdür. Midyatn Dünya Miras Geçici Listesine alnmas ilikin bata Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan ve Kültür ve Turizm Bakanmz olmak üzere emei geçen herkese sonsuz teekkür ediyorum dedi.

çOK BÜYÜK BR YER ALTI EHRN KEFETTK

Midyatta 9 tarihi eserin Dünya Miras Geçici Listesine yer aldn anlatan Bakan ahin, ilçede büyük bir yer alt ehri kefedildiini ve yakn bir zamanda açklanacan söyledi. ahin, Burann tarihi çok eski. Yer alt ve yer üstü tarihi zenginliklerimiz çok. u anda sit alannda çok büyük bir yer alt ehrini kefetmi bulunmaktayz. nallah çok ksa zamanda Kültür ve Turizm Bakanmz burada arlamak suretiyle basna açklayacaklar. Gastronomi olarak mutfamz çok farkl. çok kadim bir ehir adeta bir film platosudur. Diziler ve filmler çekiliyor. u anda da dizi filmleri devam etmektedir diye konutu.

SÜRYANLER GELMELERDEN MEMNUN

Süryanilerin yaad Midyat krsal Antl Mahalle Muhtar Habip Doan ise bu gelimeyle birlikte ilçenin turizm potansiyelinin de artacan ifade ederek, unlar söyledi:

Bu kadar tarihi deeri olan bir kütür varln Dünya Miras Geçici Listesine alndktan sonra daha çok daha kolay bir ekilde tantm yaplabilir bütün dünyaya. Hatta birçok turist çekebilir buras. Gezilecek çok tarihi mekan var. nanyorum ki hepimiz için çok güzel eyler olacaktr. çok insan gelecek ve bu hepimizi sevindirecek.

BR MMAR DLN ORTAYA çIKIINA TANIKLIK EDYOR

Kültür ve Turizm Bakanl, Midyatn Tur Abidin bölgesinin Dünya Miras Geçici Listesine alnmasn ilçenin tantm yaparak duyurdu. Bakanlktan yaplan açklamada, Hristiyanln erken dönemlerinden itibaren youn imar faaliyetinin yaand manastr mimarisinin erken örneklerini sunan Mardinin Midyat ilçesindeki bir kireçta platosu olan Tur Abdin bölgesi, tarih boyunca Süryani Ortodoks cemaati ile ilikilendirilebilen bir mimari dilin ortaya çkna tanklk ediyor. çeitli dönemlere ait yaklak 80 köy ve 70 manastrn yer ald esiz bir kültürel peyzaja sahip olan Tur Abdin bölgesinde Meryem Ana Manastr, Mor Sobo Katedrali, Deyrulzafaran Manastr, Mor Gabriel Manastr, Mor Abai Manastr, Mor Loozor Manastr, Mor Yakup Manastr, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi gibi ihtiaml yaplar varlklarn günümüze kadar tayan ender mimari yaptlarn banda geliyor denildi.

Ana Sayfaya Git