Diploma denkliğinde değişiklik yoktur

"KKTC'deki üniversitelerin diploma denkliğinde yeni bir düzenleme yok"

Haberler 11.06.2019 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu,KKTCdeki üniversitelerde okuyan örencilerin diploma denkliinde yeni bir düzenleme ya da uygulama bulunmuyor dedi.

Yükseköretim Kurulundan (YÖK), KKTCdeki üniversitelerde okuyan örencilerin diploma denkliinde yeni bir düzenleme ya da uygulama bulunmad bildirildi. YÖKten yaplan bilgilendirmede, Türkiye ile Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti arasnda, 2011de yürürlüe giren anlama gerei, ÖSYM tarafndan KKTCdeki üniversitelere yerleen örencilerin diplomalarnn, denklik ilemine tabi olmakszn YÖK tarafndan dorudan tannd hatrlatld.

Anlama gerei KKTCdeki üniversitelere ÖSYM tarafndan yerletirilen ve yerletii üniversiteler ve programdan mezun olanlarn dnda kalan bütün diploma sahiplerinin (yatay geçi yoluyla program ve/veya üniversite deiiklii yapanlar dahil) denklik sürecine tabi tutulduu ifade edilen bilgilendirmede, denklik ileminin diplomalarn ÖSYM ile yerleenlerden farkl usul ve esaslar ile deerlendirilmeleri anlamna geldii kaydedildi.

Örencilerimizin endieye kaplmalar için hiçbir sebep yok

Bilgilendirmede, özellikle baz ülkelerdeki üniversitelere girip oradan KKTCdeki üniversitelere yatay geçi yapan örencilerin, ÖSYM snav ile yerlemi gibi YÖKün YÖKSS sisteminden e-örenci ve e-mezun belgesi aldnn tespit edildii, bu ilemleri yapan üniversitelerin de uyarld aktarld.

Sadece iki ülke arasnda yaplan anlamaya aykr olan az saydaki kiiyi ilgilendiren bu ilemlerin, geçmie cari olmamasna da dikkat edilerek durdurulduu vurgulanan bilgilendirmede, u ifadelere yer verildi: ÖSYM tarafndan yaplan yerletirmeler dnda farkl ülkelerdeki üniversitelere yerleip KKTCye yatay geçi yapan örencilerin ikili anlama gerei denklik ilemine tabi tutulmas gerekmekte olup bu durum ÖSYM kanal ile KKTCdeki yükseköretim kurumlarna yerleen örencileri kapsamamaktadr. Bu örencilerimizin endieye kaplmalar için hiçbir sebep yoktur. KKTCdeki üniversitelerde okuyan örencilerin diploma denkliinde yeni bir düzenleme ya da uygulama bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git