"Diriliş Ertuğrul"daki yaşam Ulupamir'de

Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, "Diriliş Ertuğrul" dizisinde de bulunan geleneksel aksesuarları hala günlük yaşantılarında kullanıyor.

Haberler 18.11.2016 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zorlu doa koullar ve ba gösteren hastalk nedeniyle 1980li yllarda Afganistann Pamir Yaylasndan Türkiyeye göç eden Krgz Türkleri, Erci ilçesine 30 kilometre uzaklktaki Altndere mevkisinde oluturulan Ulupamir köyünde hayatlarn sürdürüyor.

Köydeki Krgzlar, köy meydannda kurduklar oba ve evlerinde eksik etmedikleri, klç, yay, ok gibi aletlerle geleneklerine sahip çkyor. Krgzlar, farkl yaam tarzlaryla dikkati çekiyor.

Krgz Türklerinden Kenan Aytaç, Dirili Erturul dizisinden sonra Krgz ürünlerine ilginin arttn söyledi.

Köy halknn kültürlerini canl tuttuunu ifade eden Aytaç, son zamanlarda televizyonlarda yaynlanan birçok dizi için aksesuarlarn köylerinden temin edildiini anlatt. Aytaç, Krgz kültürünün dizilere birebir aktarldn ifade ederek, Dizideki ota çadrlar dahil süs eyalarnn hemen hepsi buradan gitti

- Öz tarihimize özenelim

Kültürün yaatlmasnda gençlerin öneminin büyük olduuna deinen Aytaç, öyle dedi:

Yabanc dizilere özeneceinize atalarmza, kültürümüze, öz tarihimize özenelim. Atatürkümüze, Fatih Sultan Mehmete, Dede Korkuta özenelim. Atalarmzdan tarihimizden faydalanalm. Tarihimizi, özümüzü bildiimiz sürece biz oluruz. Kültürümüzden, örf adetlerimizden, tarihimizden koparsak yolumuz o zaman bitmitir. Bunu bitmemek için deerlerimize sahip çkalm.

Geleneklerinin yaatlmasnda dizilerin öneminin büyük olduunu ifade eden köylülerden Zeynep Güçlü de kültürlerinin dizilere konu olunmasnn mutluluk verdiini anlatt.

Güçlü, Yaadklarmz filme konu oluyor. Bizde otan ortasnda ate yaklyordu. Üzerinde bir demir vard orada yemekler piiyordu. Kenarnda da ev halk otururken kadnlar el ilerini yapyordu. diye konutu.

Ana Sayfaya Git