Disko'da işkenceli ölüme erteleme!

KKTC'de, askerin 'disko'da işkenceyle öldürülmesi davasında ceza ertelemesi KKTC'de konuşlu bulunan Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nda 2011'de vatani görevini yaparken, 'disko' adı verilen disiplin koğuşuna konulan ve işkence sonucu yaşamını yitiren Er Uğur Kantar ile 4 askerin dövülmesine ilişkin davada, tutuksuz sanık Recep Tekin, 5 askere yönelik 'basit kasten yaralama' suçundan 5 kez, 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 06.03.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 06.03.2018 - 09:27

Olay tarihinde kouta gardiyan olarak görev yapan ve askerliinin sona ermesi nedeniyle ikamet ettii Diyarbakrda yarglanan Tekine verilen ceza, yeniden suç ilemeyeceine kanaat getirilerek ertelendi. Uur Kantar ikenceyle öldürüldükleri gerekçesiyle, Frat Keser ve Ayhan Arslan da daha önce ömür boyu hapis cezasna çarptrlmt.

Kbrs Türk Bar Kuvvetleri Komutanlnda içtimaya geç kald için disko ad verilen disiplin kouuna konulan ve 25 Temmuz 2011 tarihinde ar yaral olarak Girne Askeri Hastanesine kaldrlan er Uur Kantar 12 Ekim 2011 günü yaamn yitirdi. Yaplan aratrmada, Kantarn kouta gardiyan olarak görevli askerlerce dövüldüü, susuz brakld, tuvalete gitmesine izin verilmedii, elleri sandalyeye kelepçelenmi halde günein altnda bekletildikten sonra fenalap, hastaneye kaldrld ortaya çkt. Soruturmann sonunda, askeri cezaevinde gardiyan olan Piyade çavu Ayhan Arslan ile Frat Keser hakknda, arlatrlm ikence, çavu Recep Tekin hakknda ise Basit yaralama suçundan dava açld.

Yarglamay yapan Türk Bar Kuvvetleri Komutanl Askeri Mahkemesi, sann terhis olmas nedeniyle 16 Aralk 2011 günü dosya hakknda görevsizlik karar verdi. Bunun üzerine dosya önce Elaz Ar Ceza, daha sonra Silifke Ar Ceza Mahkemesine gönderildi. Dosya son olarak Recep Tekinin ikamet ettii Diyarbakra gönderildi. Diyarbakr 11inci Asliye Ceza Mahkemesi de 13 Mays 2015 tarihinde, Uur Kantara yönelik eylemin nitelikli ikence olduunu, sann arlatrlm ömür boyu hapisle yarglanmas gerektiini belirterek, görevsizlik karar verip, dosyay Ar Ceza Mahkemesine gönderdi.

KEPN DÜZELTT çN DAYAK

Recep Tekin hakknda, yaamn yitiren Uur Kantarn da aralarnda olduu 5 askere ikence ettii iddiasyla açlan davaya, Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinde, 2015 ylnda baland. Askeri Savclk iddianamesinde, Tekinin 2011 yl Temmuz aynda, kepini düzelttii ve imza att belgede imza yerini tard için sa Büyükesenin kafasna vurduu, Kazm Kzya tekme ve tokat att, spor yapamad için göüs kafesine kafa att, yata bozuk olduu ve tra olmad iddiasyla Yusuf Kurala tokat ve yumruk att, nedensiz yere Enes çelikin kafasna yumruk att belirtildi. Tekinin, spor hareketlerini tam yapamad için Uur Kantarn alnna ve ensesine birden fazla kez yumruk att belirtilen iddianamede, sann Kantar kouta sabit durma cezas ad altnda esas duruta beklettii ve kmldad gerekçesiyle tekme ve tokat ile dövdüü belirtildi.

fadesi alnan tutuksuz sank Recep Tekin, disiplin kouunda gardiyan olduunu belirterek, kimseye vurmadn, gardiyanlara kar önyargl olduklar için askerlerin bu ekilde ifade verdiini belirtti.

BAYGINKEN KELEPçE TAKIP, GÜNEN ALTINDA OTURTTULAR

Madur sa Büyükesen ise ifadesinde, cezaevinde iddet gördüklerini belirterek, Günein altnda bir saatlik spor srasnda sadece bir kez su içmemize izin veriliyordu. Her anmz cezalyd. Otururken kprdamak yasakt. Yatakta bile srt üstü, esas duruta, kprdamadan yatmamz istenirdi. Ses çktnda yatakhaneye girip, örtünün bozulup bozulmadna göre hareket ediyorlard. Bir onba, uydurduu kurallar dorultusunda hareket etmeyenlere ceza verdiriyordu. Kendilerince belirledikleri oturma ekli vard. Bu oturma ekline uymayanlar günein altnda bekletiyor, dövüyorlard. Zorla spor yaptryorlar, yapamayanlara ceza veriliyordu dedi.

Sanktan ikyetçi olduunu söyleyen madur Kazm Kz ise Uur Kantara yaplanlar gördüünü belirterek, Recep Tekin, gece kmldad için Uuru tekme ve tokatla dövdü. Recep Tekin, Ayhan Arslan ve Frat Keser bize sürekli ikence yapyorlard. Yemei bir dakika içinde bitirmemizi istiyorlar ve su vermiyorlard diye konutu.

ZEVK OLSUN DYE KENCE YAPIYORLARDI

Madur Yusuf Kural da yatak bozuk olduu ve sakal tra olmadklar zaman kendilerine yumruk atldn belirterek, Ayhan ve Frat sürekli bize dayak atyordu. Su istediimiz zaman vermiyorlard. Kaldrm tanda 3 saat ellerim ve kafam dizlerimin önünde bekletip, zdrap çektirdiler. Bu ikenceleri zevk olsun diye yapyorlard. Uurun böbrek hastal vard, ihtiyaçlar karlanmyordu. Gardiyanlar tarafndan dövüldü ve lavaboya götürüldü. Gardiyan Ayhan kafasn lavabo tana vurdu. Sonra Uuru bahçeye getirdiler, baygn gibiydi. Sandalyeye oturttular ve ellerini kelepçelediler. Günein alnnda beklettiler. Biz o srada zdrap ta denilen kaldrm talarnda oturuyorduk ifadelerini kulland.

CEZA ALAN ASKERLER GÜNETE OTURTUYORLARDI

Recep Tekinin 2 kez gereksiz yere kafasna yumruk attn söyleyen Enes çelik ise Cezaevine ilk girite askerlere tokat atyorlard. Bana da cezaevine girdiimde tokat attlar. Askerleri günete oturtuyorlar, susuz brakyorlard. Uur, hasta olduundan su vermiyorlard. Yemek için 5 dakika vakit veriyorlard. O sürede yemei yemezsek aç kalyorduk. Defalarca dövdüklerine ahit oldum dedi.

10 SANYEDE BÜYÜK ABDESTMZ YAPMAYA ZORLUYORLARDI

Askeri mahkemedeki dosyann madurlar lhan Altnok, Adil Vural ve Kemal Karada da askeri cezaevinde iddete maruz kaldklarn belirterek, Cezaevindeki gardiyanlar bize ikence yapt. Vatani görevimi yapmaya gittim. Ancak bu kiiler kendi egolarn tatmin etmek için bizlere ikence yaptlar. Gardiyan Frat, 10 saniyede büyük abdestimizi yapmak için bizi zorluyordu. Yemei bir dakika içinde yememizi istiyorlard diye konutu.

Y HAL NDRM VE ERTELEME

Yarglamann sonunda sank Recep Tekin, 5 askere kar basit yaralama suçundan, iyi hal indirimi yaplarak, 5 kez, 7 ay 15 gün hapis cezasna çarptrld. Sann yeniden suç ilemeyeceine kanaat getirilmi olmas ve kiilik özelliklerini dikkate alan mahkeme, cezann ertelenmesine karar verdi.

MAHKEME: KENCE DEL, BAST YARALAMA

Gerekçeli karar açklayan Mahkeme, Uur Kantarn dövüldüü srada gece gardiyan olan Recep Tekinin istirahatte olduunu kaydetti. Sann ikence sonucu ölüme ilikin bir eylemi olmadn belirten mahkeme heyeti, sank ve maktul arasnda öldürmeyi gerektiren bir husumetin bulunmadn vurgulad. Kararda, Recep Tekinin 5 askere yönelik eyleminin ikence deil, basit yaralama suçunu oluturduu kaydedildi.

Kbrs Türk Bar Kuvvetleri Komutanl Askeri Mahkemesi, 24 Mays 2014 günü açklad kararda, Kantar ikenceyle öldürüldükleri gerekçesiyle, Frat Keser ve Ayhan Arslan ömür boyu hapis cezasna çarptrmt.

Ana Sayfaya Git