Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: 40 yıl camisiz üniversiteler oldu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 40 yıl camisiz üniversiteler olduğunu ve bu durumun kendilerini üzdüğünü söyledi.

Haberler 03.04.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, 2018 ylnda Malatya nönü Üniversitesinde temeli atlan ve yapm tamamlanan lahiyat Cami Kütüphanesi ve Camiinin açl törenine katld. Kampüsteki cami açlna, Erban yan sra milletvekilleri, vali yardmclar, belediye bakan yardmclar, nönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kzlay, Emniyet Müdürü Ercan Dadeviren, öretim görevlileri ve örenciler katld. Programda konuan Diyanet leri Bakan Erba, nönü Üniversitesinin 80 ilden ve yurt dndan örencisinin bulunduunu, üniversitelerin içerisinde camileri gördükçe sevindiini ifade ederek, Yüreimize bir scaklk iniyor. Onun yokluunu çok çektik, 40 yl camisiz üniversiteler oldu bu memlekette. imdi biz geçmii, geçmiin skntlarn konumak bize bir fayda vermez. Bugüne bakalm, gelecee bakalm inallah, istikbale bakalm. Bugün Elhamdülillah bütün üniversitelerimizde ite bu güzel cami gibi camilerimiz yükseliyor, çou tamamland. u an itibaryla yine de 30 civarnda üniversitemizde tamamlanmak üzere camilerimiz var dedi.

40 YIL CAMSZ ÜNVERSTELER OLDU

Özellikle üniversitelerdeki camilerin mektep özelliini tadn da ifade eden Erba, Sevgili Peygamberimizin Medineyi Münevvereye geldiinde ilk yapt iin mescit kurmak olduunu biliyoruz. Mescid-i Nebevi kurulduktan sonra da Efendimizin ilk yapt i mektebi kurmak oldu. nallah bu camimizde de binlerce örencimiz, hocamz ellerine kitap alacaklar, bir köeye oturacaklar ve kitap müzakeresi yapacaklar. Bütün camilerimizin bu yönünün öne çkmasn istiyoruz. u anda ülkemizde 90 bin camide cami derslerimiz var. Salgndan önce epeyce artmt, u an dijital ortamda yapmaya çalyoruz. Ayasofya Camiinde Kuran- Kerim dersi veriyoruz. u anda zaten stanbuldaki pek yok camimiz de bu dersler devam ediyor, bu yönlü öne çkarmaya çalyoruz diye konutu.

Erba, öyle devam etti:

Ben imamlarmza diyorum ki; sizin muallimlik vazifeniz, yani öretmenlik öreticilik vasfnz camide namaz kldrma vasfnzn önüne geçmeli. Avrupann bugün fen bilimlerinde kulland baz kavramlar öyle analiz ettiinizde, mutlaka bir slam alimine kadar gidiyor. 11inci yüzylda bütün dünya Biruni yl olarak kabul gördü. Yani ilim tarihimizi her üniversitemizde, her bölümde ders olarak okutmamz lazm. Mesela tp fakültesinden bir örenci ilahiyat fakültesinden Kuran- Kerim dersini seçebilsin. Ya da kendisine çok yakn bulduu bir dersi seçebilsin. Ya da ilahiyat fakültesinden bir örenci hukuk fakültesinden bir ders seçebilsin gibi. Böyle bir ders havuzu interdisipliner metot dediimiz bu. Yani örencilerin istedii fakülteden istedii dersi seçebilme imkn gibi. Bu ekilde bizim de ilim geleceimizde farkl branlarn arasna kaln duvarlar örmeden farkl alanlarda örencileri bilgi sahibi yapmaya yönelik bir metot.

Konumalarn ardndan kurdele kesimi ile birlikte hizmete giren camiyi gezen Erba, cuma hutbesi verdi.

Ana Sayfaya Git