Diyanet: Kadercilikle beklemek yerine mutlu evliliğin izini sürmeliyiz

DİYANET İşleri Başkanlığı'nın aylık yayın organlarından 'Diyanet Aile' dergisinde, evlenmek isteyenlere tavsiyelerde bulunularak, 'Eylemsiz bir kadercilikle nasibimizdeki eşi beklemek yerine mutlu evliliğin izini sürmeliyiz' denildi.

Haberler 16.03.2019 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet Aile dergisinin mart saysndaki E seçiminde ve evliliin yürütülmesinde farkllklarn önemi balkl yazda, mutlu evlilik için tavsiyelerde bulunuldu. Uzman psikolog Betül Ylmaz Eminsoyun görülerine yer verilen yazda, farkllklarn, evlilikte hayati rol oynad kaydedildi. yi insan olmann ya da iyi insan bulman salkl aile kurma, uzun ömürlü ve huzurlu iliki yaama noktasnda yeterli olmad belirtilirken, Farkllklar insan ilikilerinin tamamnda önemlidir ancak evlilikte hayati bir rol oynar. Yaplandrdmz iliki biçimine bal olarak bu farkllklar bir bütünün parças haline gelip zenginlik sebebi de olabilir, uyumlanamayp çatma sebebi de olabilir denildi.

Evlenince deiir algsnn yanl olduu belirtilen yazda, unlar kaydedildi:

çiftlerin pek çou aile kurma aamasnda, hissettikleri scak duygularn ve iyimser bak açsnn da tesiriyle karlarndaki kiinin kendine ters düen özelliklerini iyi deerlendiremiyor yahut Evlenince deiir yanlgsyla bu terslikleri göz ard ediyor. Evlilik öncesinde görülmeyen ya da göz ard edilen farkllklar, evlenir evlenmez göze batmaya, huzur kaçrmaya balyor.

MUTLU EVLLN ZN SÜRMELYZ

Dergideki yazda, E seçimi kader mi? sorusuna da yant arand. Kaderin, Allahn sonsuz ilmiyle her eyi bilmesi olduu belirtilirken, evliliin çou zaman insann cüzi iradesinin yani kendi tercihlerinin geçerli olduu ihtiyari kader snfna girdii kaydedildi. Hz. Muhammedin konuyla ilgili hadisine de yer verilerek, E seçiminde irademizin etkili olduu hususunda dayanamz ise Peygamber Efendimizin e seçiminde dikkatli davranmamz tavsiye eden hadis-i erifleridir. Öyleyse eylemsiz bir kadercilikle nasibimizdeki ei beklemek yerine mutlu evliliin izini sürmeliyiz denildi.

Evlilikte denkliin de göz ard edilemeyecek, önemli faktör olduu kaydedilirken, nançlar, deerler, ya, eitim, sosyoekonomik seviye, kültürel yap, fiziksel görünüm açsndan denk olu, evlilik ilikisinin daha olumlu bir zeminde balamasn salayabilir. Evlilik öncesinde bu alanlarda denklik aranarak birtakm olumsuzluklarn, maduriyetlerin önüne geçilebilir denildi.

EVLLK ÖNCES ARATIRMA VE STARE

Dergideki yazda, evlilik öncesi elerin birbirini tanma sürecinde ailelerin de devreye girmesi gerektii belirtildi. Baz durumlarda ak olma, yanltc beyanlar, basiretin balanmas, doru tespitlerde bulunmama gibi nedenlerle önemli meselelerin gözden kaçabilecei kaydedilen yazda, Evlilik öncesinde hem gençler hem de aileler, mümkün olduunca e adaylar hakknda aratrma yapmak, istiare etmek ve muhtemel sonuçlar ön görmeye çalmakla yükümlüdür denildi.

Ana Sayfaya Git