Diyanet "kıble tayini" konusunda hassas

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Astronomu Hümeyra Nur İşlek: "Camilerimizin yapımında kıble tayini konusunda hassas davranıyoruz" "Pusula, duvarın içerisindeki demirden, cep telefonundan manyetik olarak etkilenebilir. Ama kıble saatinde güneş aracılığıyla yaptığımız kıble tayininde, güneşin hiçbir şeyden etkilenmesi mümkün değil, bulut hariç"

Haberler 16.07.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanl Astronomu Hümeyra Nur lek, Camilerimizin yapmnda kble tayini konusunda hassas davranyoruz. dedi.

28 Mays16 Temmuz Dünya Kble Günü dolaysyla açklamalarda bulunan lek, kble tayini konusundaki deerlendirmelere açklk getirdi.

lek, kble saatinin, Kabenin bulunduu nokta, günein arz üzerinde bakldnda görüldüü yer ve bulunduumuz nokta arasnda oluan küresel üçgenin trigonometrik çözümünün zaman cinsinden ifadesi olduunu kaydetti.

Günein arz üzerinde bakldnda görülen nokta olan denklinasyonun her gün deitiine iaret eden lek, kuzey yarm kürede 21 Haziranda deklinasyonun 23 derece 27 dakika olduunu belirtti.

Günein deklinasyonu deitikçe kble saatlerinin de günlük olarak deitiini anlatan lek, Bu sebeple günein arz üzerinde görünen hareketi srasnda 28 Mays ve 16 Temmuz tarihlerinde bulunduu yerden alnan izdüümü, Mekkenin tam üzerinde bulunduundan, Mekkenin enlemi (2126) ile günein deklinasyonu (2126) ayn olmaktadr. diye konutu.

lek, Türkiyede tüm ehirlerde kble saatinin, 28 Maysta saat 12.18, 16 Temmuzda ise saat 12.27 olduunu belirterek, Dünyann deiik ülkelerinde kendi mahalli saatlerine denk gelecek ekilde kble saatleri deimekle birlikte, günleri deimediinden bu iki güne Dünya Kble Günü denilmektedir. ifadelerini kulland.

Dini kriterler çerçevesinde hesaplanyor

lek, Din leri Yüksek Kurulunca namaz vakitleri, kameri ay balar ve kble tayiniyle ilgili çalmalar yapldn, bu astronomik çalmalarn, Kurulun belirttii dini kriterler çerçevesinde hesaplandn anlatt.

Bakanln www.diyanet.gov.tr isimli internet sitesinde 204 ülkenin yaklak 8 bin 900 yerleim yerinin namaz vakitleri, imsakiye, kble aç ve saatlerinin yer aldn bildiren lek, Evinizin kblesini, kble saatinden faydalanarak belirleyebilirsiniz. Güne gören bir odanz olsun. Pencerenin pervazn dik bir cisim olarak görün, onun gölgesi sizin kblenizi gösterir ama tam kble saatinde. Gölgenin üzerinde durup da günee döndüünüz zaman bu yön sizin kblenizdir. diye konutu.

lek, unlar kaydetti:

Camilerimizin yapmnda kble tayini konusunda hassas davranyoruz. çok hassas bir pusulamz var. Ama o pusula, duvarn içerisindeki demirden, cebinizdeki cep telefonundan manyetik olarak etkilenir. Ama kble saatinde güne araclyla yaptmz kble tayininde günein hiçbir eyden etkilenmesi mümkün deil, bulut hariç. Bulut olursa, o gün hiçbir ekilde kble saatiyle kble tayini yapamazsnz.

Ana Sayfaya Git