Diyanet tazminat ödeyecek

Diyanet, Kuran kursu yangınında ölen çocuk için 397 bin lira tazminat ödeyecek.

Haberler 15.03.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp ilçesine bal Karaaaç köyündeki Kuran kursunda 1 Aralk 2015 tarihinde 02.00-02.15 saatleri arasnda elektrik stcsndan çkan yangnda, yatl kalan örenciler Nur Muhammed Bayka, Suat çankaya, Mehmet Bingöl, Serhat Sancar, ahin Kahraman ve Sabahattin Altun yanarak yaamn yitirirken, 6 çocuk yaraland. Olayla ilgili, Kuran kursu yöneticisi Faruk Ik ve köy muhtar Özcan Ceylan hakknda, taksirle birden fazla kiinin ölümüne ve yaralanmasna neden olma ve görevi kötüye kullanma suçlarndan 3-18 yl, kurs binasn yapan Köy htiyar Heyeti üyeleri Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin çankaya hakknda ise taksirle birden fazla insann ölümüne ve yaralanmasna neden olma suçundan 2-15er yl arasnda hapis istemiyle dava açld.

KURALLARA UYGUN HALE GETRLMEDEN YATILI ÖRENC ALINDI

Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinde 6 sank hakkndaki yarglama devam ederken, yangnda hayatn kaybeden çocuklardan Mehmet Bingölün ailesi, avukatlar Reit Kaçar araclyla Diyanet leri Bakanl hakknda 594 bin lira tazminat davas açt. 2nci dare Mahkemesine verdii dilekçede idarenin hizmet kusuru olduunu belirten Avukat Reit Kaçar, Kursun, fen ve salk kurallarna uygun hale getirilmesi için gerekli çalma yaplmadan, örencilerin yatl kalmasna müsaade edilmitir dedi.

DYANET: ZARARDAN SORUMLU DELZ

Diyanet leri Bakanl Hukuk Müaviri Avukat Ramazan Tüzün ise, mahkemeye gönderdii savunmada, idarenin yangnn çkt kursa ilikin üzerine düen görevleri yerine getirdiini belirterek, Kuran kursu, C grubu gündüzlü eitim vermek üzere açlm ve bu husustaki tüm artlar tamaktadr. B grubu statüsüne girmemi kursa yatl örenci alm, idarenin bilgi ve müdahalesi dnda gerçeklemitir. dare her türlü tedbiri almken, memurun sahip olmad bir yetkiyle, C grubu statüsündeki bir Kuran kursuna yatl örenci kabul etmesi neticesinde oluan zarardan, idare sorumlu deildir. Zarar, kurs görevlisinin görev kusuru olarak tanmlanan eylemi sonucunda olumutur dedi.

397 BN LRA TAZMNAT

Savunmalarn ardndan, davann ksmen kabulüne karar veren dare Mahkemesi, Diyanet leri Bakanlnn 397 bin liralk maddi ve manevi tazminat ile avukatlk ücretini, yasal faizi ile birlikte Bingöl ailesine ödemesine hükmetti. Mahkeme, reddedilen manevi tazminat için Bingöl ailesinin, Diyanet leri Bakanl avukatna 19 bin 700 lira avukatlk ücreti ödemesine karar verdi.

LÜTUF DEL, HUKUK SONUç

darenin ilemlerinden doan zarar ödemekle yükümlü olduu belirtilen kararda, darenin hukuki sorumluluu, kiilere lütuf ve atfet duygularyla belli miktarda para ödenmesini öngören bir prensip deil, demokratik toplum düzeninde biçimlenen idare-birey ilikisinin dourduu hukuki bir sonuçtur. Hizmet kusuru nedeniyle zarar verilmise, idarenin zarar tazmin sorumluluu vardr. Kamu görevlileri veya kullandklar araç ve gereçlerin kusur, ihmal veya hatasndan dolay kamu hizmetinin yerine getirildii srada kiilerin zarar görmesi halinde meydana gelecek kusur, idarenin hizmet kusurunu oluturacaktr denildi.

MÜFETTLER: MÜFTÜNÜN HABERDAR OLMAMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR

Diyanet leri Bakanl müfettilerince yangn ile ilgili hazrlanan rapor da gerekçeli kararda yer ald. Raporda, yangnda hayatn kaybeden 5 çocuun kursta gayrresmi olarak barnd belirtilerek, ilçe müftüsünün kursta baz örencilerin gayrresmi ekilde yatl olarak barndndan haberdar olmamasnn mümkün gözükmedii vurguland. Pansiyon onay olmad halde kursta mevzuata aykr ekilde örenci barndrld belirtilen raporda, elektrik tertibat ve panosunun mevzuatta belirtilen ekle uygun olmad ifade edildi. Yönetici Faruk Ikn, kursun fiziki artlarnn fen ve salk kurallarna uygun hale getirilmesi için gerekli çalmalar yaplmadan, örencilerin yatl kalmasna müsaade ettii ifade edilen raporda, kursta baz örencilerin geliigüzel ekilde, kaytlar bile tutulmadan yatl kalmalarna izin verildii kaydedildi.

MAHKEME: DYANET SORUMLUDUR

darenin denetim görevini yeterince yerine getirmemesi sebebiyle, noksanlk ve aksaklklarn ortaya giderilmemesinden ötürü zararn meydana geldiini belirten Mahkeme, personelin idari yetkilerini kullanrken iledii kusurlardan idarenin sorumlu olduunu vurgulad. Olayda, tali kusur atfedilen kii ve kurumlarn eylemlerinin de kursun yeterli denetime tabi tutulmamasndan kaynakland belirtilen kararda, idarenin hizmet kusuru bulunduu ve zararn tazmini gerektii vurguland.

REDDEDLEN KISIM çN STNAFA GDECEZ

Bingöl ailesinin avukat Reit Kaçar, olaydan bir yl geçtikten sonra tazminat talebinde bulunduklarn belirterek, Önce Diyanet leri Bakanlna tazminat bavurusunda bulunduk. Kusurlu olmadklarn belirterek, talebimizi reddettiler. Bunun üzerine açtmz dava, yaklak bir yl sürdü. Manevi tazminat talebimiz 500 bin lirayd. Bunu talep etmemizin sebebi, bu olay toplumda infial yaratt. lçe Müftülüünün yeterli denetimi yapmamasndan sorumlu olduunu savunuyorduk. dare Mahkemesi de ayn kanaate vard. Tazminatn reddedilen ksmna ilikin stinaf Mahkemesine bavuracaz. 301 maden içisinin ölümü ile ilgili Yargtay karar vard. Yargtay caydrclk unsuruna dikkat çekmiti. Bu unsurun ön plana çkmas lazm. Bu tip olaylar toplumda infial yaratmakta ve vicdani duygular rahatsz etmektedir. Bu konuda idarelerin daha dikkatli davranmalar gerektii için, caydrclk unsuru ön plandadr. Caydrclk unsurunun burada ön planda olmas gerekir dedi.

ALADADAK FACAYI HATIRLATTI

Avukat Kaçar, manevi tazminatn az verildiini düündüklerini ifade ederek, Aladada Kuran kursunda meydana gelen bir yangn vard. Önlem alnmad, denetimler yaplmad için bu olaylar yaand. Bizce artk kurumlar evrak üzerinde denetim yapmamal. Gerçek manada bu yerleri denetlemelidir. Kendi dosyamzda ilçe müftülüü bu kursu olaydan 15 gün önce denetlemi. Denetleme yaplrkan yatl kurs olmamasna ramen, orada örencilerin kaldn biliyor. Dosyada ihmalkarln, kusurun haddi hesab yok. Bizce caydrc olmas gerekir. Artk bu tür olaylar yaanmasn, denetimler sklatrlsn. Gerçek manada denetimler yaplsn. Eer gerçek manada denetim yaplsayd belki o yangn çkmayacaktdedi.

Ana Sayfaya Git