Diyanet’ten düğün hutbesi

DİYANET İşleri Başkanlığı, düğünlerin artmaya başladığı dönemde, gösteriş ve aşırılıktan kaçınılması, ölçülü eğlenceler yapılması, eğlencelerde silah, alkol ve uyuşturucuya karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı.

Haberler 21.07.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Din Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan Düün Adab konulu Cuma hutbesi Türkiyedeki bütün camilerde okutuldu. Hutbede, evliliin Allahn emri, Hz. Muhammedin sünneti, dünyada, ahirette de huzura, mutlulua, berekete ve cennete ulatran kymetli bir balangç olduu vurguland. Evliliin ilk adm düünlerle yeni bir ailenin kurulduu ilan edilirken, iki ömrün bir yuvada birletii gelecee dair umutlarn güçlendii, sevinçlerin paylald kaydedilen hutbede, u konulara dikkat çekildi:

Düünlerde sadelik

Düünlerin gösteriten uzak, sade, samimi ve mutedil bir ekilde yaplmas sevgili peygamberimizin sünnetidir. Müminler için hayatn en önemli ölçülerinden biri arlktan saknmaktr.

Düün harcamalar

slamda esas olan, evlilii kolaylatrmaktr. Nitekim En bereketli nikh, külfeti en az olandr. eklindeki nebevi ilkeyi unutmak, çou zaman maddi ve manevi zararlara neden olmaktadr. Her aamada gereinden fazla yaplan düün harcamalar, günümüzde de aileleri skntya sokmaktadr. Evlenmek isteyen gençler, düün masraflarnn makul ölçüleri amas sebebiyle zorlanmakta, hatta evlilikten uzak durmaktadr. Düünden sonra uzun süre borç ödemek, ailenin ilk yllarn maddi sknt ve huzursuzlukla geçirmesine sebep olmaktadr. Halbuki sadelikte asalet, tevazuda hikmet vardr.

Düünlerde gösteri

Asl maksad dostlarmz buluturmak ve gönül almak olan düün yemekleri, israf sofralarna, riya, gösteri ve atafata dönümemelidir. Nitekim düün davetlerinde zengin-fakir ayrm yaplmamasn emreden Peygamberimiz, zenginlerin davet edilip fakirlerin unutulduu düün yemeini en kötü yemek olarak nitelendirmitir.

Ölçülü elence

Mümin olarak bizlere yakan, nikh, nian, sünnet ve düün merasimlerinde slamn çizdii meruiyet dairesinde hareket etmektir. Elenirken ölçülü ve dengeli olmak, slamn ilkelerinden ödün vermemektir. Yüce Rabbimizin Ey iman edenler! Allahn size helal kld iyi ve temiz eyleri siz kendinize haram klmayn ve Allahn koyduu snrlar da amayn. Zira Allah haddi aanlar sevmez. ayetine gönülden uymaktr.

Düün magandalar ve haram

Mümin, çocuklarn mutluluu bahanesine snarak haramlar konusunda geveklik göstermez. Mutluluu ararken akl uyuturan alkole, neeyi hüzne çeviren silaha, mahremiyet snrlarn ihlale tevessül etmez. Elenirken kimsenin hakkna girmez, çevresine rahatszlk vermez. Allahn her an kendisini görüp gözettiinin farknda olarak yaar. Ona ükreder ve Onun rzasna uygun davranr.

Lüks ve israf

Sklkla düün yaptmz, yavrularmz evlendirdiimiz bu aylarda mutluluumuza gölge düürecek davranlardan kaçnalm. Maddi tutkulara kaplmadan, zevk ve sefahate dalmadan, lüks ve israfn esiri olmadan düün yapmaya dikkat edelim. Hayatn oyun ve elenceden ibaret olmadn hatrlayalm. Kendileriyle huzur bulmamz için bizlere eler yaratan, aramzda sevgi ve rahmet balar var eden Allaha ükretmek için düünlerimizi birer vesile klalm.

Ana Sayfaya Git