Diyanetten ramazanı evde geçireceklere tavsiyeler

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) gölgesinde idrak edilecek ramazanda vatandaşların, evlerinde ailesiyle namaz kılmasını, kitap okuma halkaları oluşturmasını ve iletişim araçlarıyla çevrelerindekilerin halini hatırını sormasını tavsiye etti.

Haberler 23.04.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

On bir ayn sultan ramazann ilk teravih namaz, 23 Nisan Perembe günü klnacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazann ilk orucu için 23 Nisan 24 Nisana balayan gece sahura kalklacak.

Diyanet leri Bakan Yardmcs liyen, AA muhabirine yapt açklamada, insanlarn koronavirüs nedeniyle olaanüstü bir dönem yaadn, bu sürecin ekonomik ve sosyal hayatn yan sra dini hayat etkilediini söyledi.

Camilerde cemaatle ibadet edilecek günlerin bir an önce gelmesi için dua ettiini belirten liyen, teravih namazlarnn camide cemaatle eda edilmemesinin, ramazann neesi, feyiz ve bereketinden yararlanlmayaca anlamna gelmediini vurgulad.

liyen, teravih namaznn camilerde cemaatle klnabildii gibi evlerde de cemaatle veya tek bana klnabileceini dile getirerek, Özellikle teravih namaz balamnda kardelerimize Mademki camilere gidemiyoruz, o halde camileri evlerimize getirelim. eklinde bir çar yapyoruz. diye konutu.

HMAL EDLENLER MAR EDEBLRZ

Allahn, Kuran- Kerimde Yunus suresinde, Hazreti Musa ve Hazreti Haruna, Evlerinizi mescit haline getirin. buyurduuna iaret eden liyen, koronavirüsle mücadele sürecinin ihmal edilenlerin imar edilmesi için bir frsat olarak görülmesi gerektiini vurgulad.

liyen, insanlarn, nazargah ilahi (Allahn bakt yer) olan kalplerini ihmal ettiini anlatarak, unlar söyledi:

Bedenimiz, elbisemiz, iimiz, amz ve fiziimizle o kadar çok megul olduk ki Allahn nazargah olan kalplerimizi ihmal ettik. Kalbi imar etmenin yolu zikir, Kuran, tezekkür, tefekkür ve ibadettir. Dolaysyla zorunlu inzivada olduumuz bugünlerde kalbimize yönelebiliriz. Elerimizi, elerimizle sohbet etmeyi ve çocuklarmzla ilgilenmeyi ihmal etmi olabiliriz. te Allah, o ihmalimizi telafi etme imkan verdi.

- EVDE CEMAATLE NAMAZ KILMAYA GAYRET EDELM

Vatandalarn ramazanda evde geçirdii vakti ibadet açsndan iyi deerlendirmesi gerektiini ifade eden liyen, sözlerini öyle sürdürdü:

Evde çocuklarmzla namaz birlikte klmaya gayret etmek lazm. Benim kraatim çok iyi deil. Sesli olarak çok iyi sure okuyamyorum. diyen ebeveynlerimiz, hiç olmazsa surelerin açktan okunmad öle ve ikindi namazlarn ailesiyle klarak, çocuklaryla namazlar cemaatle klma alkanl gelitirsinler. çay ve aile sohbetlerimiz ayn zamanda ilim meclislerimiz olsun. Mukabele geleneimizde olduu gibi hatimlerimizi okuyacaz ama ramazan boyunca Kurann tamamnn anlamn okumaya gücümüz yetmese bile, belli surelerin anlamn okuyalm.

Hazret Peygamberin hayatn anlatan, çok güzel yazlm ve çok hacimli olmayan kitaplar var. Bu ramazandan balamak suretiyle Peygamber Efendimizin, Sahabe-i Kiramn hayatlarndan parçalar anlatan, ibadet, ahlak ve benzeri kurallar ihtiva eden ilmihal kitaplarn okuyalm ama mutlaka bir okuma gelenei gelitirelim. çünkü ayn çatnn altnda yabanc, birbiriyle konuamaz insanlar haline geldik. çünkü maalesef her birimiz elimizdeki telefonun ekranndan açlan dünyay, yanmzdaki sevdiimizin dünyasna açlmaya tercih ediyoruz.

- HAZRET PEYGAMBERN TAVSYE ETT EKLDE TKAF GÜNLERN GEçREBLRZ

Ramazann son 10 gününde yaplan itikaf ibadetine deinen liyen, ülke genelinde camilere ilikin alnan koronavirüs tedbirleri kapsamnda vatandalarn itikafa evlerinde girebileceini kaydetti.

liyen, vatandalarn evlerinin bir odasn itikaf alan yapabileceini bildirerek, Madem bu ylki itikaf mescitlerde yapamyoruz, o zaman zikir, ibadet, tefekkür, tezekkür, Kuran ve duayla megul olmak üzere kendi evlerimizde itikafa girebilir, dua edebilir ve Hazreti Peygamberin tavsiye ettii ekilde o günleri geçirebiliriz. ifadelerini kulland.

- çEVREMZDEKLER KESNLKLE HMAL ETMEMELYZ

liyen, koronavirüs tedbirleri nedeniyle youn katlmlarn olduu iftar sofralarnn kurulamayacana iaret ederek, Ramazanda toplu iftarlar yapamayacak olmamz, ramazandan fakirleri istifade ettiremeyeceimiz anlamna gelmez. deerlendirmesinde bulundu.

Ramazann ardndan 24 Maysta ise Müslümanlarn büyük sevinçle karlad Ramazan Bayramna girileceini hatrlatan liyen, u ifadeleri kulland:

Bu süreçte telefonlar ve iletiim araçlarn kullanarak çevremizdekilerin halini hatrn sorabiliriz. Akrabalarmzn ve çevremizdekilerin evlerine gidemesek bile kapdan hal ve hatrlarn sorabiliriz, ihtiyaçlarn görebiliriz ama kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Bir telefon etmek suretiyle bile olsa gönüllerini almal, varsa mutlaka ihtiyaçlarn görmeliyiz.

Ana Sayfaya Git