Diyanetten "tüketim" uyarısı

"Kuran-ı Kerim'de 'Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz' buyruluyor. Helal ve meşru yollardan elde etiğimiz helal nimetleri tüketme hakkına sahibiz ama bunu yaparken sorumsuzca ve sınırsızca tüketim hakkımız yok"

Haberler 21.05.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Muhlis Akar, Kuran- Kerimde Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz buyruluyor. Helal ve meru yollardan elde etiimiz helal nimetleri tüketme hakkna sahibiz ama bunu yaparken sorumsuzca ve snrszca tüketim hakkmz yok. dedi.

Akar, Diyanet leri Bakanl 2018 yl ramazan ay temasnn sraf olmasn olduuna iaret etti.

srafn ahsi, sosyal ve kamu hayatndaki en önemli ahlaki problemlerden biri olduunu ifade eden Akar, ramazan aynda bu temay ön plana çkararak toplumda farkndalk oluturmak istediklerini ifade etti.

sraf kavramnn genel ve iktisadi anlam bulunduunu anlatan Akar, israfn had ve snr amak anlamna geldiini hatrlatt. Akar, Rabbimiz, bizim dünya ve ahiret mutluluumuza vesile olacak kitap, peygamber gönderdi ve ftrata uygun, Müslümanca bir hayat yaamamz istedi. nsann ftratnda inanma duygusu var. nanmamak ise haddi amaktr. diye konutu.

Akar, israfn inanç alanndaki bir anlamnn da inand halde inancna irk kartrmak, beeri varlklara kutsiyet atfetmek olduuna dikkati çekerek öyle devam etti:

Yüce Allah, Asr suresinde asra ve vakte yemin ediyor. Asra, vakte, zamana yemin olsun ki insanlar zarardadr. Ne yapyorlar da zararda oluyorlar? Ömürlerini, gençliklerini israf ediyorlar. Yani bunlar yaratl amacnn dnda kullanyorlar. Bir eyi amacnn dnda kullanmak ise israftr. Peki kimler ömürlerini ve gençliklerini israf etmezler? man eden, tevhid akidesine bal kalan, inancna irk kartrmayan, inancnn gerei salih amel ileyenler, birbirlerine hakk ve sabr tavsiye edenler, ömürlerini ve gençliklerini israf etmezler.

- Tüketim ahlakna sahip olmas gerekir

Ramazan aynn temasnn belirlenmesinde, israfn özellikle iktisadi anlamnn belirleyici olduuna iaret eden Akar, iktisadi deerleri amacnn dnda kullanmann israf olduunu söyledi.

Akar, Müslümanlarn helal kazançlarn Allahn haram kld alanlarda harcayamayacaklarn hatrlatarak, unlar kaydetti:

Müslümann tüketim ahlakna sahip olmas gerekir. Allahn haram kld bir eye harcama yapyorsak o tamamen israftr, haramdr. Helal alanlarda ise ihtiyac esas alacaz. Kuran- Kerimde Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz buyruluyor. Helal ve meru yollardan elde etiimiz helal nimetleri tüketme hakkna sahibiz ama bunu yaparken sorumsuzca ve snrszca tüketim hakkmz yok. htiyacmz orannda harcama, tüketim yapacaz. Eer yeme ve içmede ihtiyacmzdan fazla tüketimde bulunursak salmza da zarar veririz. Salmza zarar verdiimiz zaman hem ekonomik kaynaklar hem de salmz israf ederiz.

- Camilerin ilevsizletirilmesini doru bulmuyoruz

Akar, Müslümann geliri artnca önce temel ihtiyaçlarn karlamas, gelirinden yapt tasarruflar nisap miktarna ulanca da zekat ibadetini yerine getirmesi gerektiini söyledi.

Ramazan aynn nefsi terbiye, ruhu günahlardan arndrma ve eytan hayattan uzaklatrma ay olduunu aktaran Akar, Ramazan aynda ibadetlerimizin yannda dinlenmeye, meru olan ortamlarda bulunmaya hakkmz olabilir ama meru olmayan, dinen haram olan bir elence kültürü ile ramazan badamaz. Yats ve teravih vakitlerinde camilerin minarelerinden Rabbimize ibadet ve kullua, huzur ve felaha çar yaplrken, ayn saatlerde darlarda dinimizin onaylamayaca elencelere çar yaplmasn ve camilerin ilevsizletirilmesini doru bulmuyoruz. Bu noktada kardelerimizin, kurum ve kurulularn duyarl olmasn talep ediyoruz. ifadelerini kulland.

Müslümanlarn dinini doru anlama, yaama ve aktarmas gerektiini vurgulayan Akar, Diyanet leri Bakanlnca ramazan aynda sohbet, vaaz, hutbe ve seminerlerde israf ve tüketim kültürünün anlatlacan bildirdi.

Ana Sayfaya Git