Diyarbakır Barosu: Hantaş soruşturması şeffaf yürütülmeli

Diyarbakır Barosu, "dur ihtarına" uymadığı için polis açtığı ateş sonucu öldürülen Recep Hantaş davasıyla ilgili soruşturmanın adil, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütülmesini istedi.

Haberler 16.04.2019 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Baykan Cihan Aydn, Dur ihtarna uymad için polis tarafndan açlan ate sonucu yaamn yitiren Recep Hantan soruturmasnn adil, tarafsz ve bamsz bir ekilde yürütülmesi gerektiini bildirdi.

Aydnn imzasn tayan açklamada öyle denildi;

Diyarbakr Valilii bir gün sonra 15 Nisan 2019da Dur htarna Uymayan ahs balyla bir basn açklamas yapmtr. Açklamada; olayn meydana geli biçiminden ve polisin sorumluluundan ziyade, öldürülen kurban Recep Hanta ve yanndaki kiinin adli kaytlar kamuoyuna ifa edilmitir. Valilik ayrca iki personelin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiini de belirtmitir. Aldmz bilgilere göre üpheli polislerden birisi tutuklanm, dieri de adli kontrol ile serbest braklmtr. Olayn meydana geldii andan u ana kadar, yetkililerin kamuoyuna salkl bilgi vermediini, soruturmann adil ve effaf yürütülmedii yönündeki endielerimizi kamuoyu ile paylamak isteriz. Geçmi dönemlerdeki tecrübelerimizden hareketle cinayet faillerinin kamu görevlisi olduu durumlarda, yetkililerin; etkili, tarafsz ve bamsz bir soruturma yürütme konusunda iyi bir pratie sahip olmadn biliyoruz. Nitekim maktulün yaknlaryla yapm olduumuz görümelerde, ailenin hiçbir ekilde soruturma sürecinden haberdar edilmedii, otopsi ve dier tüm soruturma ilemleri tamamlandktan sonra sadece cenazenin teslimi aamasnda haberdar edildiklerini ve hastaneye çarldklarn söylemilerdir.

effaflk soruturma sürecinin vazgeçilmez bir parçasdr

Soruturmann etkin, adil ve effaf yürütülmesi gerekliliinin belirtildii açklamada, Aksi durumda maddi gerçein ortaya çkmas mümkün olmayacak ve fail ya da failler bir kez daha cezaszlk emsiyesinden yararlanarak cezasz kalacaklardr. Yetkililerin soruturmay özenli, tarafsz ve bamsz bir ekilde yürütmenin yan sra, kamuoyunu da soruturmann selametini tehlikeye düürmeyecek ekilde bilgilendirme zorunluluu da vardr. Bu effaflk da soruturma sürecinin vazgeçilmez bir parçasdr. Bu saate kadar bu sorumluluklarn önemli bir ksm yerine getirilmemitir ifadelerine yer verildi.

Etkin bir soruturma için:

Olayn ilk bakta bir yargsz infaz olduu yönünde güçlü parametreler olduunun belirtildii açklamada soruturma ile ilgili daha detayl bilgi ve belgelere eritikten sonra bir deerlendirme yapmann gereklilii ifade edilerek, u öneriler paylald:

Tüm bu nedenlerle; maktulün ailesinin veya avukatlarnn soruturma sürecine aktif bir ekilde katlmalar salanmal, soruturma dosyas taraf avukatlarna eit bir ekilde açk tutulmaldr,

Olaya ilikin en önemli delil hiç kukusuz olay yerine bakan mobese ve dier tüm kameralarn kaytlardr. Bu nedenle bu kaytlar derhal toplanmal ve adli emanete alnmaldr,

Olay yeri incelemesi bamsz ekiplerce (Jandarma olay yeri inceleme ekipleri) yaplmal ve sistematik bir ekilde kameraya kaydedilmelidir,

Olayn yegane görgü tan olan ve Valilik açklamasnda ismi R.Y. olarak verilen kiinin ifadesi zaman geçirilmeden ve bir avukatn refakatinde alnmaldr,

Yetkililer soruturmann aamalar konusunda kamuoyuna tatmin edici, hzl ve tarafsz bir ekilde bilgi vermelidir.

Açklamada son olarak, olayn tüm yönleriyle ortaya çkarlmas için Diyarbakr Barosunun soruturma sürecinin takipçisi olaca ifade edildi.

Ana Sayfaya Git