Diyarbakır karpuzu görücüye çıkmaya hazır

Diyarbakır’da her yıl düzenlenen karpuz festivali için hazırlıklar devam ediyor. Karpuz üreticileri 9 Eylül’e kadar en düşüğü 30 kilogramdan karpuzla festivale katılabiliyor. Şimdiye kadar 106 adet karpuz yetkililere teslim edildi.

Haberler 30.08.2019 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yllardr düzenlenen karpuz festivali bu ylda üreticiler en iyi karpuzu sergilemek için tarlada büyük emekler harcayarak festivale hazrlanyor. Tarm ve Orman l Müdürlüü yetkililerinin verdii bilgilere göre imdiye kadar 106 adet karpuzun teslim edildii, en düük 30 kilogram, en ar 50 kilo 200 gram olduu belirtildi. Yetkililerin verdii bilgiye göre 9 Eylüle kadar yaklak olarak 40 adet karpuzun daha alnaca kaydedildi.

Dedemizden, babamzdan beri kültürü sürdürmek için ekiyoruz

Sur ilçesine bal Erimli köyünde çiftçilik yapan, bunun yan sra karpuz festivali için karpuz üreticilii yapan Hüseyin Ertekin, Diyarbakr karpuzunu dedesinden, babasndan beri yetitirdiini söyledi. Ertekin, Özellii eskiden beri bu Diyarbakrn kültürüdür. Eskiden çok satyorduk. imdi satlmyor, kimse almyor. Bu iin esnafl kalmad, hem de hastalk oldu. Elli sene evvel esnaflk vard, bunu alyorlard, kavun alyorlard. Bunu ticaret için ekmiyoruz, bu festival için ekiyoruz. Tahmini olarak Diyarbakrda ben 56 kilograma kadar görmüüm. imdilik hastalk oluyor, hastalktan dolay çok kilo atmyorlar. Mantar hastal köküne giriyor, kanser gibi bir ey. Kimse önlemini alamad. Bu hastalk olmazsa, tek bu hastalktr. Hastalk olmazsa tohumu zaten bizdedir. Her sen her sene ekiyoruz bizim ki oluyor. Fakat bu hastalk geliyor büyük olmuyor dedi.

Karpuzlarn, Tarm ve Orman Müdürlüü yetkililerince kabul edilip, tartldktan sonra kilosu ve yarmacnn ismi üstüne yazlarak Et Balk Kurumu deposunda festivale kadar muhafaza altna alnd kaydedildi.

Ana Sayfaya Git