Diyarbakır tarihini camda tanıtıyorlar

Diyarbakırlı kadınlar surlar, Ulu Cami ve Dört Ayaklı Minare gibi tarihi mekanları cama işleyerek hazırladıkları objelerle kentin tanıtımına katkı sunuyor.

Haberler 01.02.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl kadnlar birçok medeniyete kucak açan kentin tarihini cama iliyor.

Kentteki çkale, 7 bin yllk Keçi Burcu, tarihi Ongözlü Köprü, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan surlar, slam dünyasnn 5. Harem-i erifi olarak nitelendirilen Ulu Cami, 27 ehit sahabenin metfun olduu Hz. Süleyman Camisi gibi tarihi mekanlar kadnlarn maharetli elleriyle cama resmediliyor.

Merkez Sur ilçesinde Aile Destek Merkezinde, lçe Halk Eitim Merkezinin desteiyle açlan cam füzyon kursuna katlan kadnlar meslek örenirken hazrladklar hediyelik ürünlerle de kentin tantmna katkda bulunmann mutluluunu yayor.

- çok olumlu geri dönüler alyoruz

Kursta usta öretici Leyla Lütfiye Acar kadnlarn Diyarbakrn tarihini cama ilediini söyledi.

Kursta eitim alan kadnlarn meslek örendiini dile getiren Acar, kursun kadnlarn sosyallemesine de olanak saladn vurgulad.

Acar, kadnlarn baardklarn gördükçe öz güvenlerinin arttna iaret ederek, okuma yazma bilmeyen ancak çok güzel çizim yapan kadnlar olduunu dile getirdi.

Kadnlarn -Kur vastasyla kursa katlmalar nedeniyle günlük ücret aldn anlatan Acar, bu sayede kenti tantrken kazanç da elde ettiklerini bildirdi.

Sur Kaymakaml Proje Destek Koordinatörü lknur Demiray, 15-55 ya aras kadnlara mesleki eitim ve hobi kurslaryla destek sunduklarn belirtti.

Bu merkeze gelmek kadnlar için evden çk bileti oluyor. Buras kadnlarn kendi ayaklar üzerinde durmasna da destek oluyor. çok olumlu geri dönüler alyoruz. Buras ayn zamanda kursa gelenler için bir rehabilitasyon merkezi oluyor. diyen Demiray, yl boyunca merkezde düzenlenen kurslarda eitim alan kadnlarn saysnn bin 500e ulatn dile getirdi.

Demiray, cam sanat kursunda hazrlanan ürünlerin yurt içi ve yurt dndaki fuarlarda sergilendiine iaret ederek, Diyarbakrn tantmna ürünlerle katkda bulunulduunu aktard.

- Tarihi yerleri cama ilemek beni çok etkiledi

Kursiyerlerden 5 çocuk annesi Birsel Güldal, Surda yaadklar olaylarn stresini atmak için kursa kayt yaptrdn belirterek, aldklar eitimin hem manevi hem de maddi faydasn gördüklerini anlatt.

Güldal, bu sanat meslee dönütürmeyi hedeflediini ifade ederek, lk geldiimde bir ey yapamam diyordum. Yapabildiimi gördükten sonra öz güvenim artt. Surun tarihi yerlerini cama ilemek beni çok etkiledi. çünkü buralar doup, büyüdüümüz yerler. diye konutu.

Hazrlad ürünleri gördüklerinde çocuklarnn dahi inanamadn belirten Güldal, bu tür kurslarn artrlmasn istediklerini kaydetti.

Demet Sürmeli ise kursta eitim almann mutluluunu yaadn söyledi.

Burada örendiklerimiz mesleki açdan altn bilezik oluyor. ifadesini kullanan Sürmeli, daha önce cama dokunmaya korkarken, artk istedii figürü cama ileyebildiini anlatt.

Hazrlad ürünleri gördükçe mutluluk duyduunu aktaran Sürmeli, Daha çok ey baarabilirim diyorum. Sanatsal yeteneimi gelitiriyorum. eklinde konutu.

Sürmeli, kendilerine bu imkan salayan herkese teekkür etti.

Ana Sayfaya Git